Šodien Igaunijas pilsētā Rakverā sāksies sestā Baltijas jūras valstu kausa izcīņa basketbolā. Turnīra formāts un komandu sastāvs paliek tāds kā pirmajos četros turnīros. Pirmajā sacensību dienā tiek izspēlētas pusfinālspēles, bet nākamajā fināls un cīņa par trešo vietu. Pusfinālā Latvija spēlēs pret Igauniju, bet Somija pret Zviedriju.
Uz Rakveri mūsu komanda devusies 13 spēlētāju sastāvā. No tiem, kuri nedēļas sākumā piedalījās pārbaudes spēlēs pret Zviedriju mājās paliks Arnis Vecvagars un Kaspars Bērziņš. Neskatoties uz to abi oficiāli nav atskaitīti no kandidātu pulka.

No šī turnīra dalībniekiem mūsu komanda ir vienīgā, kas nodrošinājusi vietu Eiropas čempionātā. Igaunijai un Zviedrijai jau nākamajā nedēļā būs jāaizvada papildus kvalifikācijas turnīra pirmās spēles. Šajā turnīrā tiks izspēlēta vienīgā ceļazīme uz Eiropas čempionātu, kā arī noskaidrotas tās divas komandas, kurām būs jāatstāj A divīzija. Abām Baltijas kausa dalībniecēm vairāk būtu jādomā par to, kā saglabāt vietu spēcīgāko grupā. Igauņi spēlēs vienā apakšgrupā ar Čehiju un Poliju, savukārt zviedru pretinieki būs Portugāle un Ungārija. Interesanti, ka igauņi kvalifikācijas turnīra mājas spēles aizvadīs Rakverē un nevis Tallinā. Cita situācija ir Somijas komandai, kura spēlē B divīzijā un tai oficiālās spēles būs tikai septembra sākumā. Somiem ir mazas izredzes pacīnīties par vietu spēcīgāko grupā, jo pirmajā riņķi tika piedzīvoti divi zaudējumi – pret Gruziju un Maķedoniju, bet no grupas tālāk tiek tikai pirmās vietas ieguvēji (grupā četras komandas).

Kas attiecas uz komandu sastāviem, tad atšķirībā no iepriekšējiem Baltijas kausa izcīņas turnīriem, šoreiz laukumā dosies visu izlašu gandrīz labākie virknējumi. Latvijas izlasei, kā jau zināms, nespēlēs Kaspars Kambala. Igauņiem būs ierindā arī pērn Maskavas CSKA spēlējošai Martins Mūrseps. Viņiem no līderiem nespēlēs vienīgi saspēles vadītājs Valmo Krīsa. Zviedri Rakverē ir ieradušies gandrīz tādā pašā sastāvā kā pārbaudes spēlēs Rīgā. Savukārt somiem lielākā zvaigzne ir 2,09 metru garais Hanno Motola, kurš pērn spēlēja Eirolīgas klubā Pezaro „Scavolini”, bet nākamsezon pārstāvēs Maskavas „Dinamo” krāsas. Latvijas izlase galvenais treneris Kārlis Muižnieks neslēpa, ka labprātāk otrajā dienā spēlētu ar somiem, nevis ar Zviedriju, pret kuru jau divas reizes spēlēts.

No līdzšinējiem pieciem aizvadītajiem turnīriem pa divām reizēm kausu ieguvušas Latvijas un Somijas komandas, bet viens panākums igauņiem. Zviedri pagaidām palikuši tukša. Mūsu komanda bez divām uzvarām, divas reizes palikusi otrā, bet pēdējā turnīrā pirms gada Tamperē, nācās samierināties ar pēdējo vietu. Tiesa toreiz mūsu komandas sastāvu veidoja U-20 vecuma izlase.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!