Foto: AP/Scanpix

Starptautiskā Paraolimpiskā komiteja (IPC) nav atļāvusi Krievijas paraolimpiešiem piedalīties 2018. gada Phjončhanas Ziemas paralimpisko spēļu atlases sacensībās, līdz ar to šīs valsts sportisti, visticamāk, nākamgad Dienvidkorejā nevarēs startēt.

Krievijas paraolimpieši valstī eksistējošas dopinga sistēmas dēļ netika pielaisti dalībai arī 2016. gada Riodežaneiro Vasaras paralimpiskajās spēlēs, jo IPC diskvalificēja Krievijas Paralimpisko komiteju (PKR).

Pirmdien PKR izplatīja paziņojumu, kurā teikts, ka tā vērsusies pie IPC vadības, ar lūgumu ļaut paraolimpiešiem startēt atlases sacensībās un cīnīties par ceļazīmēm uz Phjončhanas spēlēm, tomēr saņemts IPC prezidenta Filipa Kreivena parakstīts atteikums.

PKR bija gatava garantēt, ka atlases sacensībās startētu pārbaudīti un no dopinga "tīri" sportisti, tomēr arī šīm garantijām nebija pietiekoši, tāpēc IPC izpildkomiteja svētdien Krievijas lūgumu noraidījusi.

Pēc atteikuma saņemšanas PKR sola, ka tā izmantos likumīgas iespējas, lai aizstāvētu savu sportistu tiesības. Tāpat Krievijas sportisti turpinās gatavoties paralimpiskajām spēlēm

Kreivens jau iepriekš pieļāva, ka Krievijai piespriestā diskvalifikācija varētu palikt spēkā un attiekties arī uz nākamajām Ziemas paralimpiskajām spēlēm.

Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) jūlija vidū aicināja apturēt pilnīgi visu Krievijas sportistu līdzdalību starptautiskajās sacensībās, tostarp Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, kā arī paralimpiskajās spēlēs, tā reaģējot uz izplatīto WADA neatkarīgās komisijas ziņojumu par Krievijas valsts organizāciju līdzdalību dopinga sistēmas uzturēšanā un vainīgo sportistu piesegšanā.

Toreiz WADA neatkarīgā komisija atklāja, ka paralimpiskajos sporta veidos samainītas vai pazudušas 35 pozitīvas dopinga analīzes.

Lai gan olimpiskajās spēlēs Krievijas sportisti, izņemot dažus sporta veidus, varēja piedalīties, tomēr paraolimpiešiem tika liegts piedalīties četrgades nozīmīgākajās sacensībās.

Decembra sākumā WADA neatkarīgās izmeklēšanas komisijas vadītājs Ričards Maklarens publicēja sava ziņojuma otro daļu par dopinga lietošanu Krievijā, kurā tika paziņots, ka laika posmā no 2011. līdz 2015. gadam vairāk nekā 1000 Krievijas sportisti 30 sporta veidos piedalījušies valsts izveidotā un atbalstītā dopinga sistēmā.

Tam sekoja vairāku ziemas sporta veidu notikumu atcelšana Krievijā un krievu sportistu pagaidu diskvalifikācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!