Latvijas valstsvienības hokejisti, gatavojoties pasaules čempionātam, otrdien Rīgas Sporta pilī aizvadīja otro pārbaudes spēli, kurā uzvarēja Francijas valstsvienību - 5:2 (2:0, 1:1, 2:1).
Abu komandu pirmā spēle pirmdien beidzās neizšķirti - 2:2.

Spēles sākumā neviena no komandām nevēlējās atdot iniciatīvu, taču arī izteiktu teritoriālu pārsvaru nevienai no pusēm nodrošināt neizdevās. Jau cīņas pirmajās minūtēs Latvijas izlase palika trīs vīru sastāvā, taču spēja noturēties skaitliskajā mazākumā. Abas komandas turpināja krāt soda minūtes un pirmā to savā labā spēja izmantot Latvijas izlase, kad 14. minūtē ripas izspēli ar precīzu metienu no tuvas distances noslēdza Aleksandrs Kerčs.

Iniciatīvu izdevās pārņemt Latvijas izlasei un divas minūtes vēlāk Sergejs Seņins no aizvārtes panāca 2:0. Francijas hokejisti uzbrukumos vairāk paļāvās uz individuālu darbību, kas izrādījās nesekmīga. Trešdaļas beigās iespējas palielināt laukuma saimnieku pārsvaru bija Vjačeslavam Fanduļam un Jurim Opuļskim, taču tās palika nerealizētas.

Cīņas gaita izmainījās pēc pārtraukuma, kad triju minūšu laikā Fransuā Rozentāls vienus vārtus atguva un francūžu apņēmība cīnīties pieauga. Stabilu sniegumu rādīja abu komandu vārtsargi - francūzis Patriks Rolāns un Dmitrijs Žabotinskis, kuri vairākas reizes glāba komandu. Žabotinskis veiksmīgi novērsa briesmas arī Jorika Treila izgājienā vienam pret vienu.

Divu vārtu pārsvaru nedaudz vairāk kā divas minūtes pirms pēdējā pārtraukuma Latvijas komandai atguva Leonīds Tambijevs, kura raidītā ripa cīņā ar franču aizsargu trāpīja pēdējam pa slidu un nonāca vārtos.

Trešā perioda 5. minūtē teicamu ātrumu un ripas pārvaldīšanas tehniku nodemonstrēja Moriss Rozentāls, kas saņēmis ripu pie zilās līnijas izrāvās viens pret vienu ar Žabotinski un guva komandai otros vārtus. Tuvojoties spēles beigu daļai francūži sāka pagurt, tomēr nepiekāpās spēka divcīņās, bet dažreiz izlīdzējās arī ar noteikumu pārkāpumiem. Pēc viena no tiem pēdējās trešdaļas 14. minūtē kautiņā iesaistījās pa trim katras komandas spēlētājiem, kurus tiesnesis noraidīja līdz spēles beigām. Latvijas komandā mača beigu signālu ģērbtuvēs sagaidīja Seņins, Opuļskis un Edgars Rozentāls.

Pēdējā minūtē Francijas hokejisti cerībā uz neizšķirtu nomainīja vārtsargu pret laukuma spēlētāju, ko veiksmīgi izmantoja Leonīds Tambijevs, raidot ripu tukšos vārtos. Lai gan spēles liktenis bija izšķirts, Latvijas komanda atlikušajās 23 sekundes paspēja izveidot asu uzbrukumu, kurā Aleksandra Macijevska piespēli piekto vārtu guvumā pārvērta Jānis Sprukts.

Latvijas komandā par mača labāko spēlētāju atzina Žabotinski, bet francūžiem - Morisu Rozentālu.

Francijas komandas treneris Heiki Leime pēc zaudējuna norādīja, ka ar savu komandu ir apmierināts un lepns. "Gandrīz visu spēli aizvadījām ar trim pieciniekiem, tādēļ noguruma dēļ spēlētāji mača beigās nevarēja iemest izšķirošo ripu, kas būtu ļāvusi panākt izlīdzinājumu. Mums labi nospēlēja vārtsargs un arī maiņa ar abiem Rozentāliem parādīja, ka varam spēlēt [pasaules čempionāta] A grupas līmenī.

Savukārt Latvijas valstsvienības galvenais treneris Haralds Vasiļjevs pirmkārt pauda prieku par to, ka izdevās aizraut skatītājus. "Skatītāji šodien bija tādi, kādiem jābūt hokejā", teica Vasiļjevs. Latvijas hokejistu treneris norādīja, ka ar Franciju nevar spēlēt ar tik daudziem noraidījumiem kā otrdienas mačā. "Tas būtu maldinoši domāt, ka ar vājinātu izlases sastāvu esam uzvarējuši francūžus, kas brauc uz B grupas pasaules čempionātu. Tie 4-5 hokejisti, kuru viņu sastāvā pietrūka, ir komandas motors. Tādā gadījumā spēles pirmajās minūtēs palikt trijatā pret pieciem nozīmētu maču sākt ar 0:1".

Pārbaudes spēle:

Latvija - Francija 5:2 (2:0, 1:1, 2:1)

Vārtus guva: Kerčs (13:36), Seņins (15:34), Tambijevs 2 (37:43), (59:37), Sprukts (59:53) - F. Rozentāls (23:02), M. Rozentāls (45:00)

Soda minūtes: 99' - 97'

Latvijas valstsvienības sastāvs:

Vārtsargs: Dmitrijs Žabotinskis (rezervē Edgars Masaļskis)

Aizsargi: Maticins - Šiškovičs, Višegorodcevs - Rozentāls, Durdins - Bogdanovs, Miranovičs - Ivanovs

Uzbrucēji: Macijevskis - Fanduļs - Kerčs, Opuļskis - Seņins - Ābols, Cipruss - Sprukts - Tambijevs, Štāls - Širokovs - Zirnis, Bļinovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!