Foto: stock.xchng

Eiropas Svarcelšanas federācijas (EWF) prezidents Antonio Urso organizācijas kongresā aicinājis ieviest "fundamentālas" pārmaiņas šajā sporta veidā, tā kultūrā, noteikumos un sacensību norisē.

Kā ziņojām, atkārtoti pārbaudot 2008. un 2012. gada olimpisko spēļu laikā nodotās dopinga analīzes, lielākā daļa no atklātajām pozitīvajām analīzēm piederējušas svarcēlājiem. Kopumā diskvalificēti 48 abu spēļu dalībnieki un atņemtas 30 olimpiskās medaļas svarcelšanā.

EWF organizācijas kongresā prezidents gan norāda, ka pozitīvās dopinga analīzes neesot pārsteigums. "Pirms astoņiem, septiņiem un sešiem gadiem es Eiropas sporta veidu federāciju izdevumā norādīju, ka vairāki no rezultātiem ir pārcilvēcīgi, ka sievietes izskatās pēc vīriešiem un dopinga lietošana kļuvusi nekontrolējama," teica Urso. "Toreiz man daudzi uzbruka, sakot, ka es iznīcinu svarcelšanu, bet šodien mēs skaidri redzam - dopings iznīcina mūs. Ja mēs zaudēsim savu vietu olimpiskajās spēlēs, svarcelšana pazudīs."

Urso norādīja arī uz zemo svarcelšanas prestižu sabiedrībā, ko ietekmējuši pēdējā laika ievērojamie dopinga skandāli. Viņš atcerējās, kā 2016. gada Riodežaneiro olimpisko spēļu apbalvošanas ceremonijā skatītāji esot jokojuši par to, ka medaļas neesot iedotas uz ilgu laiku.

"Tas bija vienā no medaļu pasniegšanas ceremonijām un es skaidri dzirdēju, kā cilvēki aiz manis smējās, ka pēc dažiem gadiem šīs medaļas tik un tā nonāks citās rokās," Urso citē portāls "insidethegames.biz". "Mēs zaudējam sava sporta veida uzticamību. Mums ir jāatrod jauns ceļš, jauns virziens."

"Es cienu Starptautisko Svarcelšanas federāciju (IWF) un noteikumus, taču mums ir vajadzīgs jauns virziens," saka Urso, kurš nākamā gada maijā kandidēs uz IWF prezidenta amatu. "Sports attīstās ļoti strauji, bet šī organizācija un pasniegšana ir vecmodīgas. Daudzi noteikumi skatītājiem nav saprotami un sacensību norise nav raita."

Konkrētus priekšlikumus izmaiņām WEF prezidents gan savā runā nenorādīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!