Foto: F64
Latvijas U-19 florbola izlase piektdien Zviedrijā notiekošā pasaules čempionāta ietvaros nosargāja vietu planētas spēcīgāko valstsvienību vidū.

Cīņā par palikšanu jeb septīto vietu pasaules čempionāta A divīzijā Latvija ar 5:3 (1:0, 3:1, 1:2) apspēlēja vienaudžus no Norvēģijas.

Kad mačā bija nospēlētas 30 minūtes, Latvija bija pamanījusies izvirzīties vadībā ar 4:0, divus vārtus gūstot Ričardam Dēvitam, bet pa reizei izceļoties komandas kapteinim Jākobam Kārlsonam un Edgaram Freimanim. Tiesa, pretinieki parūpējās par intrigas atjaunošanu šajā mačā, jo nepilnu 20 minūšu laikā norvēģiem izdevās atgūt trīs vārtus.

Tiesa, panākt neizšķirtu vai izvirzīties vadībā viņiem tā arī neizdevās, turklāt 34 sekundes pirms pamatlaika beigām piekto bumbiņu Norvēģijas vārtos iemeta Kristers Eglītis.

Līdz ar to Norvēģija spiesta atstāt pasaules čempionāta A divīziju.

Latvijas valstsvienības rindās tiks nosaukts Dēvits.

Kā zināms, B apakšgrupas turnīra pirmajā mačā Latvija trešdien ar 5:11 piekāpās vienaudžiem no Šveices, bet dienu vēlāk pamanījās izlaist četru vārtu pārsvaru un nospēlēt neizšķirti 6:6 ar Slovākijas vienaudžiem. Savukārt apakšgrupas noslēdzošajā spēlē piektdien Latvija ar 1:10 piekāpās Somijai.

Ar vienu punktu trīs spēlēs Latvija palika pēdējā - ceturtajā - vietā B apakšgrupā, tādejādi tai sestdien bija jāaizvada cīņa par septīto vietu turnīrā ar A apakšgrupas vājāko izlasi, kas bija Norvēģija.

Norvēģi šajā turnīrā vispirms ar 2:13 piekāpās Zviedrijai, bet pēc tam ar 0:13 kapitulēja Čehijai. Savukārt noslēdzošajā apakšgrupas cīņā Norvēģija piektdien ar 4:6 piekāpās arī Polijai.

A un B apakšgrupas divas spēcīgākās komandas nodrošināja sev vietu pasaules čempionāta pusfinālā, kamēr trešo un ceturto vietu ieguvējas cīnās par pārējo vietu sadalījumu turnīrā.

Pasaules čempionāta U-19 vecuma grupā A divīzijā piedalās astoņas izlases, bet turnīra vājākā komanda atstāj spēcīgāko sabiedrību, kamēr B divīzijas spēcīgākā valstsvienība 2017.gadā jau spēlēs pasaules elitē.

Šajā čempionātā Latvijas U-19 izlases galvenais treneris bija Andris Pīlups, bet viņa asistenti - Aigars Belasovs un Ingus Laiviņš. Treneri cerēja uz savas komandas iekļūšanu pusfinālā un pacīnīšanos par godalgotām vietām. Vairumam mūsu junioru izlases spēlētāju jau bija "Elvi Florbola līgas" spēļu pieredze, daudzi no viņiem savās komandās ir līderu lomā. Sagatavošanās ciklā pirms pasaules čempionāta strādāts vairāk nekā jebkad agrāk - bija ne tikai treniņnometnes, bet arī izlases kandidātu komandas dalība "Elvi Florbola līgas" turnīrā, kā arī starts vienā starptautiskā turnīrā Polijā.

Kopumā dalībai pasaules čempionātā tika izraudzīti 20 Latvijas florbolisti - divi vārtsargi, seši aizsargi, 11 uzbrucēji, kā arī viens florbolists, kurš var darboties kā aizsardzībā, tā uzbrukumā. Visplašākā pārstāvniecība bija no "Talsi"/"Triobet", "Ulbroka"/"FS Masters" un "Cēsu alus"/"Lekrings" klubiem - pa četriem spēlētājiem. Pa diviem florbolistiem pārstāvēja Liepājas "Kuršus" un "Bausku", bet pa vienam - Stalbes "Pārgauju", Kocēnu "Rubeni" un "Lielvārdi".

Izlases sastāvā dalībai turnīrā bija iekļauts arī Zviedrijā dzimušais un dzīvojošais latvietis Jākobs Kārlsons. Pērnvasar 1996.gadā dzimušais uzbrucējs debitēja Latvijas pieaugušo valstsvienības sastāvā, piedaloties "Latvian Open" turnīrā. Florbolists ikdienā spēlē Zviedrijas čempionāta komandā "Orebro". Zviedra un latvietes laulībā dzimušais Kārlsons ticis pie Latvijas pilsonības, turklāt viņš tekoši runā latviešu valodā. Tieši viņu ar lielu balsu pārsvaru par savu kapteini izvēlējās junioru izlases spēlētāji.

Astotais pasaules čempionāts vīriešu U-19 florbola izlasēm notiks līdz svētdienai Zviedrijas pilsētā Helsingborjā.

Latvijas junioru izlase piedalījusies visos septiņos līdz šim notikušajos pasaules čempionātos, spēlējot tikai A divīzijā. Labākais sasniegums latviešu jaunajiem florbolistiem bija 2001. un 2005.gadā, kad tika izcīnīta augstā ceturtā vieta. Trīs reizes Latvija bija piektā, bet vēl divas, tostarp arī aizpagājušajā gadā, - sestā.

Latvijas U-19 florbola izlases sastāvs pasaules čempionātā:

vārtsargi - Kristiāns Ķīlis, Markuss Plūdums (abi - "Talsi"/"Triobet");

aizsargi - Deivids Barkovskis ("Talsi"/"Triobet"), Matīss Mālnieks (Kocēnu "Rubene"), Pauls Erenbots, Jānis Melderis (abi - "Cēsu alus"/"Lekrings"), Kārlis Petrovskis ("Ulbroka"/"FS Masters"), Nikita Maksurovs ("Bauska"), Pēteris Trekše (Cēsu "Lekrings-1");

uzbrucēji - Rolands Kovaļevskis ("Bauska"), Reino Ješēvics, Eduards Stūre, Kristers Eglītis ("Ulbroka"/"FS Masters"), Jākobs Kārlsons ("Orebro", Zviedrija), Ričards Dēvits, Edgars Freimanis (Liepājas "Kurši"), Olafs Zvīnis (Stalbes "Pārgauja"), Kristers Puķītis ("Lielvārde"), Krišs Treimanis ("Talsi"/"Triobet"), Edgars Balodis (Cēsu "Lekrings-1").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!