Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pēc sensacionālā Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) izmeklēšanas komisijas ziņojuma un aicinājuma diskvalificēt Krievijas Vieglatlētikas federāciju (KVF), pasaules sporta sabiedrībā ir "sacēlusies vētra" - Starptautiskā Vieglatlētikas federācija (IAAF) ir šokā, bet Krievijas sporta ministrs piedraudējis vispār likvidēt antidopinga aģentūras valstī.

"Tas ir šoks mums visiem," intervijā TV kanālam "Chanel4" par WADA komisijas ziņojumu saka IAAF prezidents Sebastjans Koe. "Ir jāsaprot, kā tas varēja notikt. Es esmu atbildīgs par notiekošo un izdarīšu visu, lai labotu situāciju. No Krievijas esmu pieprasījis līdz nedēļas beigām iesniegt skaidrojumu par apsūdzībām. Piektdien sasauksim padomi un apspriedīsim iespējamās sankcijas."

IAAF prezidents ieteicis KVF labprātīgi atteikties no dalības IAAF sacensībās, savukārt WADA aicinājusi Starptautisko Olimpisko komiteju (SOK) nepieņemt no KVF un Krievijas Olimpiskās komitejas (KOK) nekādus pieteikumus attiecībā uz vieglatlētiku, līdz KVF netiks atzīta par atbilstošu WADA kodeksam.

Pa to laiku Krievijas sporta ministrs Vitālijs Mutko aizstāvējis ziņojumā piesaukto Maskavas antidopinga centru, kam WADA ziņojumā tiek pārmesta Krievijas sportistu dopinga analīžu rezultātu slēpšana un provju iznīcināšana, un piedraudējis, ka dopinga laboratorijām var vispār likvidēt finansējumu.

"Savādi dzirdēt apvainojumus, adresētus Maskavas Antidopinga laboratorijai, kas nupat pirms pieciem mēnešiem strādāja peldēšanas sporta čempionātā un mēs saņēmām atzīmi "seši", nevis "pieci"," sarunā ar izdevumu "Sport Ekspress" norāda Mutko. "Jau pirms vairākiem gadiem teicu, ka esmu gatavs pieņemt darbā ārzemju speciālistus, kas strādātu katrā laboratorijas posmā un izdarītu secinājumus, ka tā atbilst visām prasībām un nepieciešamajam līmenim. Ja šo sistēmu vajag likvidēt, mēs ar prieku to izdarīsim. Pārstāsim veikt maksājumus, pārtrauksim finansēt Krievijas Antidopinga aģentūru, Maskavas Antidopinga laboratoriju. Ieekonomēsim līdzekļus, Jo viss, ko mēs darām, vienmēr izrādās slikti."

Mutko norāda, ka WADA ziņojumā neesot nekādu jaunu faktu, secinājumu, kas Krievijas pusei būtu pārsteigums. Viss esot tādā pat stilā "kā ARD filmā". "Dopinga provju iznīcināšana notiek ar WADA ziņu, atbilstoši ieteikumiem," saka Krievijas sporta ministrs. "Ir konkrēta procedūra, tiek norādīts, kura perioda proves ir jāsaglabā, par pārējām norāžu nebija un tās tika iznīcinātas. Tā ir jādara visiem. Glabāt proves pa 10 gadiem - tas ir muļķīgi. Dopinga pārbaude notiek šai mirklī. Pārbaudījāt - pasniedziet medaļu un uz redzēšanos! Kāpēc visu laiku pie tā atgriezties."

Otrdien Krievijas Sporta ministrija ir izplatījusi oficiālu paziņojumu par WADA izmeklēšanas komisijas ziņojumu. "Komisija ir izdarījusi lielu darbu, kura rekomendācijas palīdzēs Krievijai uzlabot antidopinga sistēmu," teikts paziņojumā. "Nepieciešams norādīt, ka izmeklēšanas komisijas ziņojums no informācijas, ko izplata žurnālisti un atsevišķas personas, atšķiras ar pārbaudītiem faktiem un pierādījumiem, un tieši uz tiem mēs aicinām balstīties WADA. Krievijas Sporta ministrija ar cieņu attiecas pret WADA izmeklēšanas komisijas locekļiem, taču neuzskata, ka viņu kompetencē būtu noteikt starptautisko sporta organizāciju tālākās darbības."

"Daudzi punkti ziņojumā nebija negaidīti. Mēs pilnībā pārzinām problēmas Krievijas Vieglatlētikas federācijā un no savas puses esam darījuši visu, lai situāciju labotu: KVF ir jauna vadība, jauns galvenais treneris, notiek treneru sastāva atjaunināšana. Tādus pat soļus Krievijas Sporta ministrija gaida arī no IAAF, kuras jaunā vadība ir paudusi stingru nostāju cīņā pret dopingu un ir gatava sadarbībai," teikts paziņojumā.

"Uzskatām par nepieciešamu norādīt, ka visu lielāko sporta sacensību laikā, kas aizvadītas Krievijā, darbam Maskavas antidopinga laboratorijā un par dopingkontroles inspektoriem tika piesaistīti ārzemju speciālisti un augsti kvalificēti SOK un IAAF novērotāji. Nevienam no kompetento starptautisko organizāciju pārstāvjiem neradās šaubas par organizācijas caurspīdīgumu un dopinga pārbaužu veikšanu," norāda Krievijas Sporta ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!