Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas sporta ministrs Vitālijs Mutko intervijā britu raidsabiedrībai BBC sacījis, ka tā "nebūtu traģēdija", ja Krievijas sportistiem aizliegtu doties uz Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm.

Intervijā BBC viņš uzsvēra, ka Krievija ir darījusi visu, ko likusi izpildīt Starptautiskā Vieglatlētikas federācija (IAAF).

Vēstīts, ka Eiropas Vieglatlētikas asociācijas (EAA) prezidents Sveins Ārne Hansens nāca klajā ar paziņojumu, ka Krievijas Vieglatlētikas federācija (VFLA) nespēs laikā pārbūvēt savu organizāciju, lai no IAAF saņemtu atļauju piedalīties nākamgad gaidāmajās Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

Kā zināms, novembrī atklātībā nonāca Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās izmeklēšanas komisijas ziņojums, kurā bija teikts, ka sistemātisko dopinga pārkāpumu dēļ IAAF būtu jādiskvalificē VFLA un jāliedz tās atlētiem dalība Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

Uzreiz pēc tam Maskavas antidopinga laboratorijai tika atņemta licence, kas liedza tai veikt jebkādas ar WADA organizāciju saistītas darbības, turklāt pagaidu diskvalifikācija tika piespriesta VFLA. Kad WADA piesprieda pagaidu diskvalifikāciju arī Krievijas Antidopinga aģentūrai (RUSADA), Krievijas sporta ministrs Vitālijs Mutko pavēstīja, ka Krievija ir gatava pārveidot valsts antidopinga sistēmu.

Jau vēstīts, ka pirms mēneša VFLA pieņēma tai piespriesto diskvalifikāciju par dopinga pārkāpumiem. Krievijas puse piekritusi tās Vieglatlētikas federācijas pilnīgai diskvalifikācijai, turklāt negrasās iesniegt apelāciju IAAF pieņemtajam lēmumam.

"Datums, līdz kuram Krievijai būtu jāizpilda IAAF izvirzītie kritēriji sistēmas pārbūvēšanai, ir 27. marts. Neticu, ka VFLA pagūs laikā pārveidot savu organizāciju," norādīja Hansens. "Viņiem vispirms ir jāmaina pati sporta kultūra un jāizskauž ārā tie cilvēki, kas saistīti ar dopingu. Šobrīd neredzu Krievijas vieglatlētus Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs."

Tomēr Hansens tic, ka Krievija cītīgi strādās, lai risinātu šo problēmu.

Kā zināms, sistemātisko dopinga pārkāpumu dēļ Krievijas Vieglatlētikas federācija ir diskvalificēta, tādēļ krievu sportisti nevar piedalīties sacensībās un apdraudēta ir arī viņu dalība Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs. Gala lēmums par Krievijas sportistu dalību spēlēs tiks pieņemts maijā, vēsta BBC.

Vēstīts, ka Riodežaneiro olimpiskās spēles norisināsies no 5. līdz 21. augustam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!