Foto: Shutterstock
Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) prezidents Einars Fogelis un Latvijas Augstskolu sporta savienības prezidente Agita Ābele pirmdien svinīgā ceremonijā pasniedza stipendijas 35 Latvijas izlašu sportistiem, kuri sekmīgi studē kādā no Latvijas augstākās izglītības iestādēm, informēja LSFP preses sekretārs Raimonds Gekišs.

LSFP stipendijas pasniedz astoto reizi. Kopš 2007.gada, kad tika iedibināta stipendiju programma, tās mērķis ir atbalstīt sekmīgi studējošos izlases līmeņa sportistus, sniedzot materiālo atbalstu mācību un treniņu darbam. Šogad stipendiju konkursam no valsts budžeta atvēlēti 36 600 eiro. Būtiskākā atšķirība no iepriekšējiem stipendiju konkursa gadiem - stipendijas izlietojuma mērķi noteiks pats sportists.

"Nav mazsvarīgi, ka pastāv iespēja novērtēt sportistu apņēmību arī sekmīgi studēt. Tas nav viegli. Patiesi prieks, ka studenti izmanto šo iespēju, ko sporta nozare sniedz ar šīm stipendijām," citēts Fogelis. "Turklāt studentu sekmes nav no tām zemākajām. Vien jāgrib studēt. Lielisks piemērs ir biatlonists Andrejs Rastorgujevs, kurš pērn absolvēja LSPA, turklāt ar labām sekmēm, neskatoties uz smago sporta veidu un zinot, kā Andrejs cīnās par vietu zem biatlona saules. Tāpēc prieks, ka pastāv iespēja vismaz šādā veidā novērtēt sportistu vēlmi studēt un sasniegt augstus rezultātus sportā."

Šogad stipendiju komisija saņēma 56 pieteikumus. Visplašāk pārstāvēta bija Rīgas Tehniskā universitāte ar 11, Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija ar desmit, Latvijas Universitāte ar deviņiem un Daugavpils Universitāte ar septiņiem sportistu pieteikumiem. Savukārt no sporta veidiem visvairāk ir vieglatlētu - 11 un orientieristu - seši.

Ābele, pasniedzot stipendijas, sportistus uzteica par augsto motivācijas līmeni, jo vienlaicīgi sportot un studēt prasa atteikšanos no daudziem kārdinājumiem. "Augsti sasniegumi sportā motivē uzreiz, jo redzams tūlītējs rezultāts. Tomēr studiju augļus manīs tikai vēlāk. Ir divi uzskati, ka sportot var jaunībā, bet mācīties - visu mūžu. Daudzi izvēlas studēt pēc aktīvās karjeras. Otrs viedoklis, ka laba izglītība un karjera ir galvenais. Šie sportisti spējuši apvienot abas lietas. Viņi pelnījuši cieņu visaugstākajā mērā, jo vienlīdz labi darīt vairākas lietas ir grūtāk. Tā ir mūsu jaunatne, kas jutīs atbalstu un būs šajā valstī. Daudzus cilvēkus esam zaudējuši, jo nav izrādīts pietiekams atbalsts. Ieguldīta nauda jaunatnē nav zaudēta. Tas ir cilvēka izaugsmes novērtējumus."

"Duālā karjerā ir ļoti svarīgi, lai sportists varētu iegūtu labu izglītību, kas lieti noderēs pēc sporta gaitu beigšanas. Sportistiem pastāv dažādi vilinājumi studēt ārzemēs, piemēram, ASV, kur nodrošināti labi apstākļi treniņiem un studijām. Tāpēc ikviens atbalsts sportistiem, kuri studē Latvijā, ir vēstījums, ka ieguldītais darbs nepaliks nenovērtēts. Tas ir nozīmīgi mums pašiem, lai viņi būtu mājās un gatavotos pasaules līmeņa sacensībām. Protams, ar šo stipendiju nevar nosegt visus tēriņus, bet vairumam ir Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) finansējums, kas nosedz sportisko pusi, piemēram, treniņnometnes. Ņemot vērā, ka šogad LSFP stipendija nonāk sportistu pārziņā, tā ļauj segt ikdienas tēriņus," paudis Latvijas Vieglatlētikas savienības (LVS) prezidents Guntis Zālītis.

"Pēc vidusskolas man teica, ka nav vērts iespringt uz studijām, ja es vēlos sasniegt augstus rezultātus sportā. Neņēmu vērā tos norādījumus un izlēmu, ka izglītība ir ļoti svarīga, jo es nevarēšu sportot visu dzīvi. Dažreiz zemtekstā vēlas norādīt, ka sacensībās nebija labs rezultāts, jo ietekmēja sesija. Ticu saviem spēkiem, un ir forši apzināties, ka arī kāds cits tev tic. Neesmu vienīgais bērns ģimenē. Dzīvošana un studijas ir visnotaļ dārgs prieks. Turklāt vēl aktīvi sportojot. Tāpēc lieliski, ka pastāv šāda stipendija. Katrs atbalsts noder," uzsver stipendiju ieguvusī vieglatlēte Gunta Latiševa-Čudare. "Studēt Juridiskajā fakultātē nav viegla pastaiga. Pasniedzējiem esmu viena no visiem pārējiem studentiem, un viņi nedod īpašas atlaides. Neuzskatu, ka man būtu jāizpelnās īpaša pasniedzēju labvēlība. Pasniedzēji, manuprāt, nezina, ka es sportoju. Iespējams, dekāne zina, jo saistībā ar treniņnometnēm nācās pārcelt ieskaites. Cenšos lieki neafišēt. Kāpēc tas būtu jādara? Jā, manas sekmes nebūs izcilas. Tomēr iegūtās zināšanas atspoguļosies manā personiskajā izaugsmē. Pelnu godīgi savas atzīmes."

"Priecājos iegūt stipendiju trešo gadu pēc kārtas. Nav grūtību apvienot sportu ar studijām. Ja visu dara laikā, tad nav problēmu. Galvenais - nevajag iekavēt, un viss notiks. Jāplāno savs laiks," pauž šķēpmetējs Zigismunds Sirmais.

Stipendiju apjomā no 600 līdz 1400 eiro šogad ieguvuši Anna Andreičuka, Krists Čiapas (abi - sporta dejas), Jānis Baumanis (autosports), Jānis Baunis, Nauris Raize (abi - orientēšanās uz slēpēm), Oskars Bormanis, Gatis Čakšs, Laura Ikauniece-Admidiņa, Gunta Latiševa-Čudare, Līna Mūze, Zigismunds Sirmais, Mārtiņš Ralle, Elvijs Misāns (visi - vieglatlētika), Ģirts Feldbergs, Aļona Ribakova (abi - peldēšana), Artūrs Gerhards (kērlings), Anastasija Grigorjeva, Irina Petrova, Jānis Rērihs (visi - cīņa), Sandra Grosberga, Jānis Kūms, Artūrs Pauliņš, Mikus Puriņš, Alvis Reinsons, Līga Valdmane (visi - orientēšanās), Dagnis Iļjins (kanoe airēšana), Imants Kopjevs (taekvondo), Vadims Koževņikovs, Vadims Sļesarevs (abi - svarcelšana), Ņikita Lijcs (ūdens motosports), Matīss Preimanis (riteņbraukšana), Olga Šišlova (modernā pieccīņa), Mārtiņš Veispals (smaiļošana), Kristaps Zvejnieks, Miks Zvejnieks (abi - kalnu slēpošana).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!