Latvijas čempionātā badmintonā klubu komandām, kas notiks Siguldā 15.oktobrī, tiks testēta Pasaules badmintona federācijas ierosinātā jaunā punktu skaitīšanas sistēma - trīs uzvarēti seti līdz 11 punktiem.

Pasaules badmintona federācijas oficiāli apstiprinātie noteikumi nosaka, ka badmintonu spēlē līdz 2 uzvarētiem 21 punktu setiem. Gadījumā, ja rezultāts ir 20-20, tad spēlē līdz 2 punktu pārsvaram, taču ja rezultāts ir 29-29, tad 30.punkts ir izšķirošais. Šāda sistēma tika ieviesta 2005.gadā, bet līdz tam badmintonu spēlēja līdz 15 punktiem ar serves maiņām.

Pasaules badmintona federācija jau 2014.gadā noteica 11 punktu setu testēšanas periodu, taču 2015.gadā, sākoties Olimpiskās kvalifikācijas ciklam, visi eksperimenti tika atlikti pēc Olimpiādes. 2016.gada 1.septembrī testēšana atsākās un termiņš tika noteikts līdz 2017.gada 31.decembrim.

2016.gada atlikušajos četros mēnešos eksperipentālo sistēmu piekrita testēt pieaugušo turnīri vairākās valstīs. Jauno sistēmu testēs arī Latvijas tuvumā notiekošajos junioru pasaules reitinga junioru turnīros: "Finnish Junior", "Yonex Estonian Junior" un "Swedish Junior 2017".

2018.gada Pasaules badmintona federācijas asamblejā ieplānots izvērtēt eksperimenta rezultātus, izlemjot pēc kādas sistēmas spēlēt turpmāk.

"Jaunajā punktu skaitīšanas sistēmā esot ieinteresētas gan TV, gan arī sponsori, jo spēles kļūst īsākas un saspringtākas jau no pašas pirmās izspēles," Pasaules badmintona federācijas ieinteresētību mainīt noteikumus skaidro Latvijas badmintona federācijas ģenerālsekretārs Kristians Rozenvalds.

Pēc Latvijas čempionāta badmintona klubu komandām Siguldā 15.oktobrī jaunā sistēma tiks izvērtēta, un Latvijas badmintona federācija plāno pieņemt lēmumu par to.

Šobrīd ir četri iespējamie lēmuma varianti:
*Latvija testā nepiedalās, un turpina spēlēt līdz 21 punktam 2 uzvarētus setus;
•*Latvija testā piedalās, un turpmāk visi vietējie reitinga turnīri notiek līdz 3 uzvarētiem setiem pa 11 punktiem setā. Šādu lēmumu 10.septembrī pieņēma Lietuvā.
•*Turnīru organizētāji paši izlemj, vai turnīrs ir līdz 11 vai 21 punktam, taču Latvijas badmintona federācijas oficiāli rīkotie turnīri (Latvijas čempionāti klubiem, junioriem, jauniešiem un senioriem notiek līdz 11 punktiem);
•*11 punktu sistēma tiek testēta tikai jauniešu turnīros.

"Lai lemtu par jauno sistēmu, tā vispirms ir jānotestē kaut vienā turnīrā. Tāpēc arī tika pieņemts lēmums, ka komandu čempionātā to testēsim. Bet pēc tam lai lemj spēlētāji un klubi!" rosina Kristians Rozenvalds.

Spēlējot līdz 11 punktiem, gadījumā, ja rezultāts setā būs 10-10, spēlē līdz 2 punktu pārsvaram, bet ja rezultāts būs 14-14, tad 15.punkts ir izšķirošais. Turpmāk seta vidū vairs nebūs pauzes, kā tas bija 21 punkta setos pie rezultāta 11, kad spēlētāji varēja 1 minūti atpūsties. Starp 11 punktu setiem būs 1 minūtes pauze. Vēl spēlētājiem būtu jāzina, ka laukumiem mainās tikai pēc 2.seta, taču sākot ar 3.setu laukumiem mainās ik pēc seta. Laukumiem mainās arī 5.setā, sasniedzot 6 punktu rezultātu.

Lai gan badmintons ir individuālais sporta veids, taču daudzviet pasaulē vislielākā mediju un skatītāju interese ir par komandu klubu turnīriem, jo par komandu var līdzi just gan konkrētā kluba, gan pašvaldības, gan visas valsts līdzjutēji. Ļoti spēcīgas badmintona līgas ir Vācijā, Dānijā, Anglijā, Francijā, Krievijā. Valstu čempioniem katru gadu jūnijā ir iespēja sacensties Eiropas čempionātā klubu komandām. Komandu čempionāti notiek arī Eiropas un Pasaules valstu izlašu līmenī, tai skaitā U17, U19 vecuma grupās.

Komandu čempionātā ir 5 savstarpējas spēles: vīriešu un sieviešu vienspēlēs, vīriešu un sieviešu dubultspēles, jauktā dubultspēle. Tādējādi komanda var uzvarēt ar 5-0, 4-1 vai 3-2. Spēlējot izslēgšanas spēles pietiek ari ar 3:0, un tad no komandu savstarpējas vienošanas ir atkarīgs, vai tiks izspēlētas atlikušās spēlēs. Viens spēlētājs var piedalīties ne vairāk kā 2 spēlēs, tādējādi komandas minimālais sastāvs ir 4 dalībnieki: divi vīriešu un 2 sievietes, taču ja katru spēli spēle cits spēlētājs, tad maksimālais spēlē iesaistīto skaits ir 8 spēlētāji. Komandā var pieteikt līdz 10 spēlētājiem, tai skaitā rezervistus.

2015.gadā Latvijas čempionāta finālturnīrā pirmo reizi uzvarēja Siguldas badmintonisti, finālspēlē uzvarot Rīgas badmintona skolas audzēkņus, kas iepriekš bija Latvijas čempionātos uzvarējuši 9 gadus pēc kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!