Foto: RIA Novosti/Scanpix

Starptautiskā Ūdens sporta veidu federācija (FINA) atcēlusi visas apsūdzības Krievijas peldētājai Jūlijai Jefimovai par aizliegtās vielas meldonija lietošanu, tāpēc viņai nebūs nekādu šķēršļu startēt Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

Sportiste saņēmusi vēstuli no FINA antidopinga nodaļas vadītāja Roberta Foksa, kurā peldētāja informēta, ka visas pret viņu vērstās apsūdzības ir atceltas.

"Nekādas sankcijas pret viņu (Jefimovu) netiks vērstas. Lieta ir izbeigta," norādījis sportistes aģents Andrejs Mitkovs.

Jau iepriekš maijā FINA atcēla Jefimovai piespriesto pagaidu diskvalifikāciju, ļaujot viņai startēt sacensībās, tomēr organizācijas turpināja šīs lietas izskatīšanu un tagad ir pieņēmusi galīgo lēmumu.

Meldonijs, kas ir Latvijā ražotā medikamenta "Mildronāts" aktīvā viela, aizliegto vielu sarakstā tika iekļauts 1. janvārī. Kopš tā laika pārbaudēs vielas klātbūtne konstatēta virknei augstākā līmeņa sportistu, tostarp tenisa superzvaigznei Marijai Šarapovai, kura saņēma divu gadu diskvalifikāciju un ir vērsusies Sporta Arbitrāžas tiesā (CAS), kas savu lēmumu pieņems tikai septembrī.

Jefimovai analīzes, kurās tika atklāta aizliegtā viela, bija ņemtas ārpus sacensību laika. Peldētājai draudēja mūža diskvalifikācija, jo dopinga lietošanā viņa tika pieķerta otro reizi karjerā. Pirmā bija 2013. gada nogalē, kad Jefimovas organismā tika konstatēti anaboliskie steroīdi, taču toreiz, ņemot vērā vainu mīkstinošus apstākļus, viņai nācās izciest vien 16 mēnešu diskvalifikāciju.

Krievijā Jefimova, kura 2012. gada Londonas olimpiskajās spēlēs izcīnīja bronzas medaļu 200 metru brasā, tika uzskatīta par vienu no lielākajām valsts cerībām cīņā par Riodežaneiro olimpisko spēļu medaļām peldēšanas sacensībās.

Talantīgā pašlaik 24 gadus vecā sportiste pirmo pasaules čempiones titulu izcīnīja 2009. gadā 50 metru brasa distancē, šo panākumu atkārtojot arī 2013. gadā, kad triumfēja arī četras reizes garākā distancē. Savukārt pērn Jefimova pasaules čempionātā Kazaņā uzvarēja 100 metru brasa peldējumā. Viņai ir arī četras pasaules čempionātu sudraba medaļas un trīs bronzas godalgas, kā arī sešas reizes Jefimova kļuvusi par Eiropas čempioni. Savukārt vēl pieci Eiropas čempiones titulu viņai tika atņemti pēc pirmajām pozitīvajām dopinga analīzēm.

Kopš 2011 .gada viņa dzīvo un trenējas ASV, kur viņas treneris ir Deivids Salo.

Jau ziņots, ka Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) līdz 30. septembrim pagarinājusi periodu, kura laikā aizliegtās vielas meldonija lietošanā pieķertie sportisti varēs izvairīties no diskvalifikācijas.

Pēc jaunajiem WADA ieteikumiem, sportisti, kuriem laika posmā no 1. marta līdz 30. septembrim organismā tiks konstatēts zems meldonija līmenis, var nesaņemt sodu. Iepriekš WADA jau bija lēmusi par šādu periodu no 1. janvāra līdz 29. februārim.

Aģentūra turpina veikt pētījumus, kas parādījuši, ka viela sportistu organismā uzturas daudz ilgāk, nekā līdz šim domāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!