Foto: LETA
Zaudējumus Rīgā notiekošā prestižā Šaha profesionāļu asociācijas (ACP) finālturnīra ātrajā šahā pirmās kārtas mačos piektdien piedzīvoja abi Latvijas pārstāvji.

Sacensību astotdaļfināla mačos Latvijas pārstāvis Igors Kovaļenko ar 0,5-1,5 zaudēja šīgada pasaules čempionam ātrajā šahā Šahrijaram Hamidam Mamedjarovam no Azerbaidžānas, bet Aleksejs Širovs ar 0,5-1,5 piekāpās 2004.gada pasaules čempionāta pusfinālistam Teimuram Radžabovam no Azerbaidžānas.

Līdz ar to abi Latvijas pārstāvji noslēguši dalību turnīrā.

Bez abiem Azerbaidžānas pārstāvjiem ceturtdaļfinālu piektdien sasniedza arī 2013.gada ātrā šaha vicečempions Jans Ņepomņaščijs no Krievijas, 2010.gada pasaules komandu čempionāta uzvarētājs Vladimirs Malahovs no Krievijas, daudzu starptautisku čempionātu uzvarētājs lielmeistars Radoslavs Voitašeks no Polijas, Krievijas čempions un pasaules čempions blicā Aleksandrs Griščuks, trīskārtējs pasaules Fišera čempionāta uzvarētājs Pjotrs Svidlers no Krievijas un 2002.gada pasaules čempions Ruslavs Ponomarjovs no Ukrainas.

Sestdien notiks ceturtdaļfināla partijas, bet izšķirošās cīņas notiks svētdien.

ACP kausa fināls Rīgā notiek pirmo reizi. To organizē šaha lielmeistars Širovs sadarbībā ar ACP un Latvijas Šaha federāciju (LŠF). Vidējais dalībnieku reitings pārsniedz 2730 punktus, bet trīs dalībnieki ir ar ātrā šaha reitingu virs 2800 punktiem un pašlaik ierindojas pasaules vadošajā sešiniekā.

Kopējais turnīra balvu fonds ir 75 000 dolāru (39 600 latu). Turnīrs notiek AS "Rietumu Banka" centrālajā ēkā Vesetas ielā 7.

Šīs tiek raksturotas kā prestižākās šī sporta veida sacensības Latvijā kopš 1995.gadā. Togad Rīgā risinājās Baltijas kauss, kad pēdējo reizi Latvijā bija ieradušies gandrīz visi spēcīgākie tā brīža pasaules šahisti, ieskaitot Gariju Kasparovu.

Šis ir piektais ACP finālturnīrs vēsturē. Pirmie trīs no 2007. līdz 2010.gadam risinājās Ukrainas pilsētā Odesā, bet pēc tam tas zaudēja ģenerālsponsoru, kā arī mainījās asociācijas vadība, līdz ar to turnīrs uz pāris gadiem apsīcis. Šogad finālturnīrā piedalīsies 16 labākie šahisti pēc pēdējo trīs gadu ranga, bet turpmākajos gados jau varētu startēt konkrētās sezonas labākie sportisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!