Latvijas vīriešu basketbola izlases galvenais treneris Kārlis Muižnieks pirmdien pauda apmierinātību ar nedēļas nogalē Vācijā aizvadīto pārbaudes turnīru, kurā Latvijas valstsvienība piedzīvoja divus zaudējumus un izcīnīja vienu uzvaru.
Kā ziņots, turnīrā Bambergā Latvija pirmajā mačā piektdien ar 64:75 (19:23, 22:13, 6:22, 17:17) piekāpās Turcijas izlasei, bet sestdien ar 82:92 (13:20, 20:27, 28:27, 21:18) atzina Vācijas valstsvienības pārākumu. Vakar pēdējā mačā Latvija ar 64:53 (19:11, 14:14, 18:16, 13:12) uzvarēja Francijas valstsvienību.

"Aizvadījām trīs spēles ar Eiropas "top" komandām. Pārbaudījām visus 14 izlases kandidātus - citus mazāk, citus vairāk," pēc atgriešanās no Vācijas šodien preses konferencē teica Muižnieks. "Tas bija ļoti vajadzīgs un nepieciešams turnīrs. Tas parādīja izlases vājās vietas, un jau turnīra laikā mēģinājām kaut ko labot sniegumā. Radās lielāka skaidrība par basketbolistiem, uz ko viņi ir spējīgi un ko no viņiem mēs varam gaidīt."

"Snieguma kvalitāte nebija augstākā, taču motivācija un vēlme spēlēt basketbolistiem bija - tas priecē," piebilda Muižnieks.

Pirmajā mačā ar Turciju Latvijas izlase pirmajā puslaikā cīnījās līdzīgi, taču ļoti slikti nospēlēja trešajā ceturtdaļā, kas noteica mača iznākumu. "Objektīvi varējām cīnīties par labāku rezultātu, taču diez vai par uzvaru," uzskata Muižnieks. Savukārt spēlē ar Vāciju latviešu basketbolisti savu kļūdu dēļ ļāva pretiniekiem iegūt ievērojamu pārsvaru. "Bija izdevība glābt spēli, taču veiksme mūs pameta," saka Muižnieks. "Patīkami pēdējā mačā bija apspēlēt Franciju. Uzvarējām pārliecinoši un jau no spēles sākuma kontrolējām situāciju."

Muižnieks preses konferencē atklāja, ka izlasē neturpinās trenēties Trojs Ostlers, kurš nav parādījis savu labāko sniegumu.

Runājot par problēmām izlasē, Muižnieks minēja, ka lielākās grūtības ir "garajā galā". Kā zināms, pagājušajā nedēļā par nespēlēšanu Latvijas izlasē gaidāmajos Eiropas čempionāta kvalifikācijas mačos paziņoja viens no valstsvienības līderiem Kaspars Kambala. "Tas, ka nav pamatcentra, ir problēma, jo līdzvērtīga aizvietotāja uz šo brīdi nav," skaidro Muižnieks. "Jau treniņu cikla sākumā teicu, ka jābūt ir gataviem spēlēt bez kāda no līderiem."

Komentējot pārējo trīs centra spēlētāju - Kaspara Ciprusa, Mārtiņa Skirmanta un Bruno Pētersona - sniegumu, Muižnieks norādīja, ka viņi sevi no labākās puses parāda "aizsardzībā, bet uzbrukumā iet grūtāk".

Nākamās un pēdējās pārbaudes spēles pirms Eiropas čempionāta atlases turnīra Latvija aizvadīs augusta beigās. 29.augustā un 30.augustā Ventspilī ieplānotas pārbaudes spēles ar Igauniju.

Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā Latvija mērosies spēkiem ar Izraēlu, Portugāli un Bulgāriju. Izlozē 19 komandas tika sadalītas piecās grupās. Septembrī notiks kvalifikācijas turnīra spēles, grupā komandām tiekoties divas reizes - laukumā un viesos.

Latvija 8.septembrī uzņems Izraēlu, bet nākamos trīs mačus aizvadīs izbraukumā - 11.septembrī Portugālē, 15.septembrī - Bulgārijā, bet 18.septembrī - Izraēlā. Kvalifikācijas turnīru Latvija beigs ar divām spēlēm mājās - 22.septembrī ar Portugāli, bet 25.septembrī - ar Bulgāriju.

Katras grupas divas labākās komandas automātiski iekļūs finālturnīrā. Atlikušās deviņas komandas piedalīsies papildu turnīrā, kurā tiks sadalītas trijās apakšgrupās. Šīs spēles notiks 2005.gada augusta beigās un septembrī. Katras apakšgrupas labākā komanda dosies uz Belgradu, kur no 18.septembra līdz 20.septembrim cīnīsies par vienu atlikušo ceļazīmi uz finālturnīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!