Foto: AP/Scanpix
Bijušais Krievijas sporta ministrs, Krievijas vicepremjers Vitālijs Mutko pārsteidzis pat Krievijas žurnālistus ar kārtējām "sazvērestības teorijām" saistībā ar Krievijas dopinga skandālu – amatpersona uzskata, ka sportistēm asinīs pārbaudēs vīriešu DNS varēja atrast pēc dzimumakta veikšanas.

Krievija jau ilgstoši tiek turēta aizdomās par liela apjoma un valsts atbalstītas dopinga programmas realizēšanu, ko krievu amatpersonas allaž ir noliegušas. Tāpat Krievija tiek vainota masveidīgā krāpšanā, mainot nodotās dopinga analīzes, tās aizstājot ar "tīrām" vai cita cilvēka analīzēm.

Mutko, kurš ir arī Krievijas Futbola savienības (RFS) prezidents, savu spriedelējumus par dopingu izteica pēc tam, kad vairāki Krievijas jauniešu izlašu futbolisti tika apvainoti antidopinga kodeksa pārkāpšanā. Kā vēsta Krievijas masu mediji, viens no krievu jaunajiem futbolistiem figurējot bijušā Maskavas antidopinga laboratorijas vadītāja Grigorija Rodčenkova sarakstēs ar saviem kolēģiem. Kā zināms, tieši pēc Rodčenkova aizbēgšanas uz ASV sākās mūsdienu sportā lielākais dopinga skandāls, kurā iesaistīti daudzi Krievijas sportisti.

"Gadās, ka sportists atnāk, nodod analīzes, viņam iedod izziņu, ka nav nekādu problēmu. Pēc diviem gadiem viņam pēkšņi saka, ka ar nodoto provi kaut kas nav kārtībā. Bet kāds sakars ar sportistu? Vai vēl viens piemērs: viens futbolists var nobučot meiteni, kura lietojusi narkotikas. Ārzemnieku ar šādiem argumentiem attaisno, bet mūsējo soda," saka Mutko, tādējādi norādot uz futbolistu Romānu Jerjomenko, kurš saņēma diskvalifikāciju par kokaīna lietošanu.

Krievijas izdevums "bfm.ru" Mutko izteicienu palūdzis komentēt vietējam terapeitam Aleksejam Vodovozovam. "Narkotikas pietiekami ātri iesūcas asinīs. Lai ar skūpsta palīdzību šādā veidā narkotikas nonāktu asinīs, tad skūpstam ir jābūt ļoti asiņainam. Skaidrāk izsakoties, šī situācija nav iespējama."

Mutko sarunā ar Krievijas žurnālistiem dopinga tēmu saistīja ar vīrieša un sievietes seksuālajām attiecībām. "Ziniet, piemēram, [sportistei] piecas dienas pirms dopinga analīžu nodošanas ir bijis sekss, tad tavās analīzēs var atrast vīrieša DNS pēdas," pārliecināts ir Mutko. Tādējādi Krievijas amatpersona norādījusi uz divām Krievijas hokejistēm, kuru dopinga provēs atrastas vīrieša DNS pēdas.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina izveidotās antidopinga komisijas bijušais vadītājs Nikolajs Durmanovs nenoliedz, ka šāda iespēja pastāv, tomēr tā ir mazticama. "Jā, ir bijuši gadījumi, kad noņem dopinga apsūdzības, jo sportists pierādījis, ka to saņēmis tīri eksotiskā veidā. Nevajag te tagad publisku visos tos gadījumos apspriest. Tehniski, tas ir iespējams, un ja vēl ņem vērā antidopinga aparatūru lielo jūtību."

Atgādinām, ka decembrī WADA publicēja neatkarīgā izmeklētāja Ričadra Maklārena ziņojuma otro daļu par dopinga krāpšanos Krievijas sportā. Ziņojumā apgalvots, ka Krievijā vairāku gadu garumā valstiskā līmenī, iesaistot arī drošības struktūras, realizēta dopinga programma, palīdzot krievu sportistiem negodīgā ceļā izcīnīt medaļas ne tikai Soču ziemas olimpiskajās spēlēs, bet arī daudzos citos sporta pasākumos visaugstākajā līmenī. Maklārena ziņojumā aizdomas paustas par vairāk nekā 1000 Krievijas sportistiem, bet SOK vēlāk ierosināja disciplinārās lietas pret 28 krievu sportistiem, kuri startēja Sočos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!