Foto: DELFI

Latvijas Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ir atzinusi pārkāpumus Latvijas Volejbola federācijas (LVF) un Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) darbībā, tām nepildot likumā paredzētās funkcijas un kompetences, liecina portāla "Delfi" rīcībā nonācis dokuments.

IZM ir saņēmusi trīs biedrības "Es par volejbolu" vēstules, kurās norādīts uz LVF un LSPF bezdarbību, konkrēti attiecībā uz mediācijas procesu starp biedrību un federāciju, iespējamiem LVF statūtu pārkāpumiem, kā arī uz iztrūkstošu svarīgu informāciju LVF mājas lapā.

IZM 2017. gada 28. novembrī izteica aicinājumu LSFP uzņemties mediatora lomu biedrības "Es par volejbolu" un LVF mediācijas procesā, ko organizācija atteikusies darīt, skaidrojot, ka "mediācijas piemērošana ir tikai tiesas kompetencē, risinot civiltiesiskus strīdus", kas, pēc IZM domām, norāda uz mediācijas procesa neizpratni un "nepilnvērtīgu mediācijas iespēju novērtējumu". Turklāt IZM norāda, ka Sporta likumā LSPF noteikta kompetence koordinēt Latvijā atzīto sporta federāciju darbību, kā arī pārstāvēt un īstenot to kopīgās intereses. Līdz ar to IZM atkārtoti aicina LSFP "kā neitrālu un kompetentu trešo personu" uzņemties mediatora lomu starp "Es par volejbolu" un LVF, lai atrastu šā sporta veida interesēm atbilstošāko konfliktsituācijas risinājumu.

Tāpat LSFP tiek pārmesta nereaģēšana uz biedrības norādītajiem LVF statūtu pārkāpumiem, kā to paredz Ministru kabineta noteikumi — saņemot informāciju par iespējamiem statūtu pārkāpumiem, LSFP ir pienākums noteiktā kārtībā veikt attiecīgu pārbaudi.

IZM arī apstiprina "Es par volejbolu" sūdzību, ka LVF savā oficiālajā mājas lapā nav publicējusi virkni dokumentu, ieskaitot 2017. gada pārskatu, 2018. gada budžetu, saņemto valsts budžeta līdzekļu izlietojumu, kā arī LVF valdes un kopsapulču protokolus ar pieņemtajiem lēmumiem sporta jomā. Federācija tiek aicināta "nekavējoties nodrošināt trūksošās informācijas un dokumentu pieejamību" tās mājas lapā.

No LVF tiek pieprasīta arī atbilde biedrības "Volejbola klubs "Jaunlaicene""" vēstulei, kas LVF iesūtīta 2017. gada 10. novembrī saistībā ar uzņemšanu par LVF biedru. Ministriju un LSFP par atbildes nesniegšanu biedrība informējusi šā gada 3. aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!