Foto: LETA
Pateicoties saņemtajai valsts garantijai, Latvija pašlaik ir galvenā favorīte uz 2016.gada pasaules čempionāta florbolā rīkošanu, uzskata Latvijas Florbola savienības (LFS) prezidents Ilvis Pētersons.

Šajā nedēļas nogalē Šveicē sāksies devītais pasaules čempionāts florbolā, un tā laikā notiks arī Starptautiskās Florbola federācijas (IFF) kongress, kurā tiks noteikta aiznākamā čempionāta rīkotāja. Par šo godu Latvija cīnās ar Čehiju.

"Mūsu galvenā kārts ir premjera Valda Dombrovska vadītās Latvijas Nacionālās sporta padomes (LNSP) sniegta finansiālā garantija. Tas ir labs trumpis," ceturtdien notikušajā preses konferencē pastāstīja Pētersons. "Čehijai šādu garantiju joprojām nav izdevies saņemt, tāpēc esam soli priekšā."

"Tomēr liels darbs vēl uz vietas notiks aizkulišu cīņās. Čempionāta rīkotājus noteiks jaunā IFF valde, un būs nepieciešams pārliecināt tās locekļus," stāstīja LFS prezidents.

"LNSP atbalstījusi pasaules čempionāta rīkošanu, un valsts devusi garantijas vēstuli," apstiprināja arī Izglītības un zinātnes ministrijas Sporta un jaunatnes departamenta direktora vietnieks sporta jomā Edgars Severs, atklājot, ka, pēc Latvijas valsts uzskata, florbols ir viens no pieejamākajiem sporta veidiem skolās."

Severs atklāja, ka nesen mainīta kārtība, kā sporta federācijas var pieteikties uz valsts atbalstu lielu starptautisku sporta notikumu sarīkošanai.

"Iepriekš federācijas ieguva rīkošanas tiesības un tad valsti šantažēja, ka būs skandāls, ja netiks dots finansējums. Tagad federācijām būs jāsaņem valsts atbalsts vēl pirms pieteikšanās," uzsvēra Severs. "Protams, viņi var tā nedarīt, bet arī tad atbalsts no valsts būs apaļa nulle. Visiem noteikumi ir vienādi."

Iepriekš Pētersons sarunā ar aģentūru LETA atzina, ka šī tādai mazai valstij kā Latvijai varētu būt viena no pēdējām iespējām sarīkot pasaules čempionātu.

"Ar katru nākamo čempionātu būs arvien grūtāk, jo sacensības florbola popularizēšanas nolūkos tiks organizētas arī citos kontinentos un mūsu iespējas paliktu arvien mazākas," izsecinājis LFS prezidents. "Tāpēc tagad mums jāizmanto iespēja. Līdz čempionātam būs četru gadu posms, lai cītīgi strādātu, un to arī darīsim."

Pirmais pasaules florbola čempionāts tika organizēts 1996.gadā, un kopš tā laika tas risinās katru otro gadu. Līdz šim pasaules čempionāts tikai reizi nav noticis kādā no florbola "lielā četrinieka" - Zviedrija, Somija, Čehija, Šveice - valstīm, kad 2000.gadā sacensības risinājās Norvēģijā.

Tikmēr Latvijā 2001.gadā notika trešais pasaules čempionāts sieviešu konkurencē.

Pētersons atzina, ka bijis ļoti tuvu, lai pieteiktos jau uz 2014.gada sacensību rīkošanu, ko ieguva Zviedrija.

"Toreiz, 2010.gadā, bažījos valsts ekonomiskās situācijas dēļ, un ļoti labi, ka toreiz tomēr nepieteicāmies, jo valsts tikai tagad sāk atkopties. Cerams, ka sliktāk vairs nepaliks," stāsta Pētersons. "Mums jāstrādā, lai arī ikdienā uz florbolu nāk tikpat daudz cilvēku kā uz pagājušās sezonas Latvijas čempionāta septīto finālspēli. Jāstāsta cilvēkiem, kāpēc florbols ir interesants."

Ja Latvija iegūs čempionāta rīkošanas tiesības, visticamāk, priekšsacīkstes risināsies Rīgā un vēl kādā no Latvijas pilsētām, kas varētu būt Valmiera vai Liepāja, bet izšķirošās cīņas tiks aizvadītas "Arēnā Rīga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!