Foto: LETA
Latvijas regbija izlase sestdien "Daugavas" stadionā, Rīgā, Eiropas Nāciju kausa (ENC) 2B grupas noslēdzošajā spēlē ļoti pārliecinoši ar 37:7 (13:0) uzvarēja spēcīgo Lietuvu, pārtraucot četru zaudējumu sēriju savstarpējās oficiālās cīņās.

Spēles iznākums vairs neiespaidoja situāciju turnīra tabulā, kur Sergeja Lisko trenētā Latvijas izlase jau pirms šī mača bija nodrošinājusi sev otro vietu grupā, bez iespējām pacelties augstāk, kamēr lietuvieši jau bija garantējuši pirmo vietu.

Laukuma saimniekiem visu sēles gaitu piederēja pārsvars. Divus piezemējumus izdarīja Māris Streikišs, pa reizei bumbu pretinieku ieskaites laukumā ienesa Leno Bramanis un Dāvis Bajārs, bet Roberts Davidsons ar trīs precīziem soda sitieniem un četriem trāpītiem realizācijas sitieniem komandas uzvarā nopelnīja 17 punktus.

Rezultātu pirmajā puslaikā atklāja tieši Davidsons, kurš trāpīja soda sitienu, bet drīz pēc tam Bramanis veica piezemējumu, bet Davidosons trāpīja realizāciju, panākot 10:0. Punktu puslaikam pielika vēl viens Davidsdona precīzs soda sitiens un atpūtā ejot laukuma saimnieki bija vadībā ar 13:0.

Otrā puslaika sākumā lietuvieši spēja veikt piezemējumu un samazināt atstarpi līdz sešiem punktiem, taču tad savu pirmo piezemējumu veica Streikišs, pēc tam to pašu paveica arī Bajārs un Latvija jau bija vadībā ar 27:7, beigās pārsvaru palielinot vēl par desmit punktiem.

Izdarītie četri piezemējumi Latvijas izlasei ļāva tikt pie bonusa punkta un par šo spēli ļāva nopelnīt piecus punktus turnīra tabulā.

Šajā mačā Latvijas izlasē debitēja regbija-7 izlases kapteinis Elmārs Šefanovskis.

Pirms nepilna gada Latvijas izlase Viļņā piedzīvoja ļoti sāpīgu neveiksmi ar 11:46. Pašlaik Latvijas regbija izlase pasaules rangā ieņem 55.vietu, kas ir tās augstākā kopš 2010.gada, bet tālu atpaliek no 37.vietas pasaulē 2006.gada nogalē. Latvijas izlases galvenais treneris Sergejs Lisko komandu pārņēma 2012.gada rudenī, kad tā rangā atradās savā visu laiku zemākajā punktā - 72.vietā.

Lietuvas izlase joprojām ir 2B divīzijas līdere, kas septiņās spēlēs guvusi 30 punktus, garantējot sev pirmo vietu. Latvija astoņos mačos iekrājusi 29 punktus un turnīru ir noslēgusi, kamēr Lietuvai vēl ir jāaizvada viena spēle. Tikmēr Kiprai un Andorai ir pa 13 punktiem, bet Ungārijai četri punkti.

Latvija ENC ciklu, kas sākās 2014.gadā, noslēdza ar sešām uzvarām astoņos mačos, pirmajā aplī zaudējot Lietuvai un Andorai.

ENC 2B divīzija ir Eiropas regbija piektais no astoņiem līmeņiem, kurā komandas sadala vietas nosacītā rangā no 24. līdz 28.vietai. Ārpus konkurences ir Sešu nāciju turnīrs, kurā dalībnieku sastāvs nemainās. Seko 1A un 1B divīzijas, kur katrā ir pa sešām komandām, bet četrās otrajās divīzijās - A, B, C un D - ir pa piecām komandām. Pārējās komandas cīnās ENC trešajā divīzijā.

Kā vēstīts, no nākamā cikla Eiropas Nāciju kausā mainīsies izspēles kārtība un komandas būs sadalītas pēc ģeogrāfiskā principa. Jau tagad zināms, ka Latvijai pretim būs Zviedrija, Lietuva, Ungārija un, visticamāk, arī Čehija, bet precīza tā izspēles kārtība tiks pieņemta jūnija beigās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!