Foto: F64

Latvijas handbola izlasei ļoti nozīmīgajās 2017.gada pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīra "play-off" kārtas spēlēs ar Baltkrieviju nāksies iztikt bez Vācijas bundeslīgā spēlējošajiem Aivja Jurdža un Evara Klešnika, pirmdien preses konferencē atklāja valstsvienības galvenais treneris Uģis Vikštrems.

"Play-off" kārtas mačos Latvija 12.jūnijā izbraukumā un 15.jūnijā savā laukumā Valmierā sacentīsies ar Baltkrieviju. Komanda, kas uzvarēs divu spēļu summā, kvalificēsies pasaules čempionāta finālturnīram.

"Prieks, ka spēlētāji, kuriem bijušas labas sezonas klubos, ir sastāvā, lai cīnītos par tikšanu uz čempionātu. Nākamā gada janvārī Francijā mēs vēlamies būt nevis tūristi, bet pasaules čempionāta dalībnieki," izteicās Latvijas Handbola federācijas ģenerālsekretārs Anrijs Brencāns, paužot, ka šoreiz mobilizēti visi finanšu resursi, lai izlase varētu sagatavoties pilnvērtīgi, piesaistot arī fiziskās sagatavotības treneri no Austrijas, kurš ar komandu strādājis arī iepriekš

Tikmēr Vikštrems izteica pateicību par sarīkoto treniņnometni, kas viņam kā trenerim ir ļoti svarīga. "Šīs spēles būs svarīgākās manā dzīvē. Tā mums ir liela iespēja nokļūt pasaules čempionātā, tomēr pēdējais solis nebūs tas vieglākais. Šī mums ir vienreizēja izdevība pāršķirt vēl vienu lapaspusi Latvijas handbola vēsturē."

"19.aprīlī apritēja divi gadi, kopš esmu Latvijas izlases galvenais treneris, - šie mači ar Baltkrieviju parādīs, vai esmu runātājs vai darītājs," uzsvēra treneris, atzīstot, ka sastāvs izlasē nekad nav bijis pilnībā optimāls un tādu nav izdevies savākt arī šoreiz.

Jurdžs Vācijas bundeslīgas sezonas beigās guvis augšstilba muskuļa plīsumu. "Jurdža trauma ir ļoti liels trieciens, tomēr šī būs lieliska iespēja Raimondam Trifanovam, Artim Kurmēnam un Austrim Tuminskim. Esmu pārliecināts, ka viņi ar šo situāciju tiks galā. Jurdžs būs ar komandu un atbalstīs to no malas, sniedzot arī padomus treneriem, ja tādi būs nepieciešami."

Tikmēr pieredzējušais Klešniks izlasei nepalīdzēs nu jau kārtējo reizi, un šajā kvalifikācijas ciklā viņš tā arī nav pievienojies valstsvienībai. "Trauma ir arī Klešnikam, tāpat mums ir komunikācijas problēmas ar viņa klubu, turklāt izskatās, ka tādas būs arī turpmāk," stāstīja Vikštrems.

Kā zināms, Klešniks un Jurdžs šosezon bija vienīgie Latvijas handbolisti, kas spēlēja par spēcīgāko līgu pasaulē uzskatītajā Vācijas pirmajā bundeslīgā. Savukārt pagājušajā nedēļas nogalē pirmajai bundeslīgai kvalificējās Ģirta Lilienfelda pārstāvētais klubs "2000 Coburg". Ja iepriekšējos atlases mačos Lilienfelds nepalīdzēja valstsvienībai, šoreiz viņš būs tās rīcībā.

Veselības problēmas ir arī Tuminskim un Nilam Kreicbergam, kuri abi cīnās ar muguras traumām. Savukārt komandā spēlēs ar Baltkrieviju debitēs Rihards Leja, ko Vikštrems nosauca par patīkamu pārsteigumu.

"Iepriekš viņam būt izlasē neļāva ceļgala krustenisko saišu trauma, bet tagad esmu par viņu sajūsmā," stāstīja treneris.

"Baltkrievi ir favorīti. Šogad Eiropas čempionātā viņi ieņēma desmito vietu. Tā ir ļoti kompakta komanda, un savulaik Baltkrievijas handbols bija viens no spēcīgākajiem pasaulē," pretiniekus slavēja Vikštrems, paralēli arī paužot pārliecību par Latvijas uzvaru. "Vājo vietu viņiem nav, tiesa, uz mūsu pretiniekiem būs ļoti liels spiediens. Uz papīra viņiem ir jāuzvar, bet uzvarēsim mēs."

2015.gada nogalē Latvijas handbolisti, nespēlējot optimālajā sastāvā, ar Baltkrieviju sacentās Rīgas domes kausa izcīņā, kur piekāpās ar 26:28, lai gan pēc puslaika bija vadībā ar 17:14.

"Salīdzinājumā ar Rīgas domes kausu baltkrieviem ir būtisks sastāva papildinājums, turklāt toreiz spēlēm bija arī pavisam cits raksturs. Baltkrievi būs labākajā sastāvā," teica Latvijas izlases treneris.

Šosezon par Baltkrievijas čempionu Brestas "Meškov" kluba sastāvā kļuva iepriekšējo divu gadu Latvijas labākais handbolists Dainis Krištopāns, kurš stāstīja, ka pretinieki īpaši gatavojas viņa segšanai.

"Baltkrievi ir ļoti pārliecināti par uzvaru, bieži par to jokoja arī klubā. Man viņi gatavo īpašu aizsardzību," stāstīja spēlētājs. "Tomēr nevar teikt, ka viņi mūs nenovērtē, jo mačiem gatavojas ļoti nopietni. Es pats pēc sezonas jūtos noguris, tomēr fiziskās sagatavotības testus nokārtoju veiksmīgi."

"Ja mūsu aizsardzība visu izdarīs, ar mums viss būs kārtībā," pauda izlases vārtsargs Helmuts Tihanovs, atzīstot, ka pretiniekiem ir liela disciplīna.

Latvijas izlase gatavošanos mačiem ar Baltkrieviju sestdien uzsāka Rīgā, bet otrdien nometne turpināsies Valmierā. Šeit tā arī aizvadīs divas pārbaudes spēles ar Norvēģijas otro izlasi.

Zīmīgi, ka Baltkrievijas izlase tikmēr paralēli viesos aizvadīs divas pārbaudes spēles ar Norvēģijas pirmo sastāvu.

Jau ziņots, ka pasaules čempionāta kvalifikācijas grupu turnīrā Latvijas handbolisti ieņēma pirmo vietu, sešās spēlēs izcīnot piecus panākumus un vienreiz cīnoties neizšķirti.

Latvija līdz šim nav startējusi ne Eiropas, ne pasaules čempionātu finālturnīros. Tiesa, Latvijas izlase reizi jau spēlējusi pasaules čempionāta kvalifikācijas "play-off" kārtā, kad 2004.gadā divu spēļu summā ar 47:70 (23:36, 24:34) kapitulēja cīņā ar nākamo pasaules čempioni Spāniju. Vēl reizi Latvijas handbolisti startējuši Eiropas čempionāta kvalifikācijas "play-off" - 2007.gadā divu spēļu summā ar 56:64 (30:31, 26:33) tika atzīts Čehijas pārākums. Pēc 2008.gada Eiropas čempionāta tika mainīta kvalificēšanās sistēma, un "play-off" vairs nenotiek.

Baltkrievijas izlase pa trim reizēm startējusi Eiropas un pasaules čempionātos, labākos rezultātus sasniedzot 1994. un 1995.gadā, kad bija attiecīgi astotā Eiropā un devītā pasaulē. Pērn pasaules čempionātā Baltkrievija nekvalificējās izslēgšanas turnīram, finišējot 18.vietā 24 komandu konkurencē. Savukārt šogad Eiropas čempionātā tā guva desmito vietu.

Latvijas izlases kandidāti pirms pasaules čempionāta kvalifikācijas "play-off" kārtas spēlēm pret Baltkrieviju:

vārtsargi - Artūrs Kuģis ("SV Beckdorf", Vācija), Viktors Turkupols ("Jūrmalas Sports"), Helmuts Tihanovs (Rīgas "Celtnieks"), Edgars Kukša ("VfL Fredenbeck", Vācija);

kreisā mala - Nils Kreicbergs (Dobeles "Tenax"), Ingus Kivlenieks (ASK/LSPA), Rihards Leja ("Celtnieks");

kreisie ārējie - Artis Kurmēns ("Ogre"/"Miandum"), Edgars Vadzītis ("Celtnieks");

saspēles vadītāji - Raimonds Trifanovs ("VT Zweibrucken - Saarpfalz", Vācija), Toms Lielais ("Tenax"), Māris Veršakovs ("S.V. Beckdorf", Vācija), Austris Tuminskis (Ludzas " Latgols");

labie ārējie - Dainis Krištopāns (Brestas "Meškov", Baltkrievija), Ģirts Lilienfelds ("Coburg", Vācija), Arvis Laganovskis ("Ogre"/"Miandum");

labā mala - Andis Ērmanis ("Tenax"), Jānis Pavlovičs ("Runar", Norvēģija);

līnijas spēlētāji - Ingars Dude ("Mulhouse Sud Alsace", Francija), Einārs Kiršteins ("Herulf", Norvēģija), Egils Politers ("Tenax"), Uldis Lībergs ("Jūrmalas Sports").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!