Foto: LETA

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) atsauks visus dokumentus, kas saistīti ar ieceri sporta centru "Mežaparks" nodot Finanšu ministrijai (FM), sacīja Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) valdes priekšsēdētājs Einars Fogelis.

Šodien notikušajā Nacionālās sporta padomes sēdē IZM paziņojusi par "Mežaparka" nodošanas FM pārtraukšanu, apgalvoja Fogelis.

Fogelis skaidroja, ka iecere sporta objektu nodot FM faktiski nav saņēmusi nevienu pozitīvu atzinumu - kritisku attieksmi paudusi gan FM, gan Iekšlietu ministrija, gan Latvijas Olimpiskā komiteja, gan LOV, gan Latvijas Sporta federāciju padome un citi.

LOV priekšsēdētājs norādīja, ka tagad LOV kopā ar ieinteresētajām organizācijām, tostarp Latvijas Zēģelētāju savienību, Latvijas Volejbola federāciju un LOK, līdz 5.septembrim jāizstrādā un jāiesniedz "Mežaparka" turpmākās attīstības koncepcija. "Septembris nav pārāk tālu, bet šī koncepcija pēc būtības mums jau sen gatava," teica Fogelis.

Tāpat lemts par to, ka nepieciešams veikt remontu specializētajā volejbola zālē, kur tek griesti, kā arī nodrošināt medicīnas korpusa, kas pašlaik stāv tukšs, attīstību. Fogelis skaidroja, ka tas nepieciešams, lai paplašinātu LOV darbību un pakalpojumu klāstu, ko tas var sniegt labākajiem atlētiem. Tāpēc objekts jāremontē vismaz līdz tādam stāvoklim, lai tajā varētu izvietot fizioterapeitus. Šiem mērķiem šogad esot jāparedz nepieciešamais finansējums.

Jautāts par to, vai arī pašlaik IZM "Mežaparkā" saskata sportam neatbilstošas viesnīcas un ofisa telpas, Fogelis norādīja, ka objektā notiek nepārtraukti treniņi, un "runāt par to, ka šis objekts nav sportam, ir vismaz bezatbildīgi".

Viņš skaidroja, ka arī premjerministre Laimdota Straujuma (V), skatot šo jautājumu, esot sacījusi, ka "objekts paliek valstij, objekts paliek sportam".

Ziņots, ka IZM oficiāli rosināja "Mežaparku" nodot FM, kas kļuva aktuāla pēc sporta centram piešķirto līdzekļu pārdales un jautājuma par centra turpmāko pastāvēšanu. IZM tika uzsvērusi kapitālsabiedrības finansiālos zaudējumus, turklāt ministrija konstatējusi, ka trešdaļu uzņēmuma neto apgrozījuma veido viesnīcu pakalpojumi. Lielu daļu neto apgrozījuma veido arī biroju un noliktavu, kā arī neapdzīvojamo telpu noma, kas, pēc IZM domām, neatbilst valsts pārvaldes iekārtas likuma noteiktajiem izņēmuma gadījumiem par kapitālsabiedrības turpmāko statusu.

Šāda vēlme izraisīja lielu sašutumu sporta sabiedrībā, kas paziņoja, ka šāda rīcība ved pie "Mežaparka" privatizācijas.

Pērn rudenī valdība un Saeima nolēma, ka sporta centrā "Mežaparks" esošais LOV sporta medicīnas centrs tiks pārcelts uz tenisa centru "Lielupe". Sporta centrs "Mežaparks" savu darbību turpinās, un saskaņā ar īres līgumu arī LOV turpinās darbību tā teritorijā līdz tenisa centra "Lielupe" projekta īstenošanas beigām.

Sporta centra "Mežaparks" kapitāla daļu turētājs ir valsts, kuras mērķis ir tur organizēt sporta pasākumus un sekmēt dažādu sporta veidu attīstību, nodrošinot sportistiem atbilstošus mācību un treniņu apstākļus. Profesionālās sportistu organizācijas paudušas bažas par mēģinājumiem nākotnē privatizēt "Mežaparku", bet IZM šīs bažas vairākkārt noraidījusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!