Foto: fide.com
Latvijas dāmu izlase ar kopvērtējuma 36.vietu piektdien Gruzijas pilsētā Batumi noslēdza dalību šaha Olimpiādē, kamēr kungu izlase "Open" grupas noslēgumā ierindojās 45.pozīcijā.

Pirmajā kārtā Latvijas dāmas ar 4-0 uzvarēja Nepālu, bet pēc tam sekoja neizšķirti 2-2 pret Austrāliju un spēcīgo Kazahstānu, kā arī uzvara ar 4-0 pret Apvienotajiem Arābu Emirātiem. Turpinājumā bija uzvara ar 2,5-1,5 pret Moldovu un zaudējums 1,5-2,5 pret Azerbaidžānu, kam sekoja neizšķirti 2-2 pret Alžīriju un Horvātiju. Savukārt devītajā kārtā ar 1,5-2,5 nācās piekāpties Brazīlijai, kam sekoja neizšķirts 2-2 pret Malaiziju.

Noslēdzošajā kārtā Latvijas šahistes, kurām bija 42.numurs, ar 3,5-0,5 uzvarēja Dominikānas Republikas komandu, kura bija izlikta ar 89.numuru. Uzvaras izcīnīja Laura Rogule, Linda Krūmiņa un valsts čempione Elizabete Limanovska, bet Ilze Bērziņa spēlēja neizšķirti, kamēr Elīna Otikova šoreiz palika malā.

Latvijas šahistes iepriekšējās piecās kārtās nespēja tikt pie uzvarām, trīs dueļus noslēdzot neizšķirti, bet divas reizes zaudējot, tomēr turnīram punkts tika pielikts ar panākumu.

Kopvērtējumā Latvijas šahistes ar 13 punktiem finišēja 36.vietā 149 komandu konkurencē, uzlabojot pirms diviem gadiem sasniegto rezultātu, kad tika ieņemta 44.vieta. Latvijas pārstāves pēc piektās kārtas bija augstajā 13.vietā, taču pēc tam noslīdēja līdz 50.vietai, beigās gan paceļoties augstāk.

Par sacensību uzvarētājām kļuva Ķīnas šahistes, kas izcīnīja 18 punktus, aiz sevis atstājot Ukrainu (18) un Gruzijas pirmo komandu (17).

Individuāli veiksmīgākā no Latvijas šahistēm bija Bērziņa, kura desmit partijās izcīnīja septiņus punktus.

Savukārt vīriešu komanda vispirms ar 3,5-0,5 pārspēja Mozambiku, tad ar 1,5-2,5 atzina Islandes pārākumu, kam sekoja panākums ar 3,5-0,5 pret Barbadosu. Turpinājumā ar 1,5-2,5 nācās atzīt Ēģiptes pārākumu, kam sekoja uzvara ar 4-0 pret Jordāniju, divi neizšķirti 2-2 pret Beļģiju un Paragvaju, kā ar panākums ar 4-0 pret Irāku. Visbeidzot devītajā kārtā ar 1,5-2,5 tika zaudēts Gruzijas otrajai komandai, bet priekšpēdējā kārtā ar 3-1 uzvarēta Kirgizstāna.

Latvijas vīru izlase, kurai "Open" grupā bija 31.numurs, pēdējā kārtā spēlēja neizšķirti 2-2 ar Albāniju, kas bija izlikta ar 60.numuru.

Ņikita Meškovs tika pie uzvaras, Artūrs Neikšāns un Artūrs Bernotas spēlēja neizšķirti, bet komandas līderis Igors Kovaļenko pie pirmā galdiņa zaudēja.

Ar 13 punktiem Latvijas komanda kopvērtējumā ieņēma 45.vietu, pēdējā kārtā zaudējot divas pozīcijas. Turnīrā Latvijas šahisti uzvarēja piecos mačos, trīs reizes spēlēja neizšķirti un tikpat mačos zaudēja.

Tikmēr noslēgumā trim izlasēm - Ķīnai, ASV un Krievijai bija pa 18 punktiem, bet pēc papildus rādītājiem uzvaru svinēja ķīnieši, amerikāņiem paliekot otrajiem, bet krieviem trešajiem.

"Open" grupā startēja 184 komandas, bet individuāli no Latvijas šahistiem veiksmīgākais bija Meškovs, kurš desmit partijās izcīnīja septiņus punktus, kamēr Kovaļenko, Neikšāns un Toms Kantāns tika pie sešiem punktiem.

Vīriešu izlases galvenais treneris bija leģendārais Edvīns Ķeņģis, kurš iepriekš trenējis Apvienoto Arābu Emirātu izlasi, bet sieviešu treneris bija Zigurds Lanka, kurš stājās aizsaulē aizgājušā Aloiza Kveiņa vietā.

Pirms diviem gadiem notikušajā šaha Olimpiādē Latvijas vīri izcīnīja 17.vietu, bet dāmas ierindojās 44.pozīcijā.

Šaha Olimpiādes tiek rīkotas ik pēc diviem gadiem, šoreiz šīm sacensībām risinoties jau 43.reizi.

Latvijas komanda lielākajā šaha notikumā pasaulē ar lielākiem un mazākiem pārtraukumiem piedalās kopš pirmās Olimpiādes, kurā 1924.gadā Parīzē Hermanis Matisons kļuva par uzvarētāju individuālajā turnīrā. Savukārt līdz šim pēdējais panākums gūts 2010.gadā, kad Ilze Bērziņa izcīnīja bronzas medaļu individuālajā vērtējumā.

Savukārt komandu vērtējumā Latvija lielākos panākumus guva 1992.gadā, kad vīru komanda bija piektā, bet dāmas izcīnīja 12.vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!