Somijas kompānija "Multiarena" pirmdien Rīgā iepazīstināja Hokeja halles būves atbalsta fondu ar jaunās ledus arēnas iespējamo atrašanās vietu izpētes rezultātiem.
"Multiarena" speciālisti izpētījuši piecas fonda piedāvātās vietas, atklājot katra izvietojuma pozitīvās un negatīvās iezīmes. Somu speciālisti, kas snieguši padomus piecu haļļu būvē, norādīja, ka neviena no piedāvātajām vietām nav tik izcila, lai ignorētu pārējās, teica Hokeja halles būves atbalsta fonda direktors Viesturs Koziols, atturoties nosaukt arēnas iespējamās atrašanās vietas.

Lai Rīgā uzceltu halli ar vietām 12 000 skatītāju, ir nepieciešami 23 miljoni latu, par "Multiarena" veikto pētījumu rezultātiem stāstīja Koziols, piebilstot, ka šāda arēna atbilstu visām prasībām, lai tajā varētu rīkot, piemēram, pasaules čempionātu vieglatlētikā telpās. "Atkarībā no vietas izvēles izmaksas mainītos nenozīmīgi," teica Koziols, "galvenais ir atrast finansējuma avotu".

Pētījuma prezentācijā nepiedalījās Latvijas hokeja federācijas (LHF) prezidents Kirovs Lipmans, jo viņš ir Vašingtonā, taču ar "Multiarena" paveikto iepazinās arī LHF viceprezidents Helmuts Balderis, norādīja Koziols.

"Multiarena" izstrādājusi vairākus prognožu variantus arēnas būvē ieguldīto līdzekļu atpelnīšanai. Pesimistiskākais no tiem paredz, ka halle sevi atpelnīs 25 gadu laikā, bet optimistiskākajā variantā paredzēts, ka pietiktu ar pieciem gadiem. "Uzskatu, ka šie abi varianti ir nereāli," teica Koziols, "Pesimistiskākajā variantā paredzēts, ka mēs būtu gluži vai Etiopija un rīkotu hallē kamieļu skriešanās sacīkstes. Arī optimistiskākajā variantā plānotais ik gadu arēnā sarīkot 60 Eiropas mēroga pasākumu, vai tie būtu sporta čempionāti, vai koncerti, nešķiet īpaši reāli".

Vidējais variants paredz, ka halle varētu atpelnīt tajā ieguldītos līdzekļus 7-10 gadu laikā.

"Tagad tuvākajā laikā vajadzētu tikt skaidrībā par to, kas būs halles īpašnieki - vai tās būs privātpersonas, vai kādas firmas, kompānijas. Pāris mēnešu laikā jāizveido arī pasaules čempionāta rīkošanas komiteja," par plāniem tuvākajā nākotnē teica Koziols.

Jau ziņots, ka Latvijai Starptautiskā hokeja federācija (IIHF) uzticēja 2006. gadā rīkot pasaules čempionātu hokejā. Lai radušos iespēju izmantotu, Latvijā jāuzceļ ledus arēna, kurā būtu vietas vismaz 10 000 skatītāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!