Foto: AFP/Scanpix
Īrijas regbija izlase sestdien Parīzes "Stade de France" ar 22:20 (12:13) pieveica Franciju un izcīnīja Sešu nāciju kausu, ļaujot savam kapteinim un vienam no visu laiku izcilākajiem regbija spēlētājiem Braienam O'Driskolam ar triumfu noslēgt savu karjeru izlasē.

Šogad Sešu nāciju kausa izcīņa izvērtās īpaši spraiga, jo pirms pēdējās kārtas trīs izlases varēja kļūt par čempionēm – gan Īrijai, gan Anglijai un Francijai bija pa 6 punktiem. Īriem bija ievērojami labāka gūto un zaudēto punktu attiecība, kamēr Anglijai pēdējā kārtā bija visvieglākais pretinieks – pastarīte Itālija, savukārt Francijai derēja tikai pašu uzvara un angļu smaga sakāve.

Spēle sākās ar mājinieku uzbrukumiem, kuri ar diviem Maksima Mašeno soda sitieniem panāca 6:0, taču Īrija atguvās un ar Endrū Trimbla un Džonatana Sekstona piezemējumiem pārņēma vadību (12:6). Īru prieki izrādījās īsi, jo franči nekavējoties viņus piespieda pie ieskaites laukuma, un Briss Dulēns uzbrukumu noslēdza ar piezemējumu (12:13). Otrajā puslaikā Sekstons ar realizētu soda sitienu un piezemējumu vēlreiz vadībā izvirzīja Īriju (22:13), taču saspringtu finišu nodrošināja Dimitrija Šaževska piezemējums, samazinot īru pārsvaru līdz diviem punktiem.

Francija varēja izraut uzvaru pēdējā minūtē, taču video tiesnesis pēdējo piespēli pirms piezemējuma atzina kā izdarītu uz priekšu, un Īrija varēja atviegloti uzelpot.

Tā bija vien otrā Īrijas uzvara Francijā kopš 1972. gada. Interesanti, ka iepriekšējo uzvaru gallu zemē Īrija izcīnīja 2000. gadā, kad Braiens O'Driskols tikko sāka savu karjeru Īrijas izlasē – tajā spēlē jaunais talants izcēlās ar "hat trick".

Citās spēlēs Anglija Romā sakāva Itāliju (52:11), taču nepietiekami, lai pārspētu Īrijas punktu attiecību, bet Velsa negaidīti viegli izrēķinājās ar Skotiju (51:3) – jāpiebilst, ka divas trešdaļas spēles skoti spēlēja mazākumā pēc Stjuarta Hoga noraidījuma.

2014. gada Sešu nāciju kausa izcīņas noslēgumā Īrijai un Anglijai ir pa 8 punktiem (pa četrām uzvarām un vienam zaudējumam), Velsai un Francijai – pa 6 punktiem (trīs uzvaras un divi zaudējumi, Velsai labāka gūto/zaudēto punktu attiecība), Skotijai – 2 punkti (viena uzvara, četri zaudējumi), bet Itālija palikusi bešā (pieci zaudējumi).

Savukārt ar Gruzijas triumfu noslēgusies Eiropas Nāciju kausa (jeb Sešu nāciju B) izcīņas elites 1A divīzijas 2013./14. gadu sezona. Pēdējā spēlē Gruzija savā laukumā ar 22:9 sakāva sīvāko sāncensi Rumāniju, citās spēlēs Spānija ar 28:24 pārspēja kaimiņieni Portugāli, bet Krievija ar 34:20 viesos uzvarēja Beļģiju.

Turnīra noslēgumā Gruzijai 41 punkts (9 uzvaras, 1 neizšķirts), Rumānijai – 38 punkti (8 uzvaras, 1 neizšķirts, 1 zaudējums), Krievijai – 28 punkti (6 uzvaras, 4 zaudējumi), bet atpalicēju trijniekā Spānijai 15 punkti (2 uzvaras, 2 neizšķirti, 6 zaudējumi), Portugālei 12 punkti (2 uzvaras, 1 neizšķirts, 7 zaudējumi), savukārt pēdējā vietā palika jaunpienācēja Beļģija ar 6 punktiem (1 neizšķirts, 9 zaudējumi). Nākamajā sezonā Beļģiju elites divīzijā nomainīs 2B divīzijas uzvarētāja - Vācija vai Moldova.

1A divīzijas uzvarētāja Gruzija nokļuvusi 2015. gada Pasaules kausa izcīņas C grupā, kur to gaidīs pasaules čempione un pēdējo gadu rangu tabulas līdere Jaunzēlande, Argentīna, Tonga un Āfrikas zonas uzvarētāja, Rumāniju D grupā gaidīs fināliste Francija, Sešu nāciju kausa ieguvēja Īrija, kā arī Itālija un Kanāda, bet Krievija var nokļūt A grupā pie divkārtējās kausa ieguvējas Austrālijas, mājinieces Anglijas, Velsas un Okeānijas zonas uzvarētājas (Fidži vai Kuka salas). Lai nokļūtu Pasaules kausa izcīņā ar vienīgo papildu kvalifikācijas ceļazīmi, Krievija mērosies spēkiem ar zemāko divīziju atlases spēļu uzvarētāju (1B divīzijas uzvarētāju (Vāciju vai Moldovu) vai iepriekšējās atlases kārtas uzvarētāju Nīderlandi), šīs divcīņas uzvarētāju vispirms gaidīs Āfrikas atlases zonas otrā spēcīgākā izlase, bet pēdējā kārtā pretiniece būs Āzijas atlases zonas otrās un Amerikas atlases zonas trešās labākās izlases divcīņas uzvarētāja.

Līdz šim Pasaules kausos piedalījusies Rumānija (visos septiņos), Gruzija (2003., 2007., 2011. g.), Krievija (2011. g.), Portugāle (2007. g.) un Spānija (1999. g.).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!