Foto: Publicitātes foto
Latvijas spēkavīrs Aivars Šmaukstelis aizvadītajā nedēļas nogalē triumfēja spēkavīru Čempionu līgas Latvijas posmā, par nieka puspunktu apsteidzot pieredzējušo tautieti Daini Zāģeri, informēja organizatori.

Sestdien Olainē risinājās spēkavīru Čempionu līgas piektais – Latvijas posms, kurā startēja vienpadsmit atlēti no dažādām pasaules valstīm, to vidū četri Latvijas sportisti –Aivars Šmaukstelis, Dainis Zāģeris, Edgars Andersons, kā arī Ivars Grahoļskis.

Lai noskaidrotu, kurš izcīnīs uzvarētāja kausu, spēkavīriem kopumā šo sacensību ietvaros bija jāveic seši vingrinājumi. 22 tonnu smagas smagās automašīnas vilkšanā uzvaras lauri tika zviedram Džonijam Hansonam, 20 m garo distanci pieveicot 28,96 sekundēs. Mucu mešanā dubultuzvara latviešiem - Zaģērim pirmā vieta, 19,78 sekundēs pārmetot 4,20 cm augstajai latiņai pāri septiņas no astoņām mucām, savukārt Šmaukstelis tika galā ar sešām mucām 27,29 sekundēs, kas deva otro vietu šajā vingrinājumā.

Vikinga presē labāko rezultātu ar 13 reizēm uzrādīja Bjorns Solvangs (Norvēģija), toties trīs latviešiem – Zāģerim, Šmaukstelim un Grahoļskim – dalīta trešā vieta, 175 kilogramus paceļot sešas reizes. Jāpiebilst, ka Zāģeris šajā disciplīnā pieļāva kļūdu, kā dēļ divas reizes viņam netika ieskaitītas un tas, bija izšķiroši, lai tālāk cīnītos par uzvaru. "Spēka trepē", kurā pa sešiem pakāpieniem bija jāuznes 225, 250 un 275 smagi svari, uzvara Šmaukstelim, viņš pievarēja astoņpadsmit pakāpienus ātrāk nekā Zāģeris, viņam otrais rezultāts starp konkurentiem. Edgars Andersons pieveica 17 pakāpienus un viņam trešā vieta. Tad sekoja stafete, kas sastāvēja no diviem posmiem - divu 130 kg smagu riepu un divu 100 kg smagu mucu nešana no viena punkta uz otru. Beidzot savu spēku un muskuļus parādīja Dainis Zāģeris, gūta uzvara ar laiku 46 sekundes. Aiz viņa otrajā vietā ierindojās vēl viens latvietis - Aivars Šmaukstelis (46,09 sek). Noslēgumā Dainis Zāģeris labu sniegumu demonstrēja un uzvaru ar 10 paceltām reizēm izcīnīja smaguma vilkšanā no zemes (uz rokām 380 kg). Otrā vieta atkal Šmaukstelim, viņa kontā astoņas reizes.

Cīņa bija diezgan saspringta, vaiga sviedros atlēti cīnījās un rādīja labu sniegumu, tomēr pirmo reizi uzvaru kopvērtējumā kādā no spēkavīru Čempionu līgas posmiem guva kocēnietis Aivars Šmaukstelis (56 punkti), tikai par nieka puspunktu apsteidzot pieredzējušo Daini Zāģeri, kurš regulāri jau kopš 2013. gada startē šajās prestižajās spēkavīru sacensībās. Godpilnā trešā vieta Latvijā ar gūtiem 42 reitinga punktiem zviedram Džonijam Hansonam.

Dainis Zāģeris pēc sacensībām atzina, ka nosargāt uzvarētāja titulu neesot nemaz tik vienkārši. "Pēdējā laikā mani vajā dažādas traumas un nav bijis viegls šīs sezonas sākums. Pirms Latvijas posma bija zināms uztraukums un liela atbildības sajūta pret saviem līdzjutējiem. Pieļāvu vairākas kļūdas, kā dēļ arī viss nepadevās tik labi kā cerēts. Šis zaudējums nav nekas traks, arī citi augsta līmeņa spēkavīri ir nokļuvuši tur, kur tagad atrodos es. Šis kritums, iespējams, man bija vajadzīgs, lai celtos, ietu tālāk un būtu vēl spēcīgāks. Dažkārt nākas arī zaudēt. Sports ir sports," sacīja Zāģeris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!