Foto: F64

Starptautiskās Florbola federācijas (IFF) ģenerālsekretārs Džons Liljelunds ir patīkami pārsteigts par pasaules čempionātu Rīgā, kas ir pārspējis visu cerības attiecībā uz skatītāju interesi un sagādājis arī dažu labu sportisku pārsteigumu.

"Es esmu patiešām pārsteigts! Latvijas auditorija, īpaši līdzjutēju skaits Latvijas spēlē, bija vienreizējs! Kā, pie velna, tas ir iespējams - sapulcēt 8000 skatītājus?!" portālam "Delfi" atzina IFF ģenerālsekretārs. "Pirms turnīra nedaudz uztraucāmies par skatītāju skaitu tribīnēs, tā kā tas bija patīkams pārsteigums. Mēs ceram, ka Latvijas komanda ies tālāk un iekļūs izslēgšanas spēlēs, citādi tas negatīvi ietekmēs skatītāju skaitu."

Oficiālais spēles protokols liecina, ka Latvijas izlases pirmo spēli šajā pasaules čempionātā pret Zviedriju klātienē "Arēnā Rīga" noskatījās 8011 līdzjutēju, kas ir jauns turnīra atklāšanas spēles rekords. Iepriekšējais rekords bija 7529 skatītāji, kas 2014. gada čempionātā, kas notika Gēteborgā, atnāca uz Zviedrijas un Latvijas spēli.

"Man bija iespēja redzēt vietējās ziņas - florbols ir visur!" priecājas IFF ģenerālsekretārs. "Es teiktu, ka šis ir lielisks turnīrs. Organizatori ir paveikuši lielu darbu, un arī Latvijas sporta vadība, ministrija un LOK dara ļoti gudri, sadalot sporta pasākumus pa gadiem, lai turnīriem nevajadzētu konkurēt."

"Arī pilsētas iesaiste čempionātā ir ļoti laba. No mūsu skatu punkta viss ir izcili. Viss ir kompakti, tuvu, cilvēki ir ļoti atsaucīgi, un vienīgie, kas ir ļoti strikti noskaņoti, ir apsargi, bet viņiem tādiem ir jābūt," smejas Liljelunds. "Vienīgās sūdzības, ko saņēmām, bija no zviedriem, kuri uzskata, ka meitenēm uzmundrinātājām ir pārāk īsi svārki. Bet ja tā ir vienīgā problēma, tad ar turnīru viss ir kārtībā."

Runājot par turnīra sportisko pusi, IFF ģenerālsekretārs uzslavēja Čehijas komandu, kura pēdējos divus gadus nav spēlējusi tik labi, savukārt vilšanos ir sagādājuši vācieši. "Amerikāņu komanda ir ļoti laba, viņi jau nodrošinājuši sev vietu izslēgšanas spēlēs. Gaidīju, ka Taizeme un Kanāda būs stiprākas, neliels pārsteigums arī par Slovākiju, kura varēja būt spēcīgāka. Vācija nepatīkami pārsteidza, bet čehi, savukārt, - pozitīvi," Rīgas turnīra dalībniekus analizē Liljelunds. "Kuri kļūs par pasaules čempioniem? Šis ir sarežģīts jautājums! Vieglākā atbilde būtu - Zviedrija, taču Šveice apsolījusies viņus izaicināt. Tā kā viena vai otra. Latvieši varētu cerēt, ka viņu komanda pacīnīsies par medaļu, taču ceturtdaļfinālā Latvijai pretī, visticamāk, būs Somija, un diez vai somus izdosies pārspēt…"

Runājot par florbola olimpiskajiem plāniem, IFF ģenerālsekretārs apstiprināja, ka šajā virzienā tiek intensīvi strādāts. "2017. gada Pasaules spēlēs florbols ir iekļauts sacensību programmā, bet Turīnā 2019. gadā būsim Eiropas "Master games" programmā," norādīja Liljelunds. "Ja pierādīsim, ka mūsu sporta veids ir viegli saprotams, dinamisks, ātrs, notikumiem bagāts, drošs, piesaista skatītāju un mediju uzmanību, tad mums būs iespēja 2024. vai 2028. gadā pievienoties olimpiskajām spēlēm."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!