Foto: AFP/Scanpix

Anglijas, Velsas, Skotijas un Īrijas apvienotā komanda "Britu un īru lauvas" sestdien Brisbenā ar 23:21 (13:12) pārspēja Austrāliju, izvirzoties vadībā triju spēļu sērijā.

Spēle pilnībā attaisnoja klišeju – "lauvu" fiziskais spēks pret "ķenguru" ātro reakciju. Kaut gan sākumā laukumā dominēja viesu uzbrucēji, mājinieki 12. minūtē pirmie guva piezemējumu, pateicoties devītā numura Vila Genias izcilajai spēlei, uzbrukuma smailē lieliski izvirzot milzi Izraēlu Folau (7:0).

Mājinieku pārsvars varēja būt vēl lielāks, taču desmitais numurs Džeimss O'Konors nerealizēja divus soda sitienus, savukārt viņa pretinieku kolēģis, velsietis Lī Hāfpenijs bija precīzs – divi soda sitieni un realizēts tautieša Džordža Norta piezemējums ļāva "lauvām" panākt sešu punktu pārsvaru (13:7). Puslaika beigās Folau ar otro piezemējumu lika gavilēt tribīnēm, taču O'Konors atkal bija neprecīzs, tādējādi viesi noslēdza pirmo puslaiku ar viena punkta pārsvaru.

Otrā puslaika sākumā velsietis Alekss Katberts ar piezemējumu palielināja viesu pārsvaru (20:12), Hāfpenijs realizēja vēl vienu soda sitienu savukārt mājinieku rindās soda sitienu izpildes lomu neveiksmīgā O'Konora vietā uzņēmās Kērtlijs Bīls, kurš līdz 67. minūtei trīs reizes bija precīzs, samazinot rezultāta starpību līdz nieka diviem punktiem (23:21). Tomēr Bīlam neizdevās kļūt par nācijas varoni – vispirms viņš netrāpīja no samērā vienkāršas pozīcijas, bet pēdējā minūtē soda sitiena izpildes brīdī paslīdēja, un bumba aizlidoja zem pārliktņa – un gluži kā pirms 12 gadiem "lauvas" Brisbenā svinēja uzvaru.

Otrā spēle notiks 29. jūnijā Melburnā, bet trešā - 6. jūlijā Sidnejā.

Citās spēlēs pasaules čempione Jaunzēlande trešo reizi pārspēja Franciju (24:9), Fidži sakāva ASV (35:10), bet Japāna pieveica Kanādu (16:13).

Jūnijā dienvidu puslodes regbija lielvalstis – Jaunzēlande, Austrālija, Dienvidāfrika un Argentīna - tradicionāli uzņem Eiropas labākās izlases, taču šoreiz labākie Lielbritānijas un Īrijas spēlētāji apvienojušies pasaulē ļoti populārajās "Britu un īru lauvās", kas kopš 1888. gada aizvada turnejas dienvidu puslodē. Mūsdienās "lauvu" turnejas notiek ik pēc četriem gadiem Austrālijā, Jaunzēlandē vai Dienvidāfrikā, trīs reizes tiekoties ar mājinieku nacionālo izlasi, kā arī mērojoties spēkiem ar provinciālajām vienībām. Iepriekšējais "lauvu" turneju cikls bija 2009. gadā Dienvidāfrikā (1:2), 2005. gadā Jaunzēlandē (0:3) un 2001. gadā Austrālijā (1:2). Pēdējo reizi "lauvas" triumfēja 1997. gadā Dienvidāfrikā (2:1).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!