Foto: Reuters/Scanpix
Olimpiskais čempions peldēšanā Jans Suņs no Ķīnas maijā uzrādījis pozitīvu rezultātu dopinga pārbaudē, par ko izpelnījās trīs mēnešu diskvalifikāciju, pirmdien informē vietējie mediji.

Diskvalifikācija par aizliegtā stimulanta trimetazidīna lietošanu 22 gadus vecajam sportistam tika piemērota jūlijā ar atpakaļejošu 17.maija datumu. Pēcāk septembrī viņš jau piedalījās Āzijas spēlēs, kur izcīnīja trīs zelta medaļas.

Ķīnas Antidopinga aģentūra noliedz, ka apzināti būtu centusies slēpt sportista dopinga lietošanas faktu, bet salīdzinoši maigo soda mēru skaidro ar to, ka Suņs to pārliecinājis par neapzinātas kļūdas pieļaušanu.

Sportists apgalvo, ka stimulantu lietojis medicīnisku apsvērumu vadīts, bet par tā atrašanos aizliegto vielu sarakstā nav bijis informēts. Trimetazidīns aizliegto vielu sarakstu papildināja šīgada sākumā.

"Savas karjeras laikā esmu izgājis cauri daudzām dopinga pārbaudēm un nevienu reizi neesmu ticis vainots. Laikā, kad parādījās šīs ziņas, biju šoka un depresijas stāvoklī, tomēr tas ir licis man vēl vairāk novērtēt savu karjeru. Mācīšos no šīs kļūdas un nākotnē būšu uzmanīgāks," paudis Suņs.

Sportistam tika atņemts maijā iegūtais valsts čempiona tituls 1500 metru brīvā stila distancē un piemērota 644 eiro liela soda nauda. Pārliecinošu argumentu esamību, kas liecina par labu sportistam, uzsvērusi arī Ķīnas Antidopinga aģentūra.

Suņs 2012.gadā Londonas olimpiskajās spēlēs triumfēja 400 un 1500 metru brīvā stila peldējumos, turklāt garākajā no distancēm viņš arī sasniedza pasaules rekordu. Tomēr ārpus baseina viņš bieži iekuļas dažādos incidentos saistībā ar mīlas dzīvi un vēl citiem jautājumiem.

Līdz šim sportists izcīnījis četras olimpisko spēļu medaļas un deviņas pasaules čempionātu godalgas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!