Foto: Jeļizaveta Iļjina
Pagājušās nedēļas nogalē Berģu kultūras namā notika 2017. gada sezonas svinīgais pasākums, kurā petankas entuziasti atskatījās pagātnē un mēģināja ielūkoties nākotnē.

Piedāvājam fotoreportāžu no šī pasākuma un interviju ar Latvijas Petankas federācijas prezidentu Juri Silovu.

– Vai šosezon ir pieaudzis kopējais Latvijas petankistu skaits?

– Jā, var teikt, ka kopējais skaits ir nedaudz audzis. Kā jau katru gadu pienāk jauni spēlētāji, kāds beidz spēlēt, bet kopējais petankistu skaits, kas ir licencēti ir ap 150 spēlētājiem.

– Kas bija labākie spēlētāji 2017. gadā?

Apkopojot 2017. gada sezonas reitinga rezultātus par uzvarējiem junioru vērtējumā kļuva: 1.v. Kristaps Stepiņš (JRFPC "Upesciema Warriors"), 2.v. Sandis Dzenītis (SK "Boule"), 3.v. Ando Paļeļunas (JRFPC "Upesciema Warriors"); sievietēm: 1.v. Eva Martinsone ("Ventspils Kērlinga klubs"), 2.v. Ginta Miglāne SK ("Upesciems"), 3.v. Marija Elizabete Silova (JRFPC "Upesciema Warriors"); vīriešiem: 1.v. Edgars Silovs (JRFPC "Upesciema Warriors"), 2.v. Gatis Miglāns (SK "Upesciems"), 3.v. Kristaps Stepiņš (JRFPC "Upesciema Warriors"). Jātzīmē arī 2017. gada čempioni TIRā (speciāls precizitātes vingrinājums, kurā tiek noteikti Pasaules un Eiropas rekordi) Eva Martinsone un Edgars Silovs, kur Edgars ieguva 44 punktus, kas jau ir atzīstams rezultāts.

– Kādi bija ievērojamākie starptautiskie panākumi 2017. gadā?

– Šeit gribētos atgādināt frāzi no Bulgakova romānā "Suņa sirds". Kad Šarikovs pajautāja, kas viņa dzīvē ir ievērojamākais, viņam atbildēja – jūsu lielākie panākumi vēl priekšā. Šajā sezonā izlašu līmenī nostartējām savu iespēju robežās, vēl paliek junioru un sieviešu izlašu starts Pasaules čempionātā Ķīnā. Ceru, ka kāda no izlasēm vēl varētu "izšaut". Labi nostartēja "Upesciema Warriors" Eiropas Klubu kausā Francijā. Domāju, ka labākie sasniegumi ir startos Baltijas reģiona valstīs. Šogad pirmo reizi Baltijas kausā vīriešiem uzvarēja "Upesciema Warriors" trijnieks, sievietēm šāds tituls jau bija SK "Boule".

– Kas bija labākie Latvijas klubi šajā sezonā?

– Šeit jāsaka, ka par lābākā kluba nosaukumu bija tik saspringtas spēles, ka es savā petankista karjerā neatceros. Vēl pirms pēdējās kārtas izspēles četri klubi pretendēja uz čempionu titulu. Par uzvarētājiem kļuva SK "Upesciems", 2.v. JRFPC "Upesciema Warriors", 3.v. SK "Boule", 4.v. "Ventspils Kērlinga klubs", 5.v. SK "Petanks Ērģeme", 6.v. SK "Rīgas Petanka" un 7.v. SK "Petanks Ikšķile". Šogad klubu kausos vēl nepiedalījās "Lapmežciema Vikings", bet nākošgad noteikti startēs.

– Kādas starptautiskas un pašmāju ievērojamas sacensības tika izspēlētas 2017. gadā?

– Lielākais notikums noteikti bija Pasaules Strādājošo sporta spēles Rīgā. Spēļu programmā bija arī petanka, kas norisinājās brīnišķīgajos Lucavsalas laukumos. Jāsaka liels paldies Rīgas domei par laukumiem un "Warriors" klubam par sacensību organizāciju. Vēl gribētos atzīmēt trīs turnīrus, kas Latvijā norisinās regulāri – "Ventspils Kauss" (Ventspils), "Pavasara vitamīnī" (Upesciems) un "Warriors Kauss" (Upesciems). Notiek arī citi starptautiski turnīri, bet šie izceļas ar savu ilggadību un augošo dalībnieku skaitu.

– Vai šogad Latvijā vēl gaidāmas kādas petankas sacensības?

– Laikam jau var teikt – jā! Jo ir "angāriņs", kur "neizlutinātie" petankas spēlētāji jau otro gadu spēlē ziemā. Tāpēc domāju, ka ziemas periodā notiks nelieli turnīri, bet galvenais, ka arī ziemā ir iespējas trenēties!

– Kas petankā, gan Latvijā, gan starptautiskajā arēnā, gaidāms 2018. gadā?

– Notiks ikgadējie starptautiskie turnīri Ventspilī un Upesciemā, varbūt arī kāds jauns nopietns turnīrs. Starptautiskajā arēnā Eiropas čempionāts junioru un sieviešu trijniekiem, Eiropas Klubu kauss, kur startēs "Upesciems". Šobrīd ir atklāts jautājums par norises vietu sieviešu un vīriešu vieninieku Eiropas čempionātam. Piedāvājums ir izteikts arī mūsu federācijai, bet mūsu problēma ir slēgtie laukumi, kas sadārdzina čempionāta organizāciju. Bet šobrīd es teikšu tā – varbūt?

– Vai 2018. gadā gaidāma jaunu petankas laukumu atklāšana Latvijā?

Uz šo jautājumu varēšu atbildēt pēc sezonas, kaut gan mūsu tradīcijās ir katru gadu jauns laukums! 2016. gadā Ērģemē un Rīgā, šogad Lapmežciemā un Liepājā. Šeit gribētos atzīmēt, ka ne visi laukumi, kas izveidoti, atbilst Latvijas čempionātu norisei, bet ir prieks, ka tiek izveidoti nelielāki laukumi, kur var trenēties un organizēt turnīrus. Pārsvarā laukumu būvniecība notiek ar klubu un pašvaldību sadarbību. Federācijas vārdā gribētu teikt paldies par atbalstu un sapratni Rīgas, Ropažu, Ventspils, Garkalnes, Ikšķiles, Salaspils, Valkas, Ērģemes, Lapmežciema un Carnikavas pašvaldībām.

– Kad tuvākajā tiks lemts par petanku kā par olimpisko sporta veidu?

– Tas, ka tiks lemts, ir viennozīmīgi, bet kad – nepateikšu. Ņemot vērā, ka Olimpiāde notiks Parīzē, tad mūsu izredzes ir labas. 2010. gadā, kad es sāku vadīt Latvijas Regbija federāciju, arī bija šāds jautājums, un Regbijs kļuva par Olimpisko sporta veidu Rio. Ceru, ka šī "likumsakarība" nostrādās arī petankā. Tāpēc teikšu, ka "Petanka būs Olimpiādē"! Veiksmīgu 2018. gada sezonu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!