Foto: F64

Neskatoties uz publiski izteikto vēlmi redzēt izmaiņas Latvijas Svarcelšanas klubu apvienības (LSKA) vadībā, apvienības valdes pirmstermiņa vēlēšanās trešdien pārvēlēta līdzšinējā organizācijas vadība, pastāstīja Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) preses sekretārs Mārtiņš Mālmeisters.

LSKA galvgalī pārvēlēts tās līdzšinējais valdes priekšsēdētājs Aivars Ritenieks. Atbalstu Ritenieks ieguvis ar nelielu LSKA biedru pārsvaru.

Kā ziņots, svarcelšanā Latvijā jau ilgstoši iesakņojušies konflikti, kas nelabvēlīgi ietekmē sporta veida attīstību, un strīdnieku domstarpības pat apdraudējušas spēcīgāko svarcēlāju iespējas sagatavoties un startēt pasaules, Eiropas čempionātos, kā arī pagājušā gada Londonas olimpiskajās spēlēs. Tādēļ pēc vienošanās ar Starptautisko Svarcelšanas federāciju (IWF) sacensību rīkotāji pašlaik akceptē tikai LOK parakstītus Latvijas svarcēlāju pieteikumus.

Šīgada septembrī LOK izpildkomitejas sēdē tika pieņemts lēmums aicināt Latvijas svarcelšanas sabiedrību uz konstruktīvu dialogu, rīkojot ārkārtas sapulci, lai lemtu par sporta veida attīstību, vienotu pārvaldes struktūru sporta veida koordinācijai un vadīšanai Latvijā, kā arī LSKA valdes pirmstermiņa vēlēšanām.

Uz otrdien LOK sasaukto diskusiju tās pārstāvji neieradās. Diskusijas gaitā izcilais svarcēlājs Viktors Ščerbatihs, kurš pašlaik ir starptautiski neatzītās Latvijas Svarcelšanas federācijas (LSF) prezidents, pauda plaši atbalstītu nostāju, ka vēlas redzēt visas oficiāli atzītās LSKA vadības nomaiņu. Trešdienas LSKA pilnsapulcē piedalījās arī LOK prezidents Aldons Vrubļevskis, kā arī Latvijas Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāvji. Tāpat sapulci plānoja apmeklēt Ščerbatihs un vēl viens LSKA opozicionārs, nopelniem bagātais treneris Eduards Andruškevičs, kuri cerēja tikt pie brīvā mikrofona un paust savu nostāju.

Kā noskaidroja aģentūra LETA, par pozitīvu iezīmi kompromisa meklēšanas procesā uzskatāms fakts, ka trešdienas LSKA vēlēšanās vismaz daļa apvienības biedru pauduši gatavību uzsākt konstruktīvu dialogu ar LOK un LSF. Tomēr lielākā daļa biedru atkārtoti izteikuši atbalstu līdzšinējai valdei un Riteniekam, kas nozīmē, ka Ščerbatihs un Andruškevičs, kā jau paši to iepriekš paredzēja, cerētas izmaiņas nav panākuši.

Pēc trešdienas balsojuma par tā iznākumu tiks informēta LOK izpildkomiteja, kas pieņems lēmumu par tālāku rīcību. Iepriekš LOK izpildkomiteja bija uzsākusi izmeklēšanu par LSKA darbību, bet pirms apvienības vēlēšanām izmeklēšana bija apturēta.

Nākamā LOK izpildkomitejas sēde gaidāma 22.oktobrī, tomēr pašlaik sēdes dienas kārtībā šī konflikta risināšanas jautājums nav iekļauts. Izmeklēšanas darbība ir apturēta ar termiņu līdz novembrim, kad arī, visticamāk, atsāksies risinājumu meklējumi.

LSKA darba principus iepriekš pētījusi arī IZM, kas nav konstatējusi tādus juridiskus pārkāpumus, lai atņemtu LSKA tās pilnvaras kā vienīgai par svarcelšanas sportu atbildošajai organizācijai valstī. Šeit jāizceļ, ka IZM vērtē tikai federācijas juridisko darbību atbilstību likumam. Citas federācijas darbības, kuru vidū ir ētiskie principi un kalpošana par labu sporta veida interesēm, vērtē LOK, kuras izpildkomiteja ir tiesīga ierosināt attiecīgas federācijas pilnvaru apturēšanu. Ja kompromiss netiks panākts un LOK izpildkomiteja tālāk lems, ka LSKA darbība ir jākoriģē, par pilnvaru apturēšanu būs jāiestājas arī IWF.

LSKA un LSF kopā apvieno ap 350 sportistus visā Latvijā. Lielākais sportistu un biedru īpatsvars pieder LSKA, tomēr abu organizāciju pārvaldē esošie klubi un sporta skolas mēdz pārklāties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!