Foto: AFP/Scanpix
Jauno Latvijas handbola čempionāta sezonu papildinās cīņa par Latvijas Handbola federācijas (LHF) kausu, kurā pēc valsts meistarsacīkšu aizvadīšanas piedalīsies četri spēcīgākie vīriešu turnīra klubi, ceturtdien preses konferencē paziņoja rīkotāji.

Latvijas handbola čempionāts startēs 20.septembrī ar divām spēlēm vīriešu virslīgā un vienu maču sieviešu čempionātā.

"Esam gatavi jaunajai čempionāta sezonai. Prieks, ka klubi kļuvuši daudz aktīvāki arī sociālajos tīklos un vairāk prezentē sevi. Tāpat uzskatām, ka pagājušās sezonas eksperiments ar jauniešu izlasēm dažādu līgu ietvaros bijis veiksmīgs. Šogad to turpināsim," pauda LHF prezidents Mārtiņš Bičevskis. "Sezonas beigās notiks LHF kausa izcīņa, kurā startēs četras labākās komandas. Plānots, ka turnīrs risināsies Dobelē. Šobrīd aktīvi notiek sarunas par to arī ar Dobeles pārstāvjiem. Novēlu visiem spēku un izturību jaunajā sezonā."

Sekojot pagājušajā sezonā iedibinātajai tradīcijai, arī jaunajā sezonā plānots aizvadīt handbola čempionāta Zvaigžņu spēli.

"Visas komandas no tiesnešiem gaida kvalitāti spēļu laikā. Šosezon pastiprināsim tiesnešu tālapmācību un rīkosim viņiem vairāk konferenču. Šosezon plānojam sacensībās iesaistīt vairākus jaunus tiesnešu pārus, sekosim līdzi viņu izaugsmei," bilda LHF tiesnešu pārstāvis Ilmārs Kazinieks.

Vīriešu turnīrā šosezon startēs Dobeles "Tenax", "Ogre"/"Miandum", Ludzas "Latgols", "Celtnieks"/LSPA, "Jūrmalas Sports", "Vaiņode", ASK/LU un Latvijas 1998.gadā dzimušo spēlētāju izlase "LAT-98", bet sieviešu sacensībās piedalīsies Stopiņu NHK, Ludzas Latgols", LSPA, Dobeles SS/REIR, Salaspils SS, "Skrīveri" un "LAT-98".

Vīriešu turnīrā dalībnieku skaits, salīdzinot ar pagājušo sezonu, sarucis par diviem, jo dalībnieku rindās vairs nav Stopiņu NHK un RTU, bet sieviešu sacensības papildinājusi "Skrīveru" vienība.
"Jauno sezonu esam sākuši labi, jo izdevās uzvarēt Rīgas atklātajā čempionātā. Būtiskas izmaiņas komandā nav notikušas, sagatavošanās periods aizvadīts veiksmīgi. Pieaicināti divi spēlētāji, bet pārējie palikuši tie paši. Mērķi, protams, tikai augstākie. Interesanta sezona mūs sagaida Baltijas Izaicinājuma kausā, jo visi seši klubi būs ļoti līdzvērtīgi. Baltijā vēlāmies iekļūt četriniekā," pauda valsts vīriešu čempionvienības "Tenax" kluba vadītājs Ivars Zariņš.
"Šajā sezonā papildinājies kluba nosaukums. Kopējais mērķis ir nostiprināties komandai finansiāli un sastāva ziņā, gribam aizvadīt katru spēli labi, kas ļautu tikt līdz pusfinālam un cīnīties par medaļām. Šobrīd sastāvā ir vairāk zaudējumu nekā ieguvumu, ir pāris nepatīkamas traumas dažiem spēlētājiem," atklāja Andris Molotanovs no "Ogre"/"Miandum".

"Žēl, ka šosezon nespēlē RTU. Šajā sezonā plānojam cīnīties par pēc iespējas augstāku pozīciju regulārajā čempionātā, kas ļautu izslēgšanas cīņās iegūt nomināli parocīgākus pretiniekus. Sastāvā ir papildinājumi. Katrā mačā cīnīsimies. Kā sanāks, tā sanāks," izteicās Andrejs Narnickis no "Latgols", bet nolūku cīnīties par uzvaru katrā turnīrā pauda Arnis Butans no "Celtnieks"/LSPA. "Daudzi spēlētāji pametuši klubu starpsezonā, tomēr daudzi arī nākuši klāt. Esam piesaistījuši vienu ukraini - Andreju Maslaku. Šobrīd Ukrainā valdošās situācijas dēļ tas nebija grūti. Bija problēmas ar spēļu zāli, taču šobrīd viss atrisinājies. Mērķi - tikai uzvara visos turnīros, kur startēsim."

Kā ziņots, "Celtnieks"/LSPA jaunajā sezonā mājas spēles aizvadīs Inčukalnā.

"Mums būs viena no jaunākajām komandām čempionātā, vidējais vecums 22 gadi. Plānojam katru gadu piesaistīt klāt trīs līdz četrus spēlētājus. Būsim reāli - cīnīsimies par ceturto, piekto vai sesto vietu turnīrā," uzskata Zigmunds Mickus no "Vaiņodes".

ASK/LU komandas vadība tikmēr izcēla, ka sastāvam piesaistījusi vairākus RTU vienības spēlētājus, bet sezonai tā gatavojas ļoti nopietni, cerot turnīrā cīnīties par augstām vietām.

"Pērn ieguvām otro vietu, tāpēc šosezon vēlāmies izcīnīt pirmo vietu turnīrā. Esam papildinājuši sastāvu - klāt nākušas 1997. un 19998.gadā dzimušās spēlētājas," atklāja Kristīne Klemenjteva no "Latgols" sieviešu komandas, kamēr piezemēta bija Līga Eihvalde no LSPA. "Iepriekšējā sezonā nesasniedzām mērķi, nenosargājām titulu, tomēr trešā vieta arī ir augsts sasniegums. Šosezon esam visai piezemēti, jo sastāvā uz šo brīdi ir daudz traumētu spēlētāju. Rādīsim tik labu sniegumu, cik būs mūsu spēkos."

"Tehniski esam gatavas jaunajai sezonai, tomēr vēl jāpiestrādā pie atsevišķām niansēm. Tikai divas handbolistes trūkst no iepriekšējās sezonas, mēģināsim daudz izmantot gados jaunās spēlētājas. Mērķis mums ir labāko četrinieks," izteicās Salaspils SS pārstāve Jūlija Šamricka.

"Esam apņēmušās cīnīties katrā mačā. Galvenais noturēt komandas garu, mācīties un augt, kā arī prast mācīties no kļūdām. Sastāvam piesaistītās divas spēlētājas, atgriezusies arī Elīna Rudņeva," atklāja Annija Ozoliņa no "Skrīveru" vienības.

Kā zināms, aizvadītajā sezonā vīriešu čempionātā pēc 15 gadu pārtraukuma uzvaras laurus plūca Dobeles "Tenax" handbolisti, bet sieviešu konkurencē uzvarēja Stopiņu NHK.

Jaunajā sezonā vīriešu komandas aizvadīs trīs apļu turnīru, sacenšoties katra ar katru trīsreiz un kopumā regulārajā čempionātā aizvadot 21 spēli. "LAT-98" komanda spēlēs bez vietas izcīnīšanas tiesībām un nepiedalīsies izslēgšanas turnīrā, taču iegūtie punkti pret šo komandu tiks skaitīti kopvērtējumā.

Regulārā čempionāta uzvarētājs automātiski iekļūs pusfinālā, bet komandas, kas izcīnījušas no otrās līdz septītajai vietai, sacentīsies ceturtdaļfinālā. Savukārt klubi, kas ceturtdaļfinālā piedzīvos zaudējumus, tiks sarindoti no piektās līdz astotajai vietai saskaņā ar regulārajā čempionātā izcīnītajām vietām. Ceturtdaļfinālā un pusfinālā komandas spēlē līdz divām uzvarām, finālā un spēlē par trešo vietu - līdz trijām uzvarām.

Tikmēr regulārā čempionāta pēdējās vietas īpašnieks aizvadīs pārspēles ar pirmās līgas uzvarētāju, lai divu spēļu summā uzzināt, kuram klubam būs tiesībām cīnīties virslīgā 2015./2016.gada sezonā.
Arī sieviešu čempionātā tiks aizvadīti trīs apļi.

Izslēgšanas spēļu pusfināliem automātiski kvalificēsies regulārā turnīra divas labākās komandas, bet vienības, kas izcīnījušas no trešās līdz sestajai vietai, aizvadīs ceturtdaļfinālus, kur uzvarētājs tiks noskaidrotas divu spēļu summā. Pusfinālā, finālā un sērijā par trešo vietu cīņa ritēs līdz divām uzvarām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!