Foto: F64
Latvijas handbola izlases treneru korpuss nosaucis paplašināto kandidātu sarakstu 2018.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra pirmajām divām spēlēm ar Ungāriju un Dāniju.

Kopumā kandidātu sarakstā iekļauti 29 spēlētāji. Pēc ilgāka laika kandidātu pulkā ir Vācijas 3.līgas komandā "SV Mecklenburg Schwerin" veiksmīgi spēlējošais 2.04 metrus garais Valdis Gūtmanis, kā arī Elvijs Borodovskis, kurš iepriekšējā ciklā nespēlēja savainojuma dēļ. Šobrīd 32 gadus vecais Gūtmanis pēdējoreiz kandidātos bija un izlases kreklu pielaikoja pirms vairāk nekā pieciem gadiem.

Turpretī kandidātu sarakstā nav pieredzējušā Evara Klešnika, kurš valstsvienībā nav spēlējis jau ilgāku laiku. Latvijas izlases galvenais treneris Uģis Vikštrems norādīja: "Evars Latvijas izlasei bija un ir nepieciešams. Kopš esmu valstsvienības treneris, esmu vienmēr viņu gaidījis izlasē, taču dažādu iemeslu dēļ viņš nav varējis atbraukt. Divu gadu laikā nesagaidot šo spēlētāju, caur puķītēm esmu visu sapratis. Viņam izlases durvis vienmēr bijušas vaļā, taču ar varu neesmu nevienu spiedis un nespiedīšu spēlēt izlasē."

Gandrīz puse no kandidātiem, 14 spēlētāji, pārstāv pašmāju klubus, tostarp starp viņiem pirmoreiz arī 1998.gadā dzimušie junioru izlases spēlētāji Raivis Gorbunovs, Emīls Kurzemnieks un Ņikita Pančenko. Lielākā pašmāju spēlētāju pārstāvniecība ir Latvijas čempioniem Dobeles "Tenax", no kuru rindām nāk pieci kandidāti, seko "Celtnieks" ar četriem un "Latgols" ar trim. Tāpat kandidātu lokā ir ierastie līderi Dainis Krištopāns un Aivis Jurdžs, kā arī Ģirts Lilienfelds.

"Līdz šim dažādu iemeslu dēļ Valdis Gūtmanis nebija mūsu redzeslokā, taču esmu pārliecināts, ka viņš mums noderēs. Tāpat domāju, ka vairāk jādod iespēja apliecināt sevi arī jaunajiem spēlētājiem. Tas ir normāls process, turklāt jaunajiem vienmēr ir lielāka vēlme sevi apliecināt," atzina Vikštrems.

Viens no Latvijas izlases vadošajiem spēlētājiem Jānis Pavlovičs, kurš pēc ilgāka laika atkal spēlē Latvijā, pārstāvot dzimtās Ludzas "Latgolu", mūsu kvalifikācijas apakšgrupu novērtēja kā sarežģītu: "Nebūšu optimists un teikšu, ka ar Nīderlandi cīnīsimies par trešo vietu. Par otro varam pacīnīties tikai tad, ja esam labākajā sastāvā un labākajā sportiskajā formā, taču kad esam bijuši optimālajā sastāvā?! Ja kāds no mūsu vadošajiem spēlētājiem izkrīt, tad spēle pajūk. Mums nav tik daudz labu spēlētāju, lai tos varētu aizstāt ar līdzvērtīgiem."

Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīru Latvijas vīriešu handbola izlase sāks 2.novembrī ar izbraukuma spēli pret Ungāriju, bet pirmajā mājas spēlē 6.novembrī Vidzemes Olimpiskajā centrā Valmierā uzņems olimpisko čempioni Dāniju. Pārējās četras spēles tiks aizvadītas 2017.gada pavasarī. Latvijas grupā bez Ungārijas un Dānijas spēlē arī Nīderlande. Eiropas čempionātam, kas 2018.gadā notiks Horvātijā, kvalificēsies katras grupas pirmo divu vietu ieguvējas, kā arī labākā trešās vietas īpašniece.

Latvijas izlases kandidāti spēlēm pret Ungāriju un Dāniju
Vārtsargi
: Artūrs Kuģis (TV Großwallstadt, Vācija), Edgars Kukša (VfL Frendenbeck, Vācija), Raitis Puriņš, Helmuts Tihanovs (abi – Celtnieks Rīga).
Kreisā mala: Rihards Leja (Celtnieks Rīga), Oskars Arājs (Dobeles Tenax).
Kreisie ārējie: Aivis Jurdžs (Leipzig, Vācija), Emīls Kurzemnieks (Dobeles Tenax), Nils Kreicbergs (SV Beckdorf, Vācija), Artūrs Lazdiņš (Celtnieks Rīga), Artis Kurmēns (Ogre/Miandum), Raivis Gorbunovs (SK Latgols).
Saspēles vadītāji: Toms Lielais (Flensburg Handewitt II, Vācija), Austris Tuminskis (SK Latgols), Raimonds Trifanovs (SV Beckdorf), Ēriks Drobots (ASK/LSPA), Māris Veršakovs (HSG Nord HU, Vācija).
Labie ārējie: Dainis Krištopāns (Meshkov Brest, Baltkrievija), Elvijs Borodovskis (TSG Haßloch, Vācija), Valdis Gūtmanis (Mecklenburg Schwerin, Vācija), Ģirts Lilienfelds (2000 Coburg, Vācija).
Labā mala: Ņikita Pančenko, Andis Ērmanis (abi – Dobeles Tenax), Jānis Pavlovičs (SK Latgols), Arvis Juzups (SV Beckdorf, Vācija).
Līnijas spēlētāji: Ingars Dude (Limoges Hand87, Francija), Egils Politers (Dobeles Tenax), Kiršteins Einārs (Herulf, Norvēģija), Uldis Lībergs (Jūrmalas Sports, Latvija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!