Foto: Juris Bērziņš-Soms

Līdz ar tradicionālās grāmatas izdošanu Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) ir pielikusi simbolisku punktu 2016. gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm, kurām pirmo reizi Latvijas mediju vēsturē tika akreditēts arī interneta medijs - portāls "Delfi".

Tradicionāli pēc katrām olimpiskajām spēlēm LOK izdod grāmatu, kurā apkopoti Latvijas sportistu sasniegtie rezultāti un iekļauti spēlēs akreditēto žurnālistu apraksti par četrgades lielākajām sacensībām un mūsu sportistu gaitām tajās.

Rio spēles Latvijas mediju vēsturē ieies ar to, ka pirmo reizi tajās oficiāli akreditēts tika interneta medijs - portāls "Delfi", ko olimpiādē Brazīlijas galvaspilsētā pārstāvēta sporta nodaļas redaktors Uldis Strautmanis.

"2014. gada Soču olimpiskajām spēlēm veltītās grāmatas atklāšanas pasākumā Esplanādē runājām ar dažiem sadarbības partneriem un, jokojot sacījām, ka tad jau 2016. gadā laižam uz Rio pludmalēm. Dažreiz jociņi piepildās - Rio pludmales redzējām, pat nopeldējāmies okeānā, bet daudz no pašas pilsētas un apkārtnes nesanāca apskatīt, jo sacensības, to atspoguļošana un ilgstošie pārbraucieni aizņēma dienas lielāko daļu," puspajokam par savu nonākšanu olimpiskajās spēlēs saka Uldis, kurš šai grāmatā veidojis aprakstu par olimpisko brīvās cīņas turnīru un Latvijas cīkstones Anastasijas Grigorjevas sniegumu. "Emocionāli grūti bija rakstīt par Grigorjevu. Rio viņu "noķērām" jau dienas pirmajā daļā pēc pirmā zaudējuma, kad viņa knapi noturēja emocijas. Bet pēc otra zaudējuma Anastasiju bija sāpīgi vērot - šķiet, ka sportisti ir spēcīgi, izturīgi, bet īstenībā viņi ir tādi paši kā jebkurš cilvēks ar savām emocijām. Visu cieņu Anastasijai, kura spēja saņemties un šādā emocionāli smagā brīdī ar asarām acīs runāt ar žurnālistiem!"

Šī ir jau divpadsmitā grāmata par Latvijas sportistu startiem Olimpiskajās spēlēs. "264 lapaspusēs ikviens lasītājs vēlreiz varēs atsaukt atmiņā spilgtākos šīs vasaras notikumus Riodežaneiro. Katrā no izdevumiem cenšamies lasītājiem piedāvāt kaut ko jaunu," grāmatas prezentācijā uzsvēra tās redaktors un sastādītājs Dainis Caune. "Grāmata piesaistīs ne tikai ar aizraujošiem tekstiem, bet arī vēl neredzētām fotogrāfijām, kas katru reizi, atverot grāmatu "Latvija Rio", ļaus atcerēties tās emocijas, ko sagādāja mūsu olimpieši. Izdevums ir papildināts ar visiem Riodežaneiro olimpiādes rezultātiem, kā arī ar īpašu statistikas sadaļu par Latvijas sportistiem visās olimpiskajās spēlēs, kurā mūsējo, arī padomju laiku un ārzemju tautiešu veikums sagrupēts pa sporta veidiem."

Pateicoties autoru un fotogrāfu meistarībai, lasītājiem ļauts ieskatīties arī Latvijas olimpiskās komandas dzīvē viņpus sporta arēnām, kur svarīgu lomu spēlē treneri, mediķi un tehniskais personāls, kā arī ielūkoties Riodežaneiro skarbajā, taču vienlaikus skaistajā ikdienā.

Grāmata "Latvija Rio" būs nopērkama lielākajās Latvijas grāmatnīcās un Olimpiskajos centros, savukārt LOK birojā Rīgā, Elizabetes ielā 49, ar pārskaitījumu to būs iespējams iegādāties par pašizmaksu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!