Foto: AFP/Scanpix

Pēdējo divu gadu Latvijas labākā brīvās cīņas sportiste Anastasija Grigorjeva otrdien izcīnīja pirmo medaļu - bronzu - Latvijai Eiropas spēļu vēsturē.

Grigorjeva cīņā par trešo vietu ar 3:1 pārspēja Zviedrijas sportisti Hennu Jūhansoni. Pirmajā raundā punktu nopelnīja tikai Zviedrijas cīkstone, savukārt jau nākamajā cīņas daļā trīs punktus izcīnīja Grigorjeva, kas mača izskaņā arī svinēja uzvaru.

Tā kā sacensības Eiropas spēlēs bija arī Eiropas čempionāts, šī ir piektā medaļa, ko Grigorjeva izcīnījusi kontinenta sacensībās.
Iepriekš tā trīs reizes kļuvusi par čempioni, bet vienreiz izcīnījusi sudraba medaļu.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) sveic sportisti ar skaisto bronzas godalgu un Latviju ar pirmo uzvaru pirmajās Eiropas olimpiskajās spēlēs. "Apsveicam un patiesi lepojamies ar Anastasiju," uzsvēra Straujuma.

Kā zināms, Grigorjeva otrdien ar drošu uzvaru sāka vēsturē pirmās Eiropas spēļu sacensības cīņas sportā, tomēr pēc tam piedzīvoja zaudējumu ceturtdaļfinālā.

Svara kategorijas līdz 63 kilogramiem astotdaļfināla duelī Grigorjeva pārliecinoši uzveica Bulgārijas pārstāvi Elīnu Vasevu.
Pirmajā pusotrā minūtē Grigorjeva veica divus rezultatīvus metienus.
Kaut pašā pirmā perioda izskaņā Vaseva divus punktus atguva, cīņas vidū rezultāts bija 6:2 Latvijas sportistes labā.

Kaut otrajā cīņas daļā Vaseva centās aktīvi uzbrukt, visus viņas centienus Grigorjeva apturēja, vēl trīs reizes iegūstot punktus un noslēdzot dueli ar 12:2 savā labā.

Aptuveni pusstundu vēlāk Grigorjeva ceturtdaļfinālā spēkojās ar krievieti Valēriju Lazinsku.

Šī cīņa sākās mierīgi, un pēc pusotras minūtes katra no sportistēm bija nopelnījusi pa brīdinājumam. Kaut cīņa kļuva aktīvāka, krieviete nopelnīja vēl vienu brīdinājumu, ko Grigorjeva izmantoja, izvirzoties vadībā ar 1:0. Savukārt pirmā perioda pēdējā sekundē Latvijas sportiste tam pievienoja vēl divus punktus.

Otrā perioda sākuma daļā Lazinska divus punktus atspēlēja, bet minūti pirms cīņas beigām jau izvirzījās vadībā ar 4:3. Pēdējos uzbrukumos Grigorjeva bija ļoti aktīva, tomēr piedzīvoja neveiksmi.

Grigorjevai bija jācer, ka Lazinska uzvarēs arī pusfināla mačā, kas Latvijas sportistei ļautu piedalīties gandarījuma sacensībās. Kaut pusfinālā pret zviedrieti Hennu Jūhansoni Lazinska zaudēja pirmos divus punktus, turpinājumā viņai izdevās ļoti sekmīgs žņaugšanas paņēmiens un tika svinēta ātra uzvara.

Līdz ar to Grigorjeva gandarījuma turnīra pirmajā duelī bija plānots spēkoties ar somieti Petru Olli, tomēr pretiniece traumas dēļ sacensībās nebija spējīga piedalīties, tāpēc Grigorjeva vakarā duelī par bronzu sacentīsies ar Jūhansoni.

Grigorjeva karjeras laikā trīs reizes kļuvusi par Eiropas čempioni un pērn ieguva pirmo godalgu pasaules meistarsacīkstēs.

Tikmēr neveiksmi pirmajā duelī svara kategorijā līdz 53 kilogramiem piedzīvoja cita Latvijas cīkstone Violeta Ponomarjova, kura pirmās kārtas cīņā pārliecinoši piekāpās Moldovas cīkstonei Natālijai Budai.

Lai saglabātu izredzes uz gandarījuma turnīru, kurā tiks sadalītas bronzas medaļas, Ponomarjovai bija jācer, ka Buda, gūstot vēl divus panākumus, sasniegs turnīra finālu, tomēr viņa apstājās pusfinālā.

Kā zināms, pirmajās trijās sacensību dienās Latvijas cīkstoņiem starti Eiropas spēlēs izvērtās ļoti neveiksmīgi un tika ciestas piecas neveiksmes piecās cīņās.

Vēl vienu neveiksmi otrdien piedzīvoja Latvijas galda tenisists Matīss Burģis, kurš sacensību pirmajā kārtā ar 0-4 (8:11, 9:11, 4:11, 6:11) piekāpās ungāram Ādamam Patanķūšam.

Pašlaik pasaules rangā Burģis ieņem 131.vietu, bet Patanķūšs atrodams 63.pozīcijā.

Tāpat otrdien Latvijas smaiļotājs Aleksejs Rumjancevs izcīnīja ceturto vietu Eiropas spēļu sacensību 200 metru distancē.

A finālā triumfēja ungārs Miklošs Dudāšs, bet Rumjancevs sīvā cīņā palika dalītā ceturtajā vietā, no labāko trijnieka atpaliekot par 0,068 sekundēm.

Kā zināms, maija sākumā Rumjancevs tieši šajā distancē izcīnīja piekto vietu Eiropas čempionātā.

Tikmēr Eiropas spēlēs savā sacensību priekšsacīkšu braucienā Rumjancevs pirmdien izcīnīja otro vietu, tikai par 0,035 sekundēm atpaliekot no uzvarētāja zviedra Pētera Meninga, kuram tādējādi automātiski izdevās sasniegt finālu. Līdz ar to Latvijas smaiļotājam pāris stundu vēlāk bija jāpiedalās pusfinālā, kurā viņš arī savā braucienā finišēja otrais, iekļūstot A finālā.

Tāpat B finālā 200 metros kanoe airēšanā sacentās Miķelis Ežmalis, tomēr viņš savā braucienā palika pēdējā, devītajā, vietā, kas kopējā ieskaitē deva 18.vietu.

Otrdien uz starta stājās arī Turciju pārstāvošā Latvijas smaiļotāja Lāsma Liepa, kura sākotnēji guva astoto vietu 500 metru distances B finālā, summā ierindojoties 17.pozīcijā, bet vēlāk viņa startēja 200 metru B finālā, kurā izcīnīja sesto vietu, summā ieņemot 15.pozīciju.

Tikmēr ar zaudējumu līdzīgā duelī otrdien Eiropas spēles sāka Latvijas sieviešu pludmales volejbola pāris Tīna Graudiņa un Marta Ozoliņa. Ar 31.numuru izliktās latvietes pirmajā B apakšgrupas spēlē ar 1-2 (21:17, 18:21, 9:15) zaudēja Čehijas duetam Martinai Jakubsovai un Diānai Žolnerčikovai, kuras turnīrā izliktas ar otro numuru.

Pirmajā setā latvietes no 7:10 panāca 16:11, turpinājumā pārsvaru vairs neizlaižot. Otrajā setā gandrīz nepārtraukti vadībā atradās čehietes, līdzīgā cīņā gūstot panākumu. Savukārt trešajā setā Graudiņa un Ozoliņa guva pirmos divus punktus, tomēr pēc tam čehietes ātri pārņēma vadību. Latvijas sportistes vēl panāca 8:8, tomēr seta beigās cieta neveiksmi.

Vēlāk Graudiņa un Ozoliņa aizvadīja otro dueli un atkal līdzīgā cīņā cieta neveiksmi ar 1-2 (17:21, 21:15, 13:15) pret sacensību 15.numuru Lauru Džombīni un Džūliju Toti no Itālijas.

Maču daudz pārliecinošāk iesāka itālietes, pirmajā setā izvirzoties vadībā ar 10:4. Kaut Graudiņa un Ozoliņa ne tikai panāca izlīdzinājumu (12:12) un pārņēma vadību, seta izskaņu atkal drošāk aizvadīja pretinieces.

Otrajā setā jau dueļa gaitu kontrolēja latvietes, tā beigās sasniedzot pat desmit punktu pārsvaru (19:9) un svinot panākumu.

Izšķirošais sets notika punkts punktā. Kaut Graudiņa un Ozoliņa ieguva vadību ar 7:5, nākamos četrus punktus realizēja pretinieces, kuras turpinājumā noveda setu līdz uzvarai.

Trešo cīņu Lece un Ozoliņa aizvadīs trešdien, tiekoties ar austrietēm Valēriju Teiflu un Bjanku Nadīni Casu, kuras izliktas ar 18.numuru. Pēc divām kārtām divas uzvaras grupā ir Itālijas pārim, bet čehietes un austrietes guvušas pa vienam panākumam.

Pēc apļa turnīra izslēgšanas spēles sasniegs grupas pirmo trīs vietu ieguvējas.

Tāpat otrdien sacensības sāka Latvijas loka šāvēji. Vīriešu konkurencē 53 gadus vecais Eduards Lapsiņš iekrāja 589 punktus, kas deva 62.vietu starp 64 sportistiem.

Izslēgšanas spēles risināsies sestdien, un Lapsiņš 1/32 fināla duelī tiksies ar Stefu van den Bergu no Nīderlandes, kurš priekšsacīkstēs sasniedza trešo augstāko rezultātu.

Savukārt priekšsacīkstes dāmām Anete Kreicberga ar 604 punktiem ieņēma 54.vietu starp 62 dalībniecēm. Viņai izslēgšanas cīņu pirmajā kārtā piektdien būs jāsacenšas ar vācieti Elēnu Rihteru, kura priekšsacīkstēs uzrādīja 11.rezultātu.

Tāpat abi Latvijas loka šāvēji priekšsacīkstēs pelnīja punktus arī jaukto komandu ieskaitē, ar 1193 punktiem paliekot 27.vietā starp 28 valstīm un nekvalificējoties astotdaļfinālam.

Vēl pirmās cīņas šodien aizvada Latvijas bokseri.

Svara kategorijā līdz 60 kilogramiem 1/16 fināla cīņā Artjoms Ramlavs pēc punktiem piekāpās Gruzijas sportistam Otaram Eranosjanam. Uzvaru turkam deva visi trīs dueļa tiesneši, bet Latvijas bokseris cīņu pabeidza ar pārsistu uzaci.

Paredzēts, ka svara kategorijā līdz 64 kilogramiem pirmo cīņu plkst.17.15 aizvadīs Artūrs Ahmetovs, kuram arī pretī stāsies Gruzijas atlēts Iraklijs Melikišvili.

Eiropas spēlēs, kas ilgs līdz 28.jūnijam, piedalīsies vairāk nekā seši tūkstoši kontinenta atlētu, kuri sacentīsies 20 sporta veidos, bet plānots, ka Latviju pārstāvēs aptuveni 65 atlēti.

Dažos no sporta veidiem (šaušanā, galda tenisā un triatlonā) atlēti varēs nopelnīt ceļazīmi uz 2016.gadā Riodežaneiro paredzētajām olimpiskajām spēlēm. Savukārt peldēšanā un vieglatlētikā būs iespējams izpildīt nepieciešamos normatīvus, lai kvalificētos nākamā gada Olimpiādei. Tikmēr džudo un cīņa šajās sacensībās vienlaicīgi būs arī Eiropas čempionāti, bet Eiropas spēlēs nav iekļauts teniss.

Tāpat spēļu programmā nav arī tādu olimpisko sporta veidu kā burāšana, airēšana un modernā pieccīņa. Basketbola vietā ir strītbola sacensības. Tāpat nav klasiskā futbola, bet ir pludmales futbols. Savukārt no neolimpiskajiem sporta veidiem programmā iekļuvuši karatē un sambo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!