Jūnijā Latvijas hokejā notika divi nozīmīgi pavērsieni – par Latvijas hokeja izlases galveno treneri tika iecelts Oļegs Znaroks, savukārt HK "Rīga 2000" prezidents Viesturs Koziols jūnijā paziņoja par komandas atsaukšanu no dalības Baltkrievijas atklātajā čempionātā un finansējuma samazināšanu. Par Stenlija kausa ieguvējiem pirmo reizi kļuva Karolīnas "Hurricanes" hokejisti.
Latvijas sportisti

Jūnija sākumā Latvijas hokeja izlasi atteicās trenēt Pjotrs Vorobjovs, kurš bija vadījis Latvijas valstsvienību 2006.gada Pasaules hokeja čempionātā Rīgā. Vorobjova vadībā izlase startēja atbilstoši savām spējām, ieņemot 10.vietu.

Par Latvijas bobsleja izlases galveno treneri jūnija sākumā tika ievēlēts bijušais pilots Sandis Prūsis, līgums tiks noslēgts uz visu olimpisko ciklu - līdz 2010.gada Vankūveras ziemas olimpiskajām spēlēm. Uz Latvijas izlases galvenā trenera amatu kandidēja trīs kandidāti - Prūsis, bijušais galvenais treneris Jānis Skrastiņš un Jānis Ķipurs, kurš pēdējos gados strādāja ar Šveices izlasi.

Jūnija sākumā BK "Līvu alus/Liepāja" nolēma pamest tā prezidents Ēriks Štālbergs, kā arī viens no tās galvenajiem sponsoriem Andrim Griģim piederošais "Griģis un Co", līdz ar to kluba valdes sēdē tika nolemts likvidēt komandu.

Tāpat jūnija sākumā HK "Rīga 2000" prezidents Viesturs Koziols paziņoja par komandas dalības atsaukšanu un turpmāku koncentrēšanos uz vietējo čempionātu. Šādu lēmumu Koziols skaidroja šādi: "Esmu vīlies hokeja divkosīgajā un tuvredzīgajā sabiedrībā un dažu plašsaziņas līdzekļu attieksmē". Tā arī palika nerealizēts Koziola izveidotās Latvijas hokeja savienības plāns veikt revolūciju Latvijas hokeja saimniecībā...

Latvijas garo distanču skrējēja Jeļena Prokopčuka 10.jūnijā izcīnīja otro vietu Ņujorkas 10 000 metru skrējienā. Prokopčuka uzrādīja rezultātu 31 minūte un 34 sekundes. Par uzvarētāju kļuva Nīderlandes pārstāve Lorna Kiplagata, kas distanci veica 31 minūtē un 27 sekundēs.

20.jūnijā LHF valdes sēdē tika nolemts par Latvijas hokeja izlases galveno treneri iecelt Oļegu Znaroku. Pjotrs Vorobjovs, kurš vadīja Latvijas izlasi pirms Znaroka, aizņemtības dēļ nevarēja sezonas gaitā būt kopā ar izlasi, tāpēc tika lemts meklēt jaunu galveno treneri.

Latvijas uzņēmējs Valērijs Belokoņs jūnija beigās oficiāli kļuva par Anglijas futbola kluba "Blackpool" prezidentu un kluba direktoru. Belokoņs klubā pirmo trīs gadu laikā plāno ieguldīt 4,5 miljonus streliņu mārciņu (4,626 miljonus latu), kas būs ievērojamākais ieguldījums klubā "Blackpool" vēsturē. Belokoņs kļuva par "Blackpool" prezidentu, īpaši atbildot par aktivitātēm, kas saistītas ar futbolu.

Naktī uz 25.jūniju NHL tika aizvadīta drafta ceremonija, kurā tika izraudzīti arī divi Latvijas hokejisti. Trešajā kārtā ar 91.numuru Otavas "Senators" izvēlējās Kasparu Daugaviņu, bet pēdējā 7.kārtā ar 200.numuru Atlantas "Trashers" izraudzijās Artūru Kuldu.

Pasaules notikumi

Ukrainas izlases uzbrucējs Andrijs Ševčenko jūnija sākumā parakstīja četru gadu līgumu ar Anglijas futbola Premjerlīgas klubu "Chelsea". Par ukraini "Milan" saņēma vairāk kā 30 miljonus sterliņu mārciņas, taču, aizskrienot notikumiem priekšā, izrādījās, ka pirkums nav attaisnojis cerības.

Jūnija sākumā Vācijā notika boksa mačs par čempiona titulu smagajā svarā WBA versijā. Esošais čempions Nikolajs Valujevs trīs raundos pieveica Jamaikas smagsvaru Ouvenu Beku, saglabājot čempiona titulu. Valujevam tā bija 44. uzvara 44 cīņās.

Parīzē jūnija sākumā noslēdzās 2006. gada otrais "Grand Slam" sērijas turnīrs "French Open". Sieviešu vienspēlēs par uzvarētāju kļuva beļģiete Žustīne Enāna-Ardēna, kas finālā divos setos pieveica Svetlanu Kuzņecovu no Krievijas. Vīriešu turnīrā otro gadu pēc kārtas uzvaru izcīnīja spānis Rafaels Nadals, finālā uzvarot Rožē Federeru.

20.jūnijā izšķirošajā Stenlija kausa izcīņas finālspēlē uzvarēja Karolīnas "Hurricanes" un pirmo reizi kluba pastāvēšanas vēsturē izcīnīja Stenlija kausu. Finālsērijas gaitā Katolīnas hokejisti izvirzījās vadībā 3-1 un ļāva pretiniekiem, Edmontonas "Oilers" hokejistiem, izlīdzināt sēriju 3-3. Tomēr izšķirošajā septītajā sērijas spēlē "viesuļi" apliecināja savu pārākumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!