Foto: DELFI Aculiecinieks
Sestdien Līvānos un svētdien Ērgļos norisinājās "Siltums Jums Latvijas Spēkavīru čempionāta 2012" pāru sacensības. Pārliecinošu uzvaru guva Preiļu/Līvānu spēcīgākais vīrs Artis Plivda un ventspilnieks Mareks Leitis, informēja organizatori.

Sacensībās piedalījās 7 pāri, seši Latvijas pārstāvji un viesi no Igaunijas. Skatītājus īpaši priecēja pagājušā gada spēcīgākais Latvijas vīrs - Artis Plivda (Preiļi/Līvāni), kurš startēja pārī ar ventspilnieku Mareku Leiti. Lielāko konkurenci viņiem sastādīja madonietis Didzis Zariņš, kurš regulārajā čempionātā ieņem pirmo vietu, kopā ar ugālieti Oskaru Martužanu. Amatierus pārstāvēja Jānis Ilgavižs (Rundāle) ar Ivaru Grahoļski (Jaunmārupe). Viņiem izdevās pierādīt, ka spēka ir pietiekoši daudz un nākamgad jāstartē jau elites grupā.

Sacensības sākās ar "Siltums Jums" vannas nešanu. Taktiski pareizi sacensības iesāka Plivda un Leitis. Viņi izlozēja pēdējo starta numuru un, zinot iepriekšējo dalībnieku rezultātus, atlēti vannu nesa tieši tik tālu, lai apdzītu tos spēkavīrus, kuri bija sasnieguši labāko rezultātu, tādējādi taupot spēkus nākamajiem vingrinājumiem.

230 kg smags "Triobet" baļķis šoreiz bija jāceļ divatā. Tas izrādījās daudz grūtāk nekā patiesībā likās, jo svarīga bija atlētu sadarbība. Otro un trešo vietu dalīja Roberts Kiperszo (Talsi), Māris Blumfelds (Jelgava) un Martužans ar Zariņu, paceļot to trīs reizes. Zinot iepriekšējo atlētu rezultātus, Plivdam un Leitim baļķis bija jāpaceļ četras reizes, lai sasniegtu labāko rezultātu un, to viņi arī izdarīja.

Trešais vingrinājums bija "Latvijas Gāzes" mašīnas vilkšana no zemes. Atlētiem 2,5 minūšu laikā bija jāpaceļ tā pēc iespējas vairāk reizes. Šoreiz trešā vieta ar 14 reizēm Plivdam un Leitim, par vienu reizi vairāk pacelt izdevās un otrā vietā palika Ivars Grahoļskis un Jānis Ilgavižis, bet pārliecinošu uzvaru ar 18 paceltām reizēm Martužanam un Zariņam.

´
"Norde/Nissan" mašīnas turēšana. Šoreiz divas "Nissan Juke" automašīnas atlētiem bija jātur divatā. Šajā vingrinājumā cīņa izvērtās pavisam spraiga. Trešo vietu ieguva viesi no Igaunijas - Marek Tobi un Raiko Borissovs. Bet par nieka dažām simtdaļām no pirmās vietas atpalika Martužans un Zariņš (0:29:20). Uzvaru guva Leitis un Plivda ( 0:29:46).

Sacensību pirmās dienas noslēdzošais vingrinājums bija "Līvu alus" pulkstenis. Trešā vieta kuldīdzniekiem Jānim Šleckus un Edgaram Andersonam (1105 grādi), otrie - Roberts Kiperszo un Māris Blumfelds (1140 grādi) un pirmie - Plivda ar Leiti (1260 grādi).

Otrās dienas pirmais vingrinājums Ērgļos bija "Tolmets dzelzs stafete" (nēšu un automašīnas nešana). Šis vingrinājums nebija viegls, Kiperszo un Blumfelds nefinišēja. Trešo vietu izcīnīja Jānis Šleckus un Edgars Andersons (0:49:68), otrie ar laiku- 0:32:42 Plivda un Mareks, bet uzvaru izcīnīja Oskars Martužans ar Didzi Zariņu (0:30:36).

Tālāk sekoja "Rent4Event" divu veidu un smaguma hanteles. Šajā vingrinājumā savu pārākumu rādīja jaunie, kas lika uzmanīties jau pieredzējušākajiem sportistiem. 85 kg smago hanteli trīs reizes pacelt izdevās Blumfeldam un Kiperszo, mazo hanteli viņi cēla 6 reizes, līdz ar to ieņēma ceturto vietu. Trešajā vietā, paceļot lielo hanteli piecas reizes un mazo vienu - Plivda un Leitis. Otrajā vietā Martužans un Zariņš. Pārsteidzošu uzvaru šajā vingrinājumā izcīnīja Ivars Grahoļskis un Jānis Ilgavižs - piecas reizes pacēla gan mazo, gan lielo hanteli.

"Scania" mašīnas vilkšana ar rokām. Šis vingrinājums pārsteidza ikvienu atlētu, jo 22 tonnas smago mašīnu līdz galam neizdevās novilkt nevienam pārim. Par iemeslu tam bija arī nelīdzenā virsma Ērgļu estrādē, bet uzvarētāji vienalga tika noskaidroti. Trešā vieta Grahoļskim un Ilgavižam, otrie Martužāns un Zariņš. Uzvaru guva Plivda un Leitis.

Nākamais bija Lode dubultās ķieģeļu ķerras vingrinājums. Kopā sakabinātās ķieģeļu ķerras nebija viegli ne izkustināt, ne nostumt līdz galam. Līdz galam ķerras nostūma vien trīs pāri un loģiski arī viņi sadalīja pirmo trijnieku. Trešie- Šleckus un Andersons (0:45:29), otrie - Martužans un Zariņš (0:23,34), pirmie- Plivda un Leitis (0:15:42).

Pēdējais vingrinājums – "Siltums Jums stafete" (akmeņi un vairogs). Visus sešus akmeņus kā ierasts pacēla Zariņš, kamēr Martužans nesa vairogu, bet viņiem šoreiz otrā vieta, jo ātrāk to pašu izdevās veikt Plivdam un Leitim, kuriem tad pirmā vieta šajā vingrinājumā. Trešie, ar paceltiem četriem akmeņiem - Šleckus un Andersons.

Pāru sacensības vērot bija aizraujoši, skaidri bija redzama jauno atlētu izaugsme, nezūdošais spēks un pieredze, kas raksturīga atlētiem, kas jau gadiem cīnās spēkavīru sportā. To visu šajās divās dienās Līvānos un Ērgļos varēja redzēt ikviens.
Pēc divu dienu desmit vingrinājumiem pirmie ar 65 punktiem bija Artis Plivda/Mareks Leitis, bet viņiem ar 57,5 punktiem sekoja Oskars Martužans/Didzis Zariņš. Labāko trijnieku noslēdza Ivars Grohoļskis/Jānis Ilgavižs, kuri tika pie 38 punktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!