Foto: LETA
Latvijas vīriešu handbola izlase 2017.gada pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīra apakšgrupu sacensībās cīnīsies pret Ukrainu, Grieķiju un Kipru, noskaidrojies otrdien veiktajā izlozē.

Šajā izlozē Latvija pirmo reizi vēsturē bija pirmajā grozā, bet no otrā groza tai tika Ukraina, kamēr no ceturtā - Grieķija. Savukārt no piektā groza Latvijai ielozēta Kipra.

Vispazīstamākā valstsvienība un vienlaikus arī galvenā konkurente varētu būt Ukraina, ar kuru vairākkārt spēlēts dažādos turnīros, tostarp Rīgas domes kausā, kurā ukraiņi startēja 1997., 2007., 2009. un 2010.gadā, divreiz uzvarot, bet divreiz izcīnot trešās vietas. Zīmīgi, ka trijos no četriem gadījumiem ukraiņi turnīra tabulā bija augstāk nekā Latvija. Kvalifikācijas turnīros Ukraina un Latvija tikusies vienreiz - 1995.gadā -, kad Eiropas čempionāta priekškvalifikācijā ukraiņiem divreiz tika zaudēts ar 22:28 un 18:22.

Tikmēr Latvijas valstsvienība vairākkārt spēlējusi pret Kipru. 2004.gadā pasaules čempionāta kvalifikācijā kiprieši tika apspēlēti ar 27:25 un 35:26, savukārt četrus gadus vēlāk Latvija guva vēl divas uzvaras ar 36:19 un 33:26. Savukārt Latvijas un Grieķijas ceļi kvalifikācijas turnīros krustosies pirmoreiz.

Šīs komandas spēlēs trešajā apakšgrupā.

Pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīra Eiropas zonā startēs 22 komandas - četrās apakšgrupās ir pa četrām izlasēm, divās - pa trim.

Izlozes pirmajā grozā Latvija nokļuva, pateicoties nesen izcīnītajai trešajai vietai Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra trešajā apakšgrupā, kur tika apsteigta Slovākija. Tas ļaus uzlabot pozīcijas arī Eiropas rangā, kas gan tiks publiskots vien nākamā gada sākumā.

Pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīrs sāksies šī gada oktobrī un noslēgsies nākamā gada sākumā. Katras apakšgrupas uzvarētāja kvalificēsies "play-off" kārtai, kas notiks nākamā gada jūnijā. Uzvarot izslēgšanas spēlēs, kur uzvarētājs tiks noteikts divu spēļu summā, komanda iekļūs pasaules čempionātā, kas 2017.gada janvārī notiks Francijā.

Nākamā gada Eiropas čempionāta dalībnieces (atskaitot tās trīs komandas, kuras kļūs par medaļniecēm) - Polija, Spānija, Dānija, Vācija, Islande, Ungārija, Horvātija, Baltkrievija, Maķedonija, Melnkalne, Norvēģija, Slovēnija, Zviedrija, Serbija un Krievija - pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīrā iesaistīsies ar "play-off" kārtu, kas notiks nākamā gada jūnijā.

Pasaules čempionātā Eiropu pārstāvēs 12 komandas, neskaitot pašreizējo planētas čempioni un turnīra organizētāju Franciju. Neskaitot rīkotāju, finālturnīram jau kvalificējusies arī pasaules vicečempione Katara. Automātiski sacensībām kvalificēsies arī nākamā gada Eiropas čempionāta pirmo trīs vietu ieguvēji, bet, ja trijniekā būs Francija, ceļazīmi iegūs arī ceturtās pozīcijas īpašniece.

Kā zināms, Latvijas handbola izlase šobrīd atrodas Kosovā, kur aizvada Starptautiskās Handbola federācijas (IHF) attīstības turnīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!