Foto: Reuters/Scanpix
Latvijas sportistes Aļonas Staņevičas sasniegums spēka trīscīņā, par ko vēstīja masu mediji, nav pasaules rekords, portālu "Delfi" informēja Latvijas Pauerliftinga federācija (LPF).

LPF norāda, ka tā ir vienīgā atzītā šī sporta veida federācija Latvijā, bet pasaulē vienīgā Starptautisko sporta federāciju ģenerālajā asociācijā (GAISF), Starptautiskajā Olimpiskajā komitejā (SOK) un Pasaules antidopinga aģentūrā (WADA) atzītā ir Starptautiskā Pauerliftinga federācija (IPF).

Sporta klubs "Gold Barbell" informēja, ka tās pārstāve Staņeviča kļuvusi par pasaules čempioni spēka trīscīņā, sasniedzot arī pasaules rekordu. Tomēr viņa ir piedalījusies ar Vispasaules pauerliftinga komitejas (GPF jeb Global powerlifting Comitee) rīkotajā pasaules čempionātā, kas nav starptautiski atzīts.

Turklāt sportiste nav uzstādījusi ne Eiropas, ne pasaules rekordus spēka trīscīņā. LPF norāda, ka junioru grupā spēka trīscīņā pasaules rekords summā jau pašā vieglākajā svaru kategorijā ir 405 kilogrami, kas par 80 kilogramiem pārsniedz tā dēvēto pasaules rekordu.

"Protams, ir virkne sportistu un organizatoru, kam šķiet nepieņemamas LPF un IPF prasības (it īpaši jautājumā par aizliegto preparātu pārbaudēm) un sportiskie rezultāti neatļauj līdzvērtīgi konkurēt ar pasaules un Eiropas čempionātu dalībniekiem un tādēļ viņi izvēlas organizēt savus alternatīvus sporta pasākumus, un startēt alternatīvajos pasaules un Eiropas čempionātos(WPC;AWPC;WPO;GPC u.t.t.; vēl ap 20 organizāciju), kur netiek veiktas dopinga pārbaudes, praktiski bez konkurences var kļūt par pašsludinātiem Eiropas, pasaules čempioniem," norāda LPF.

LPF uzsver, ka tās 24 gadus ilgajā vēsturē starptautiskajos čempionātos Latvija izcīnījusi ap 15 dažāda kaluma medaļas un līdz šim brīdim nav neviena pasaules čempiona vai rekordista spēka trīscīņā, vai svaru stieņa spiešanā guļus vīriem. "Savukārt WPC, WPO, GPC, AWPC u.c. pasaules čempionātos pēdējo četru gadu laikā par tā dēvētajiem pasaules un Eiropas čempioniem ir kļuvuši vairāk kā 100 Latvijas sportisti!!!!!, Lai sasniegtu šādu rezultātu sportistam nereti pietiek ar pirmo sporta klasi vai sporta meistara kandidātu. Zemās konkurences dēļ nereti šajās sacensībās 60 -70 % no startējušajiem sportistiem kļūst par pasaules vai Eiropas čempioniem un rekordistiem. Pie tam apmēram 15 – 20% no dalībniekiem, kas piedalās WPC un citos alternatīvajos pasaules un Eiropas čempionātos ir uz mūžu diskvalificēti IPF par aizliegto preparātu lietošanu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!