Foto: F64
Latvijas vadošie sportisti ceturtdien atklātā vēstulē pauduši sašutumu par valdības plāniem projektēt jaunu Latvijas olimpiskās vienības (LOV) mājvietu Lielupē.

Atklāto vēstuli parakstījuši vairāki vadošie Latvijas sportisti, kuri saņem LOV finansējumu. Parakstus zem vēstules likuši, piemēram, olimpisko spēļu medaļnieki, Mārtiņš Rubenis, Juris un Andris Šici, Mārtiņš Pļaviņš, Jānis Šmēdiņš, Jeļena Rubļevska, kā arī virkne citu pazīstamu Latvijas sportistu.

Oktobra beigās valdība nolēma un pagājušajā nedēļā Saeima, pārdalot līdzekļus vairāku sporta infrastruktūras objektu rekonstrukcijai un būvniecībai, atbalstīja plānu - Latvijas Olimpiskā vienība (LOV) pēc dažiem gadiem iegūs jaunu mājvietu tenisa centrā "Lielupe" ar jaunām, mūsdienīgām telpām, kā arī sporta medicīnas laboratorijām.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) paziņojumā medijiem informē, ka, novirzot līdzekļus jaunu LOV telpu un laboratoriju izbūvei, vairs netiks īstenots 2007.gadā izstrādātais sporta centra "Mežaparks" būvniecības projekts, kas paredzēja plašu administratīvo telpu izbūvi, kā arī septiņu gadu laikā bija novecojis.

"Bez konsultācijām ar sporta speciālistiem un Latvijas labākajiem sportistiem IZM šaurā lokā pieņemts lēmums par augstu sasniegumu sportam tik būtiskiem jautājumiem kā jaunas Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) bāzes projektēšana Jūrmalā pie tenisa centra "Lielupe". Uzzinājām par to no LTV1 raidījuma "De facto" š.g. 10.novembrī," neizpratnē ir sportisti. "Līdzšinējā LOV darbība Sporta centrā "Mežaparks", kas notiek speciāli LOV sporta zinātnes un medicīnas vajadzībām pielāgotās telpās, pierādījusi savu efektivitāti un rezultativitāti – sākot no 2004.gada Olimpiskajām spēlēm Latvijas sportisti vienmēr atgriezušies mājās ar medaļām gan vasaras, gan ziemas sporta veidos."

Sportisti norāda, ka valdības lēmumi pirms vairākiem gadiem bijuši daudzsološi – atteikums privatizēt Mežaparka bāzi, paplašināt un modernizēt LOV tieši šajā vietā, kas ļautu "pilnvērtīgāk sagatavoties ne tikai individuālo sporta veidu, bet arī komandu sporta spēļu Nacionālo izlases komandu sportistiem."

"Pašreizējā IZM pozīcija, kas mainījusies jau divas reizes šajā gadā – sākumā solot projektēt LOV bāzi "Daugavas" stadionā kopā ar vairāk nekā 10 sporta federāciju treniņu telpām, bet tagad pārceļot LOV projektēšanu uz Lielupi un aizmirstot sporta federācijām dotos solījumus un cerības, neliecina par saimniecisku un loģisku rīcību," neizpratni pauž sportisti. "Pirmkārt, pēdējos gados projekta attīstībā Mežaparkā ieguldīti jau vairāk nekā 560000 latu valsts sporta budžeta līdzekļu. Otrkārt, patiesībai neatbilst ministrijas pārstāvju skaidrojumi, ka Mežaparks neesot vajadzīgs sportistiem – paradoksāli, bet tieši Latvijas bobsleja izlases komandas pēdēja treniņnometne pirms sezonas sākuma noritēja tieši Mežaparkā. Treškārt, neviens no IZM nav noskaidrojis LOV sportistu un darbinieku, kas ir Latvijā vadošie sporta medicīnas un zinātnes speciālisti, domas par LOV pārcelšanu."

Latvijas sportisti arī norāda, ka "IZM nav devusi atbildes uz jautājumiem, kas notiks ar LOV darbības nodrošināšanu un attīstību laikā līdz aptuveni 2019.gadam, kad teorētiski varētu pabeigt plānotās "jaunās LOV bāzes" celtniecību Lielupē."

"Kamēr citu zemju sportistu iespējas uzlabojas un attīstās līdzi laikam, mums tiek piedāvāts apstāties esošajā līmenī, kas pēc būtības ir kaitējums mūsu iespējām pilnvērtīgi konkurēt pasaules sporta arēnās arī turpmāk. Latvijas sportistu konkurētspējas saglabāšana un nodrošināšana nav iespējama bez nepārtraukta, sistemātiska un ilglaicīga darba visaugstākajā iespējamajā līmenī visās jomās, ieskaitot sportistu un sporta speciālistu darbības un sadzīves apstākļu nodrošināšanu. Mēs nevēlamies, ka IZM veiktā darbības dēļ radītā neskaidrība par LOV nākotni izraisītu Latvijas sportistu konkurētspējas samazināšanos un uzrādīto rezultātu kritumu," turpina sportisti. "Tādēļ mēs, LOV sportisti, atbalstām Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) Izpildkomitejas 2013.gada 22.oktobra lēmumu par SIA "Sporta centrs "Mežaparks"" mantas (kustamās un nekustamās) nodošanu LOK un sporta federāciju apsaimniekošanā vismaz līdz jaunas, modernas un pilnvērtīgas LOV bāzes uzcelšanai, iekārtošanai un aprīkošanai, ja tāda reāli notiks 2016.-2018.g."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!