Foto: Publicitātes foto
Spītējot lielajam karstumam un vēlāk arī negaisam, šodien sākās "Siltums Jums Latvijas spēkavīru čempionāts 2013". Jubilejas desmito sezonu uzsāka trīspadsmit atlēti, kuri, nesaktoties uz ļoti karsto laiku, pierādīja, ka atkal ir gatavi bezkompromisa cīņai par čempionu titulu. Viņi veica sešus klasiskos spēkavīru vingrinājumus.

Termometra stabiņam rādot + 30 grādi, sacensības uzsāka trīspadsmit atlēti. Viņu starpā gan divkārtējais Latvijas čempions Artis Plivda, vairākkārtējais čempions un pagājušajā gadā vairāk starptautiskajās sacensībās startējošais un Ginesa rekorda īpašnieks Agris Kazeļņiks. Par punktiem cīnījās arī pieredzējušie vīri Mareks Leitis, Andris Leišavnieks,  jaunpienācēji no amatieru rindām - Uģis Suveizda, Ivars Grahoļskis, Jānis Ilgavižs un otro pilno sezonu uzsāka arī skatītāju mīlulis ugālnieks Oskars Martužans. Diemžēl dalībnieku listē nebija pagājušā gada čempions Dainis Zāģeris, kurš šodien startēja Čempionu Līgas posmā, kurā izcīnīja ļoti augsto trešo vietu.

"LIDO Kausa" izcīņa sākās ar "Stihl automašīnas vilkšanu no zemes". Pirmo starta numuru izlozēja Agris Kazeļņiks, kuram bija tas gods atklāt sacensības. Lai arī sākumā ar savu rezultātu atlēts nebija apmierinās, beigās tas izrādījās labākais, jo sešas reizes auto pacēla Didzis Zariņš, bet pa piecām reizēm to pacelt izdevās Oskaram Martužanam, jaunpienācējiem Ivaram Grahoļskim un Jānim Ilgavižam.


Pirmais vingrinājums izrādījās viens no smagākajiem, taču arī Meldonium/Olainfarm nēšus līdz galam nonest neizdevās Martužanam, Grahoļskim, Suveizdam un Jānim Ilgavižam. Uzvaru šajā vingrinājumā guva Didzis Zariņš, kurš 25 m distanci veica 0:17,17 sekundēs aiz sevis atstājot Agri Kazeļņiku (0:19,93) un Arti Plivdu (0:22,72).

Pēc pirmajiem diviem vingrinājumiem visvairāk punktu bija savākuši Agris Kazeļņiks un Didzis Zariņš.

Tālāk sekoja "Lido vikinga prese". Šajā vingrinājumā identisks rezultāts - 11 paceltas reizes gan Didzim Zariņam, gan Agrim Kazeļņikam. Nākamais rezultāts Artim Plivdam un Oskaram Martužanam.

"Lode riepas velšana" liktenīga izrādījās Jānim Ilgavižam, kurš guva smagu traumu un tika nogādāts medicīnas iestādē. Jācer, ka viņam sacensības šajā sezonā nebūs beigušās. Par pārsteigumu visiem visātrāk (0:23,50) riepu novelt izdevās Aivaram Šmaukstelim, kurš aiz sevis atstāja gan Didzi Zariņu (0:23,59), gan Arti Plivdu (0:24,06).

Priekšpēdējais vingrinājums tika veikts vētras gaidās. "Fiskars krucifiksu" visilgāk noturēt izdevās Artim Plivdam (0:48,88), otrs labākais rezultāts Ivaram Grahoļskim (0:44,05), bet trešais šajā vingrinājumā Edgars Andersons (0:39,41).

Pirms noslēdzošā vingrinājuma atlētiem bija blīvi rezultāti. Tieši tāpēc pēdējais "Siltums Jums atlanta akmeņu" vingrinājums ieviesa pēdējās korekcijas kopvērtējuma tabulā. Lietus, kas nu jau lija pamatīgi, traucēja daudziem atlētiem uzrādīt labus rezultātus. Labāko rezultātu ( pacelti visi seši akmeņi ) uzrādīja Didzis Zariņš, kas kārtējo reizi pierādīja savu pārākumu šajā vingrinājumā. Piecus akmeņus pacēla Artis Plivda, bet četrus akmeņus pievarēja vairāki atlēti - Martužans, Leitis, Grahoļskis, Šmaukstelis un arī Jānis Šleckus. Līdz ar to pirmo reizi posma kopvērtējumā uzvaru svinēja un LIDO Kausu savā īpašumā ieguva Didzis Zariņš, otrais palika Artis Plivda, bet trešais jaunais talants Oskars Martužāns.

Lai arī pirmais čempionāta posms izrādījās smags gan laikapstākļu, gan arī lielo svaru dēļ, organizatori prognozē spraigu cīņu arī nākamajos posmos, jo pēc uzvaras tīko gan titulētie Latvijas spēkavīri, gan arī jaunpienācēji elites rindās un arī tie, kam pagājušajā gadā mazliet pietrūka pieredzes un spēka, lai kāptu uz goda pjedestāliem.

Nākamie posmi: Kandavā (kalniešu spēles), Koknesē, Smiltenē, Mērsragā, Ilūkstē, Limbažos, Ventspilī, Valmierā (pāru sacensības), Mārcienā (pāru sacensības).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!