Foto: Reuters/Scanpix
Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmums atkal iekļaut cīņas sporta veidus olimpiskajā programmā pierādījis, ka šis sporta veids ir ļoti spēcīgs, pauda Latvijas Cīņas federācijas (LCF) prezidents Dzintars Urbančiks.

Kā zināms, februārī kļuva zināms, ka SOK izpildkomiteja nolēmusi 2020.gadā no olimpisko spēļu programmas izņemt brīvo cīņu, sieviešu cīņu un grieķu-romiešu cīņu, savukārt svētdien SOK balsojumā tomēr lēma tos atkal iekļaut.

"Liela pārsteiguma, ka cīņa ir atgriezusies olimpiskajā apritē, nebija. Jā, tās varēja arī nebūt, taču svētdien šis sporta veids pierādīja, ka cīņa ir ļoti spēcīga," izteicās Urbančiks, atklājot, ka ar cīņu pasaulē nodarbojas vairāk nekā 30 miljoni cilvēku. "Šo mēnešu laikā, kopš cīņa tika izslēgta no Olimpiādes programmas, tika izdarīts liels darbs. Pa šo laiku šis tas ir mainījies, arī infrastruktūra. Arī noteikumi tiek padarīti skatītājam skatāmāki."

Ja agrāk duelī bija trīs raundi un par uzvarētāju tika kronēts tas, kurš uzvar vismaz divos, tagad tie aizstāti ar diviem, kur uzvarētājs tiek noskaidrots summā.

"Nenovēlu nevienam citam sporta veidam izjust to, ko izjutām mēs. Kad cīņu izņēma no olimpiskās programmas, tas bija šoks, jo tomēr šis ir ļoti bagāts sporta veids - olimpiskajās spēlēs tiek sadalīti 18 medaļu komplekti. Ja to izņem, cīņas vietā būtu jāatrod pieci seši jauni sporta veidi," sacīja Urbančiks.

LCF prezidents cerīgi izteicās, ka cīņas atgriešana olimpiskajā apritē ļaus bērniem atkal virzīt mērķi kļūt kā Latvijas labākajiem atlētiem.

Svētdienas balsojumā cīņas sports ieguva 49 no 95 iespējamajām balsīm, beisbola un softbola apvienoto kandidatūru atbalstīja 24 delegāti, bet skvošs saņēma 22 balsis.

Balsojuma rezultāts nodrošina cīņas sporta iekļaušanu vasaras olimpiskajā spēlēs 2020.gadā, kad tās tiks rīkotas Japānas galvaspilsētā Tokijā.

Kā zināms, grieķu-romiešu cīņa atklātajā svara kategorijā pirmoreiz olimpisko spēļu programmā bija iekļauta jau 1896.gadā, un pēc tam kāds no šiem sporta veidiem bijis pārstāvēts ikreiz kopš 1904.gada. Savukārt sieviešu cīņa Olimpiādē debitēja vien 2004.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!