Foto: Publicitātes foto
Somijas galvaspilsētā Helsinkos notikušajā Ziemeļeiropas čempionātā sporta dejās lielisku panākumu guvusi Latvijas komanda, kura deviņu valstu konkurencē kļuva par uzvarētājiem, aiz sevis atstājot Igauniju un Somiju. Individuālajā vērtējumā Latvijas deju pāri dažādās vecuma grupās un deju programmās (Standartdejās (ST) un Latīņamerikas (LA) dejās) ieguva septiņas godalgotas vietas - četras pirmās, vienu otro un divas trešās vietas, ziņo Latvijas Sporta deju federācijas preses sekretārs Ivars Bācis.

Ziemeļeiropas čempionātā Helsinkos piecās vecuma grupās ST dejās un LA deju programmā (kopā 10 grupas) kopā piedalījās 293 deju pāri no 9 valstīm - Norvēģijas, Zviedrijas, Dānijas, Somijas, Islandes, Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Vācijas. Saskaņā ar noteikumiem komandu ieskaitē tika ņemti vērā katras valsts divu labāko pāru rezultāti katrā grupā gan ST dejās, gan LA dejās. Atskaitot Junioru II un Senioru grupu ST dejās, pārējās Latviju pārstāvēja faktiski paši labākie deju pāri, tādējādi izvirzot mūsu valsti galveno favorītu statusā. Mūsu dejotāji uz sevi liktās cerības attaisnoja un izcīnīja uzvaru, iegūstot 286 punktus un par 46 punktiem apsteidzot otrās vietas ieguvēju Igauniju, bet par 73 punktiem nopelnot vairāk nekā trešo vietu izcīnījušie mājinieki somi. Latvijas kontā arī visvairāk uzvaru, triumfējot 4 no 10 grupām, bet Igaunijai un Vācijai pa divām uzvarām.

Visspilgtāk mūsu valsts pārstāvju dominance izpaudās Jauniešu grupā (16-18 g.), kur abās programmās tika izcīnītas uzvaras un fināla sešiniekā bija attiecīgi četri (ST dejās) un trīs (LA dejās) Latvijas pāri. ST dejās triumfēja Latvijas reitinga trešais pāris Aleksandrs Koroļko un Santa Šauere. Otro vietu ieņēma Norvēģijas čempioni, bet trešie bija Latvijas vicečempioni un pirms nedēļas pasaules čempionātā 11.vietu ieguvušie Iļja Davidovs un Katrīna Klapere. LA dejās sīvā cīņā ar Vācijas čempionāta bronzas medaļniekiem uzvaru Latvijai nodrošināja reitinga vicelīderi Karls Aņiščenko un Estere Klapere. Iegūstot vienādu punktu skaitu ar citu Vācijas pāri, tomēr ceturtie palika valsts čempioni Natans Katkovskis un Jeļizaveta Manija, kuri no tiesnešiem saņēma visvairāk pirmās vietas. Tā kā daži žūrijas locekļi bija krasi pretējās domās un viņiem piešķīra sestās vietas, tad tas kopsummā Natanam un Jeļizavetai liedza iegūt godalgotu vietu.

Pieaugušo grupā Latvija uzvaru atnesa Marts Smolko un Viktorija Puhovika, kuri bija pārliecinoši pirmie LA dejās 39 pāru konkurencē, aiz sevis atstājot Igaunijas vicečempionus Juri Kaganu/Anastasiju Seļivanovu, bet trešo vietu ieņēma Vācijas dejotāji. Fināla sešinieku noslēdza Marts Puniņš ar Danu Jākabsoni. Arī ST dejās M.Puniņš un D.Jākabosne iekļuva finālā, kur negaidīti sīvi par piekto vietu cīnījās ar valsts reitinga pārliecinošajiem līderiem Andreju Rogovenko un Annu Vorončuku. Pēc trešās dejas Vīnes valša ar 2:1 priekšā bija Marts ar Danu, bet Lēnajā fokstrotā un Kvikstepā pārāki bija Andrejs ar Annu, ieņemot piekto vietu un Martu ar Danu atstājot sestos. Dubultuzvaru Lietuvai nodrošināja šī gada bronzas medaļas ieguvēju pasaules čempionātā U21 grupā Viļus Jaks/Gabriela Širunaite un pagājušā gada Eiropa čempioni jauniešiem Dominiks Gransks un Kotrine Petrosute.

Juniori II grupā (14-15 g.) LA dejās trīs pāru ļoti līdzīgajā cīņā par uzvaru nedaudz veiksmīgāki bija Leonards Petkevičs un Poļina Cepilova, bet Dāvim Rauzam un Melisai Bessonovai trešā vieta, pa vidu abiem Latvijas pāriem palaižot Vācijas dejotājus. ST dejās Junioriem II, nepiedaloties Latvijas diviem vadošajiem pāriem, labāko rezultātu sasniedza Bogdans Tihoņenko un Katrīna Ērgle, kas ierindojās 4.vietā. Dubultuzvara tika Igaunijai.


Vēl no Latvijas pāriem godalgoto vietu ieguva Ņ.Mjakšins/L.Kaščejeva, kuri bija otrie Juniori I grupā (12-13 g.) LA dejās.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!