Foto: Publicitātes foto

Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) ir izsludinājusi konkursu novadu pašvaldībām un republikas pilsētām par tiesībām rīkot VII Latvijas Jaunatnes Olimpiādi 2017.gadā, informēja LOK.

"Latvijas Jaunatnes Olimpiāde ir vienīgais kompleksais sporta pasākums Latvijā, kurā jaunā paaudze var izbaudīt olimpisko gaisotni un nostiprināt olimpiskos ideālus", stāsta LOK prezidents Aldons Vrubļevskis. "Olimpiādes mērķis ir noteikt labākos jaunos sportistus un labākās novadu komandas Olimpiskajos sporta veidos, kā arī sekmēt jaunatnes sporta attīstību Latvijā. Jaunatnes Olimpiādes pirmssākumi ir meklējami jau 1992.gadā, kad notika pirmās Latvijas jaunatnes Olimpiskās dienas vasaras sporta veidos un šo gadu laikā ir gandarījums, ka jauno sportistu neatlaidība un cīņasspars, aizstāvot savu novadu komandas, nav mazinājies, gluži pretēji, tas ir pieaudzis un skolēni kļūst arvien aktīvāki."

Konkurss par tiesībām rīkot VII Latvijas Jaunatnes Olimpiādi 2017.gadā norisināsies divās kārtās.

Pirmā kārta – līdz 2016. gada 29. jūlijam pretendenti – pašvaldības, iesniedz rakstisku pieteikumu – motivācijas vēstuli LOK, sarīkot VII Latvijas Jaunatnes Olimpiādi 2017. gadā no 30. jūnija līdz 2. jūlijam.

Pirmajā kārtā pieteikumu iesniegušie pretendenti atkārtoti saņem uzaicinājumu piedalīties konkursā, saņemot papildus informāciju par otrajā kārtā iesniedzamo dokumentāciju attiecībā uz Olimpiādes programmā iekļauto sporta veidu sacensību vietu nodrošinājumu – aprīkojuma prasībām, sacensību grafika projektu un Līguma par VII Latvijas Jaunatnes Olimpiādes 2017.gadā rīkošanu projektu.

Savukārt otrajā kārtā pretendenti līdz 2016.gada 30. septembrim izstrādā un iesniedz detalizētu ar pašvaldības domes lēmumu apstiprinātu pieteikumu un to prezentē LOK Izpildkomitejai 2016. gada oktobrī. Konkursa uzvarētāju nosaka LOK Izpildkomitejas balsojums 2016. gada oktobrī.

Latvijas Jaunatnes Olimpiāde ir valsts mēroga kompleksas sporta sacensības, organizētas balstoties uz Olimpiskajiem pamatprincipiem, kur piedalās novadu un republikas pilsētu komandas ar mērķi noteikt labākos Latvijas jaunos sportistus vasaras sporta veidos.

Olimpiādes programmā ir iekļauti 26 sporta veidi – airēšana, badmintons, basketbols, bokss, burāšana, golfs, handbols, cīņā, džudo, galda teniss, jātnieku sports, loka šaušana, paukošana, peldēšana, regbijs, riteņbraukšana (bmx, mtb, šoseja), smaiļošana un kanoe airēšana, svarcelšana, šaušana, taekvondo, teniss, triatlons, vieglatlētika, vingrošana (mākslas, sporta), volejbols (klasiskais volejbols un pludmales).

Atsevišķos sporta veidos un/vai sporta disciplīnās sportisti VII Latvijas Jaunatnes Olimpiādē cīnīsies arī par tiesībām pārstāvēt Latviju Eiropas Jaunatnes Olimpiskajā festivālā. 2017.gadā Eiropas jaunatnes Olimpiskais festivāls notiks Ungārijas pilsētā Ģērā no 23. līdz 30.jūlijam.

2005.gadā Latvijā notika pirmā Latvijas Jaunatnes Olimpiāde vasaras Olimpiskajos sporta veidos. Tās notika balstoties uz Olimpisko spēļu tradīcijām. Latvijas Jaunatnes Olimpiāde tiek rīkota reizi divos gados, kur sportisti sacenšas pašvaldību komandu sastāvos. Pirmās divas Latvijas Jaunatnes Olimpiādes 2005. un 2007.gadā notika Ventspilī; 2009.gadā Olimpiādi uzņēma Valmiera; IV Latvijas Jaunatnes Olimpiāde 2011.gadā notika Jūrmalā; 2013.gadā Olimpiādi trešo reizi organizēja Ventspils, bet VI Latvijas Jaunatnes Olimpiāde 2015.gadā norisinājās Valmierā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!