Foto: DELFI

Valstij ir jākompensē šogad radušās aktuālās sporta nozares vajadzības, šodien Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) ārkārtas ģenerālajā asamblejā paziņoja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Kučinskis uzrunas ievadā norādīja, ka ģenerālās asamblejas ārkārtas sesijas organizēšana nedēļu pirms vēlēšanām ir "mazliet dīvains laiks". "Līdz vēlēšanām palikusi viena nedēļa, un tas ir laiks, kad visi klātesošie uzdod jautājumus un politiķi saka to, ko jautātāji grib dzirdēt. Tad paiet laiciņš, un pēc pieredzes, viss ir beidzies," atzina premjers, mudinot šo laiku izmantot lietderīgi un praktiski.

Kučinskis atgādināja, ka ir aktualizēta virkne jautājumu saistībā ar nodokļu sistēmas izmaiņām, uzsverot, ka nepieciešams turpināt darbu, domājot par sporta nozares attīstību. Taču viņš tāpat pauda, ka nevieni uzlabojumi un sistēma nedarbosies, ja nebūs savstarpējās sapratnes un sadarbības starp iesaistītajām organizācijām un valdību.

"Tāpēc pirmais aicinājums ir veidot lietas savstarpējās sarunās un apliecinot cieņu. Mums nav, par ko kaunēties - pēdējos gados, ņemot vērā, ka valsts ir atbalstījusi un piešķīrusi līdzekļus sportam," teica valdības vadītājs, piekodinot, ka augsti sporta panākumi ir Latvijas mārketings un vizītkarte.

Kučinskis pastāstīja, ka jau notikusi viņa veidotās darba grupas pirmā sēde. Konstatēts, ka valsts pusē ir nepieciešama labāka koordinācija, pagaidām vēl neprecizējot, kā to labot. Premjerministrs tikai norādīja, ka, iespējams, varētu vērtēt atsevišķas struktūras izveidi premjerministra pakļautībā vai Izglītības un zinātnes ministrijā.

"Mūsu pašu starpā koordinācija ir jāuzlabo. Kas notiek otrā pusē - arī tām visām naudas plūsmām, kas nāk no budžeta, jābūt saprotamām, lai būtu laba koordinācija federāciju padomē, LOK. Abām pusēm jāstrādā koordinēti, lai saprastu, kāda daļa no pašlaik esošajiem miljoniem eiro sadalāma kādām pozīcijām. Uzsvaram būtu jābūt uz jauniešiem," teica Kučinskis.

Ministru prezidents skaidroja, ka reinvestētās peļņas nulles procents nozīmē, ka uzņēmums var ieguldīt savā uzņēmumā, piemērot, radot jaunas darba vietas. Tā būtu makšķere, kas tiek piedāvāta no Latvijas puses, lai Latvijā varētu ienākt jaunas investīcijas un uzņēmumi paplašinātos, teica politiķis.

Viņš uzsvēra, ka pirmo analīzi par nodokļu reformas iznākumu, varēs veikt nākamajā gadā. Taču amatpersona arī akcentēja, ka "nekādas jaunas formulas un atvieglojumi nepalīdzēs līdz brīdim, kamēr uzņēmēji neredzēs savas peļņas".

Nav ne mazāko indikāciju, ka tās varētu mainīt savu attieksmi pret sportu, teica Kučinskis, piekodinot, ka uz to varam paļauties.

Vienlaikus Kučinskis uzsvēra, ka tiks meklēti risinājumi kompensēt aktuālās vajadzības sagatavošanās pasākumiem sporta sacensībām, piemēram, handbolā un biatlonā.

Jaunais gads tiks iesākts ar jaunu stratēģiju un redzējumu par to, kā izskatīsies sports, solīja politiķis, norādot, ka ir jāatrod veidi, kā uzrunāt uzņēmējus, mudinot viņus ziedot sportam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!