Foto: Reuters/Scanpix
Olimpiskais čempions diska mešanā Roberts Hartings lūdzis sevi izslēgt no pretendentu vidus uz šī gada pasaules labākā vieglatlēta titulu, jo starp nominētajiem ir arī kādreiz dopinga lietošanā pieķertais amerikāņu sprinteris Džastins Getlins.

32 gadus vecais Getlins šosezon ir uzvarējis pilnīgi visās sacensībās, kurās piedalījies. Savulaik sportists 2004.gadā kļuva par olimpisko čempionu 100 metru sprintā, bet gadu vēlāk viņš pasaules čempionātā izcīnīja divas zelta medaļas.

Tiesa, laika posmā no 2006. līdz 2010.gadam Getlins izcieta diskvalifikāciju par dopinga lietošanu.

"Esmu aicinājis Starptautisko Vieglatlētikas federāciju (IAAF) izslēgt mani no saraksta," izteicies Londonas olimpisko spēļu čempions Hartings. "Nominācija ir lieliska, tomēr atrodos tajā kopā ar kādreiz dopinga lietošanā apsūdzēto."

Kā izteicās Hartings, atrašanās vienā sarakstā ar Getlinu ir aizvainojums ne tikai viņam, bet arī viņa faniem.

Kā zināms, kandidātu lokā nav atrodams jamaikiešu sprinteris Useins Bolts, kurš par labāko vieglatlētu tika nosaukts iepriekšējos trīs gados.

Starp desmit kandidātiem uz gada vieglatlēta titulu atrodami arī Francijas kārtslēkšanas zvaigzne Reno Lavilenjē, kurš februārī laboja leģendārā Sergeja Bubkas 21 gadu veco pasaules rekordu telpās, uzlecot 6,16 metru augstumā, un Kenijas skrējējs Deniss Kimeto, kurš šosezon trīs reizes labojis pasaules rekordu maratonskrējienā.

Tikmēr starp labākajām vieglatlētēm pretendentes ir arī Polijas vesera metēja Anita Vlodarčika, kura šosezon sasniedza jaunu pasaules rekordu - 79,58 metri, un etiopiete Genzebe Dibaba, kurai pieder pasaules rekordi telpās 1500 un 3000 metru skrējienos.

Balsošana par labākajiem gada vieglatlētiem starp pašiem sportistiem, valstu federācijām un žurnālistiem norisināsies līdz 16.oktobrim, bet pēc tam tiks nosaukti trīs galvenie pretendenti uz titulu. Savukārt gada vieglatlēti sieviešu un vīriešu konkurencē tiks nosaukti 21.novembrī.

Pērn par labākajiem vieglatlētiem pasaulē tika nosaukti Jamaikas sprinta zvaigznes Useins Bolts un Šellija Anna Freizere-Praisa.

Kandidāti uz gada pasaules labākā vieglatlēta titulu vīriešiem: Džastins Getlins (ASV), Reno Lavilenjē (Francija), Deniss Kimeto (Kenija), Naidžels Amoss (Botsvāna), Mutass Essa Baršims (Katara), Džairuss Kipčoge Birehs (Kenija), Bohdans Bondarenko (Ukraina), Johans Diniss (Francija), Roberts Hartings (Vācija), Lašons Merits (ASV).

Kandidātes uz gada pasaules labākās vieglatlētes titulu sievietēm: Anita Vlodarčika (Polija), Genzebe Dibaba (Etiopija), Valērija Adamsa (Jaunzēlande), Douna Hārpere-Nelsone (ASV), Katerine Ivargena (Kolumbija), Fransena Makkororija (ASV), Sandra Perkoviča (Horvātija), Dafne Šipersa (Nīderlande), Kelisa Spensere (Jamaika), Barbora Špotākova (Čehija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!