Foto: F64
Portāls "Delfi" piedāvā aizvadītā mēneša sporta notikumu topu, kurā šoreiz dominē 2013.gada Ziemas olimpisko spēļu mājvieta Soči.

Tieši pēc gada februārī Sočos risināsies Ziemas olimpiskās spēles, un tieši februārī šogad tur notika vairākas pirmsolimpiskās sacensības.

Tomēr "Delfi" sporta notikumu topa pirmā vieta atvēlēta ne pašiem Sočiem, bet Latvijas hokeja izlases fantastiskajai un emocionālajai cīņai par ceļazīmi uz Ziemas olimpisko spēļu mājvietu.

Hokejisti brauc uz Sočiem!


Foto: F64
Latvijas hokeja izlase februārī dramatiskā kvalifikācijas turnīrā Rīgā izcīnīja tiesības piedalīties 2014. gada Soču ziemas olimpiskajās spēlēs.

Tā kā no četrām kvalifikācijas turnīra dalībniecēm tikai viena izlase saņēma ceļazīmi uz Soču olimpiādi, šis turnīrs izcēlās ne tikai ar saspringtām spēlēm, bet arī intrigām. Līdz pat turnīra pēdējās spēles pēdējām minūtēm uz olimpisko ceļazīmi pretendēja trīs komandas - Latvija, Francija un Kazahstāna, un no Latvijas - Francijas mača iznākuma bija atkarīgs, kura tad valstsvienība spēlēs Sočos.

Latvijas valstsvienība izcīnīja uzvaru divās no trim spēlēm, pārliecinoši pārspējot Lielbritāniju un sīvā cīņā uzvarot galveno konkurenti Kazahstānu, bet trešo noslēdza ar neizšķirtu rezultātu un papildlaikā zaudēja Francijai. Ar neizšķirto rezultātu Latvijas izlasei pietika, lai šajā turnīrā iegūtu lielāko punktu skaitu un ceturto reizi pēc kārtas dotos uz olimpiskajām spēlēm.

Pēc turnīra Kazahstānas izlases galvenais treneris gan centās meklēt vainīgos, un paziņoja, ka viņa komanda uz Sočiem nebrauks tiesnešu kļūdas dēļ.


'Renes šļūcēju' zelta braucieni Sočos

Foto: AP/Scanpix
Ar zelta mirdzumu 2012./2013. gada sezonu noslēdza Latvijas skeletona un bobsleja komandas, uzvarot Pasaules kausa izcīņas pēdējos posmos olimpiskajā Soču trasē.

Pārvarot pirmo šoku par Soču trases atbaidošo kvalitāti un pēc uzlabojumiem skeletonists Martins Dukurs ar kārtīgu uzvaras akordu noslēdza šo sezonu - viņa kontā vēl viena uzvara Pasaules kausa izcīņas posmā, pats kauss un vēl lielais "džekpots", 100 tūkstošu eiro prēmija par uzvaru četros nozīmīgākajos sezonas posmos.

Skeletonistu triumfu turpināja arī bobslejisti - Pasaules kausa pēdējā posmā vispirms Oskars Melbārdis kāpa uz goda pjedestāla trešā pakāpiena divnieku kokurencē, bet nākamajā dienā četrinieku konkurencē stājās jau uz augstākā pakāpiena.

Nedaudz līdz triumfam pietrūka kamaniņu braucējiem, tomēr brāļu Šicu trešā vieta un Mārtiņa Rubeņa līderpozīcija pēc pirmā brauciena vīru konkurencē ļauj cerēt, ka Soču olimpiskajās spēlēs pēc gada Latviju var gaidīt patīkami brīži.


Latvija pārliecinoši ielaužas Eiropas rallijā

Foto: DELFI
Gada nozīmīgākais notikums Latvijas autosportā, rallijs "Liepāja-Ventspils" Eiropai kārtējo reizi pierādīja, ka latvieši prot sarīkot visaugstākās klases rallija sacensības.

Inspicēt ralliju "Liepāja-Ventspils" bija ieradusies vesela FIA amatpersonu delegācija, bet viņiem nebija, kur "piesieties", sacensības noritēja kā "pa diedziņu", sportisti slavēja trasi un sacentās ar pilnu jaudu. Īpaši sajūsmināts par šīm sacensībām, protams, bija to uzvarētājs, soms Jari Ketomā, kā arī leģendārais franču pilots Fransuā Delekūrs, kurš teju pēc katra ātrumposma izplūda komplimentos par Kurzemes ceļiem.

Pēc sacensībām Eiropas rallija čempionāta (ERČ) rīkotāji "Eurosport Events" atzina, ka labprāt gribētu paturēt ralliju "Liepāja-Kurzeme" ERČ kalendārā vēl uz vairākiem gadiem.


Latvijas hokejisti plosās Gagarina kausā

Foto: F64
Regulāro Kontinentālās hokeja līgas (KHL) sezonu aizvadījuši visai pieticīgi, Latvijas hokejisti atraisījās Gagarina kausa izcīņā, gūstot vārtus un palīdzot savām komandām pārvarēt "play-off" pirmo kārtu.

Īpaši Latvijas un Kazaņas hokeja cienītāji varēja priecāties par Lauri Dārziņu - vispirms Latvijas izlases uzbrucējs guva divus vārtus pirmajā spēlē pret Ņeftehimik", bet vēlāk vispār ievilka "Ak Bars" Gagarina kausa izcīņas otrajā kārtā, gūstot uzvaras vārtus sērijas ceturtajā mačā.

Laura piemēram sekoja arī Miķelis Rēdlihs, gūstot pirmos vārtus šīssezonas Gagarina kausa izcīņā "Lokomotiv" labā. Miķeļa vārti gan nebija izšķirošie, tomēr palīdzēja Jaroslavļas klubam svinēt svarīgu uzvaru, samazinot "Severstaļ" pārsvaru sērijā līdz vienai uzvarai - 3-2.

Bez rezultativitātes punktiem, taču ar ilgu spēles laiku visos Gagarina kausa izcīņas pirmās kārtas mačos, savai komandai iekļūt nākamajā kārtā palīdzēja Latvijas izlases uzbrucējs Jānis Sprukts. Viņa pārstāvētais Maskavas CSKA četrreiz pēc kārtas pieveica Prāgas "Lev", pabeidzot šo sezonu Aleksandram Ņiživijam un Mārtiņam Cipulim.

Ar četriem zaudējumiem sezonu pabeidza arī Mitišču "Atlant" un Sandis Ozoliņš, pārliecinoši zaudējot Sanktpēterburgas SKA.

Latvijas basketbolisti Eiropu vēl neiekaro

Foto: LETA
Eiropas kausos Latvijas klubi ielauzās tikai gandrīz - BK "Ventspils" apstājās pie FIBA Izaicinājuma kausa ceturtdaļfināla durvīm, bet "VEF Rīga" neiekļuva ULEB Eiropas kausa izcīņas ceturtdaļfinālā.

Vietu ceturtdaļfinālā rīdziniekiem bija iespēja izcīnīt jau priekšpēdējā TOP 16 spēlē savā laukumā, tomēr to neizdevās izdarīt. "VEF Rīga" nespēja nosargāt 22 punktu pārsvaru un Spānijas komanda "Valencia Basket" izcīnīja uzvaru ar 103:96.

"VEF Rīgas" liktenis ULEB Eiropas kausa izcīņā izšķīrās sacensību otrā posma pēdējā mačā, kurā izbraukumā bija jāspēkojas ar citu spāņu vienību Bilbao "Uxue Basket". Mačs iesākās ļoti veiksmīgi, un rīdziniekiem bija iekrāts 14 punktu pārsvars, kuru "Uxue Basket" atspēlēja. Līdzīgā spēles izskaņā "VEF Rīga" piedzīvoja sāpīgu zaudējumu ar 65:76 un izstājās no Eiropas kausa.

"Ventspils" basketbolistiem, kuri FIBA Izaicinājuma kausa pirmajā kārtā nepiedzīvoja nevienu zaudējumu, otrajā kārtā klājās grūtāk. Pirmajās divās spēlēs tika piedzīvoti divi zaudējumi, pēc veiksmīgām nākamajā cīņām izredzes iekļūt ceturtdaļfinālā atkal bija labas. Pēc zaudējuma izbraukumā Turcijas komandai "Pinar" ventspilnieku liktenis izšķīrās pēdējā mačā Rumānijā pret "Gaz Metan Medias", kuru savā laukumā izdevās sagraut.

Mačs noritēja nervozā gaisotnē un rezultativitāte nebija augsta. Pēdējā ceturtdaļā "Gaz Metan Medias" ar savu pieredzi prata apspēlēt gados jaunākos ventspilniekus, izslēdzot viņus no sacensībām.


Gulbis laužas uz eliti un lauž raketes

Foto: AFP/Scanpix
Latvijas vadošais tenisists Ernests Gulbis, apskatījis ATP ranga TOP100 un izbrīnījies par tur iekļuvušajiem tenisistiem, nolēmis atgriezties labāko skaitā, un ceļā uz eliti svin uzvaras un lauž raketes.

Februāri Gulbis iesāka ar ne pārāk veiksmīgu dalību Roterdamas tenisa turnīrā, kurā atzina pasaules septītās raketes Huana Martina del Porto pārākumu, toties pakāpās par 14 pozīcijām ATP rangā un saņēma uzaicinājumu dalībai Marseļas turnīrā. Tajā Gulbis otrajā kārtā piekāpās sestajai raketei Tomāšam Berdiham un sadauzīja pirmo raketi.

Pārcēlies pāri okeānam, Gulbis Amerikā sekmīgi iesāka Delrejbīčas tenisa turnīru, kurā "izplēsās" cauri kvalifikācijas kārtām, iekļuva pamatsacensībās, un februāri noslēdza ar uzvaru pār mājinieku Semu Kveriju. Un sadauzīja otru raketi.

Rastorgujevs 'brauc pēc piena'

Foto: AFP/Scanpix
Lai gan Latvijas biatlona slavas laiki ir pagājuši, tomēr pavisam bez iemesla lepnumam mēs neesam palikuši, pateicoties alūksnietim Andrejam Rastorgujevam.

Diemžēl nedz Rastorgujevam un viņa kolēģiem Latvijas izlasē neizdevās parādīt augstvērtīgu rezultātu sezonas svarīgākajās sacensībās pasaules čempionātā - augstāk par ceturto desmitu neviens no viņiem nefinišēja. Augstāko rezultātu šāgada pasaules čempionātā izcīnīja Edgars Piksons, 10 km sprintā un 12,5 km iedzīšanā ierindojoties 40. vietā.

Labāk Andrejam Rastorgujevam veicās Eiropas čempionātā, taču prieks par rezultātu mijās ar sarūgtinājumu - viņš palika tieši soli aiz goda pjedestāla, ceturtajā vietā. Iespējams, Latvijas biatlonists būtu savus līdzjutējus iepriecinājis vēl ar kādu augstvērtīgu rezultātu Eiropas čempionātā, taču laika apstākļi un orgaizatoriskas dabas "bardaks" lika sportistam atmest ar roku un no Bulgārijas doties uz Pasaules kausa izcīņas posmu Norvēģijā, kur Rastorgujevs atkārtoja savu labāko PK panākumu - 10. vieta sprintā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!