Foto: RIA Novosti/Scanpix
Ziemas peldētāju kluba "Jelgavas roņi" valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Jakovļevs sekmīgi noslēdzis dalību unikālā peldējumā "Bering Strait Swim" starp diviem kontinentiem un diviem okeāniem, informēja peldētāja sponsoru, SIA "Ceļu būvniecības sabiedrība "Igate"", pārstāve Dace Zviņģele.

Peldējums pāri Beringa šaurumam, no Čukotkas Krievijā uz Aļasku ASV, lai apvienotu kontinentus un nostiprinātu draudzību starp valstīm, notika no 5. līdz 11.augustam. Tajā piedalījās 60 ziemas peldētāji no 11 valstīm, kas bez jebkādiem sildīšanas peldlīdzekļiem un ierīcēm sešu dienu laikā veica 134 kilometru distanci.

Peldējuma laikā ūdens temperatūra bijusi 3-11 grādu robežās, bet gaisa temperatūra bijusi 4-10 grādi. Tāpat peldētājiem nācies saskarties ar līdz pat 20 metriem sekundē spēcīgu vēju, sešus metrus augstiem viļņiem un ļoti spēcīgām straumēm.

Jakovļevs pastāstījis, ka distancē peldējis piecos posmos.

"Pirmais bija stafetes sākumā, ūdens temperatūra bija +4 - +11 grādi.

Katrs peldēja desmit minūtes, tad atpūtās. Otrs mans peldējums bija stafetes vidū, kad peldēju divus posmus katru reizi pa 15 minūtēm. Un vēl divas reizes priekšpēdējā kilometrā, lai sasniegtu Aļasku," stāstīja Jakovļevs. "Bez tam es visu laiku strādāju un biju navigācijas palīgs apkalpes laivā."

"Stafetes komandas sastāvā bija vispieredzējušākie atklātā ūdens un ziemas peldētāji no visas pasaules un šī stafete bija visu dalībnieku mūža sapnis. Lai veiksmīgi piedalītos Beringa šauruma peldēšanas stafetē, visiem komandas dalībniekiem bija nepieciešams ne tikai liels fizisks spēks un pieredze, bet arī drosme un psiholoģiska un garīga noturība," stāstīja peldētājs. "Visizaicinošākie bija stafetes pēdējie 20 kilometri, kad straume bija tik spēcīga, ka pat vispieredzējušākie peldētāji spēja 15 minūtēs nopeldēt tikai 150 metrus un dažu brīdi straume pat nesa peldētājus atpakaļ."

Jakovļevs stāstīja, ka stafeti pavadījis liels Krievijas militārai medicīnas kuģis "Irtiš", kā arī trīs glābšanas laivas, kas rūpējušās par peldētāju drošību un rādījušas peldēšanas maršrutu.

"Stafeti Krievijas pusē uzsāka amerikāņu peldētājs un ASV pusē pabeidza Krievijas peldētājs. Stafetes panākumi rāda, kā cilvēki no dažādām pasaules malām spēj vienoties, lai īstenotu kopīgu mērķi," uzsvēra Jakovļevs.

Beringa šauruma vidū stiepjas Krievijas un ASV robeža, un šeit arī ir laika joslu robeža un datumu maiņas robeža.

Ziemas peldēšanas klubs "Jelgavas roņi" dibināts 1990.gadā, bet juridiski kā biedrība reģistrēts 2006.gadā. 2003.gadā Jelgavā notika pirmais Latvijas ziemas peldēšanas čempionāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!