Foto: Publicitātes foto
Lai liela mēroga pasākumi varētu notikt raiti un bez aizķeršanās, liela nozīme ir brīvprātīgo darbam. Jaunieši, kuri dara šo darbu, nesaņem par to atlīdzību, bet gan neatsveramu pieredzi un zināšanas.

Visu brīvprātīgo darbu Latvijas III Olimpiādē koordinē Maruta Murovska - Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) Brīvprātīgo palīgu programmas vadītāja, savukārt Liepājas domes eksperte nevalstisko organizāciju un sabiedrības integrācijas lietās Brigita Dreiže nodod tālākas instrukcijas savai brīvprātīgo jauniešu komandai. Kopumā Latvijas III Olimpiādes organizēšanā un norises atbalstīšanā iesaistīti 197 jaunieši. 96 jaunieši ir Brigitas Dreižes pārraudzībā, bet pārējais 101 palīdz treneriem konkrētā sporta disciplīnā. Tie lielākoties ir jaunieši, kuri paši trenējas kādā sporta veidā un Olimpiādes laikā palīdz treneriem atbalstīt sportistus un veic dažādus tehniskus darbiņus sporta laukumā.

Sākotnēji Olimpiādei pieteicās ļoti daudz brīvprātīgo jauniešu, nevienam atteikts netika, jo arī jaunieši, kas palika 'aiz strīpas' tika ierakstīti rezerves sarakstā, jo kā saka B. Dreiže: "Ar jauniešiem ir kā ar bitēm - nekad neko nevar zināt. Ja sākotnēji jaunietis ir izteicis vēlmi strādāt brīvprātīgo darbu, tad vēlāk jau var būt atkal pārdomājis. Ļoti labi, ka pieteicās tik daudz jauniešu, jo vēlāk atklāšanas ceremonijā man bija nepieciešami vairāk jaunieši, un te palīdzēja tie, kas bija ierakstīti rezerves sarakstā".

Kā stāsta B. Dreiže, viņas 96 jaunieši ir sadalīti divās komandās. Tie ir jaunieši gan ar pieredzi, gan bez pieredzes. "Ir svarīgi arī jaunietim bez pieredzes dot iespēju iegūt savu pieredzi", saka B. Dreiže. 25 jaunieši sākuši strādāt pie Olimpiādes organizēšanas jautājumiem jau vairākas nedēļas pirms Olimpiādes. Šie jaunieši piedalījās divos M. Murovskas organizētos semināros, kur ieguva zināšanas par Olimpisko kustību Latvijā un visā pasaulē, kā arī citu informāciju, kas nepieciešama brīvprātīgo darbā. Jaunieši mācīti gan kā runāt ar viesiem un kā ģērbties, gan kā pēc etiķetes pareizi uzvesties. Aktīvs darba periods šiem jauniešiem uzsākās 3.,4. jūlijā, kad bija jāgatavo materiāli sportistu delegācijām. Savukārt 5. jūlijā jaunieši strādāja Liepājas Olimpiskā centra akreditācijas centrā, kur reģistrēja ikvienu Olimpiādes dalībnieku, sniedzot tiem arī nepieciešamos materiālus un informāciju.  6. jūlijā visiem 96 jauniešiem pa dienu bija ģenerālmēģinājums gājienam, bet vakarā Olimpiādes svinīgā atklāšanas ceremonija, kur jaunieši katrs pavadīja kādu no Latvijas novadu sportistu delegācijām.

Jaunieši Olimpiādes laikā veic visdažādākos darbus - palīdz Liepājas viesiem orientēties pilsētā, atbalsta sportistus gan ar informāciju, gan tehniski. Jaunieši pilsētā dala arī Olimpiādes mārketinga materiālus, lai cilvēki zinātu, kas ir Olimpiādes programmā un intereses vadīti aizietu noskatīties kādu sporta spēli.

Pārsvarā jaunieši savu dienu sadala paši un strādā no plkst. 9.00 līdz 14.00, bet otra maiņa no plkst. 14.00 līdz 19.00 vai 21.00, atkarībā no tā, cik ilgi norisinās kādas sporta sacensības. Kā stāsta B. Dreiže, viņas jaunieši ir atbildīgi un paši nosaka savu laiku, situācijas, kad kāds negribētu kaut kur iet, vai nebūtu pierakstījies, neesot.

Mareks un Uvis (12g) ir divi jaunieši, kuri brīvprātīgo darbu veic pirmo reizi. Bet abi puiši saka, ka darbs viņiem ļoti patīk. Mareks par iespēju piedalīties Olimpiādē kā brīvprātīgajam uzzināja no savas māsas, kura informāciju izlasīja internetā un arī pati pieteicās šim darbam, bet Uvis no savas mammas, kura ir basketbola trenere. Puiši stāsta, ka darbu labprāt veic arī pēc maiņas beigām, jo tas ir interesantāk nekā sēdēt mājās. Puiši pienākumos ir dalīt ūdeni sportistiem, palīdzēt dažādos organizatoriskos darbos u.c. Gan Uvis, gan Mareks atzīst, ka visi cilvēki ir pozitīvi un nekādu starpgadījumu neesot. Abi puiši saka, ka brīvprātīgo darbam noteikti pieteiksies arī citā reizē un iesaka to darīt arī citiem jauniešiem.

Vidusskolnieki Kristaps, Sanda, Krista un Sindija ir jaunieši ar pieredzi, kuri brīvprātīgo darbu veic jau vairākus gadus, piemēram, Kristaps to dara jau aptuveni 15 gadus. Jaunieši atzīst, ka šajās dienās iepazinušies ar daudz jauniem draugiem no dažādām pilsētām Visi cilvēki esot ļoti pozitīvi un tas tikai vairo pozitīvās emocijas un prieku par darbu. Arī piedalīšanās un atpūta festivālā "Summer Sound" netraucē jauniešus apzinīgi veikt savus pienākumus. Jaunieši iesaka pamēģināt arī citiem darīt brīvprātīgo darbu, jo tas ir ļoti forši. Sanda, Krista, Sindija un Kristaps saka lielu paldies savai "mammai" Brigitai. "Viņa par mums ļoti rūpējas un tikai pateicoties viņai mēs arī visi esam tik pozitīvi un paliekam arī savā starpā labos kontaktos", saka jaunieši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!