Foto: F64
Augsta līmeņa sportistu dzīve nav viegla, jo aktīvās karjeras laikā bieži vien ir jāsadzīvo ar neziņu par savu nākotni, līdzjutēju un kluba vadības izdarīto spiedienu un dzīvošanu prom no savas dzimtenes. Tajā pašā laikā profesionālais sports atlētiem sniedz iespēju redzēt dažādas valstis un kultūras, par spēlēšanu arī saņemot pietiekami augstu atalgojumu.

Latvijas sportā ir gadījumi, kad sportists gadu no gada sezonas laikā vairākas reizes maina komandas un karjeras beigās to skaits sakrājies diezgan iespaidīgs. Portāls "Delfi" atgādina par bijušajiem Latvijas valstsvienību spēlētājiem, kuri savas karjeras laikā spēlējuši daudzos klubos.


27 klubi un karjera vēl nav beigusies

Foto: LETA

Viens no Latvijas lielākajiem ceļotājiem sportā ir hokeja aizsargs Atvars Tribuncovs. Viņš spēlējis Krievijā, ASV, Zviedrijā, Somijā, Polijā, Vācijā, Čehijā, Baltkrievijā un Kazahstānā.

Karjeras sākumā, 1994.gadā, Tribuncovs bija "Pārdaugava Rīga" komandas rindās, tad viņš spēlēja "Juniors Rīga", bet turpinājumā viņš uzsāka karjeru ārzemēs, vispirms izmēģinot spēkus Polijas klubā Gdaņskas "Stoczniowiec". Pēc tam viņš spēlēja Maskavas "Spartak" rindās, bet vēlāk nonāca Somijas vienībā "Hermes". 1998.gadā debitējis Latvijas izlasē pasaules čempionātā, latviešu aizsargs karjeru turpināja Somijas spēcīgākās līgas komandā "Lukko", bet pēc tam nonāca Vācijas otrās līgas komandā Hamburgas "Crocodiles" un ASV Austrumu krasta hokeja līgas vienībā Talahasī "Tiger Sharks".

Vācijā viņš turpināja spēlēt arī laika posmā no 2000. līdz 2002.gadam, pārstāvot "REV Bremerhaven" un Berlīnes "Capitals" vienības, kam sekoja divas ar pusi sezonas Krievijas klubā Ufas "Salavat Julajev", kā arī atgriešanās Maskavas "Spartak" rindās. Pēc tam Tribuncovs spēlēja Zviedrijas klubos "IK Mora", "Farjestad" un Somijas komandā "Karpat". 2007./2008.gada sezonā viņš pabija Toljati "Lada", zviedru "MODO" rindās, bet tad viņš uzspēlēja arī Rīgas "Dinamo", 2008./2009.gada sezonu noslēdzot Zviedrijā, "Skelleftea AIK" rindās.

Pēc tam Tribuncovs spēlējis Čehijas komandās "Karlovy Vary" un "Chomutov", bet vēlāk atgriezās Latvijā, pārstāvot "Concept Riga" un "Kurbads" komandas. Karjeras turpinājumā viņš devās laukumā Baltkrievijas komandā "Gomeļ", kur pavadītas divas ar pusi sezonas. 2013. gadā viņš spēlēja Kazahstānas vienībā Temirtau "Arystan", pēc tam spēlējot Grodņas "Neman". Šosezon viņš sāka spēlēt "Kurbadā", bet tad pārcēlās uz "Zemgale/LLU" komandu.

Bieži vien esot bijušas situācijas, kad Tribuncovam neesot izdevies atrast kopīgu valodu ar kluba vadību vai treneriem, kas vairākās reizēs esot bijis komandu maiņu pamatā.

Latvijas izlasē Tribuncovs aizvadījis 157 spēles, kuru laikā izcēlies ar 13 vārtiem un 16 rezultatīvām piespēlēm. Valstsvienības rindās viņš piedalījies divās olimpiskajās spēlēs. Pēdējo reizi viņš valstsvienības kreklu uzvilka 2012.gadā, kad Latvijai palīdzēja sagatavoties uz pasaules čempionātu, bet pirms meistarsacīkstēm viņš no izlases tika atskaitīts.

Eiropas līgas un Apvienotie Arābu Emirāti

Foto: F64

Savas karjeras laikā 23 klubos paspējis uzspēlēt arī latviešu basketbola centra spēlētājs Kaspars Cipruss. Viņš bez Latvijas klubiem pabijis arī Itālijā, Slovēnijā, Polijā, Spānijā, Čehijā, Apvienotajos Arābu Emirātos, Igaunijā, Lietuvā, Ukrainā.

Pēc daudzsološa karjeras sākuma Latvijā, "ASK/Brocēni/LMT" un Gulbenes "Buku" komandās, Cipruss devās uz ārzemēm, 2000.gadā pievienojoties itāļu klubam "Pallacanestro Trieste", bet nākamajā sezonā viņš bija Slovēnijā - Ļubļanas "Union Olimpija" un "Slovan" komandās. Pirmais piegājiens ārzemēs nebija pārāk veiksmīgs un viņš atgriezās "Skonto" komandā Latvijā.

Tam sekoja sezona Polijas klubā "Unia Tarnow", bet tad sākās karjeras posms Spānijā. Vispirms viņš bija "Sevilla" rindās, bet tad spēlēja otrās līgas komandās "Ciudad de Huelva". Turpinājumā Cipruss no 2004. līdz 2006.gadam atkal bija "Sevilla" komandā, bet tad atkal viņš nonāca Spānijas otrajā līgā, "Breogan" vienībā.

Atgriezies Latvijā, viņš spēlēja "Ventspils" kreklā, nākamo sezonu iesāka Liepājā, bet tad devās uz Čehiju. 2009. gadā uzspēlējis Dubaijas "Al-Ahli" vienībā, latviešu centra spēlētājs atkal bija redzams dzimtenē, šoreiz Jelgavas komandā, bet tad atkal uzspēlēja Spānijas otrajā līgā.

Tam sekoja spēlēšana "Valmieras", Rakveres "Tarvas", Paņevēžas "Lietkabelis" komandās, bet pēc tam Cipruss bija Ukrainas komandas "Odessa" rindās. 2013.gadu iesācis "Jēkabpilī", turpinājumā viņš atgriezās Valmierā, bet tad atkal uzspēlēja "Tarvas". Savukārt pagājušo sezonu viņš pabeidza "Barons/LDz". Lai arī Cipruss savu profesionālo karjeru ir beidzis, viņš šogad uzspēlē arī Gulbenes "Bukos" Latvijas Basketbola līgas otrajā divīzijā.

Cipruss Latvijas izlases rindās spēlējis 2001., 2005. un 2007.gada Eiropas čempionātos. Kopumā Latvijas izlasē viņš aizvadījis 87 spēlēs, vidēji mačā gūstot 6,4 punktus un izcīnot četras atlēkušās bumbas.

Polijas, Izraēlas, Krievijas, Spānijas un Grieķijas klubi

Foto: LETA

Starp Latvijas futbolistiem nav pārāk daudzi, kuri klubus maina kā zeķes, taču bijušā valstsvienības spēlētāja Andreja Prohorenkova karjera ir bijusi pietiekami raiba.

Karjeras sākumā Latvijā Prohorenkovs bija "Interskonto", Rīgas "Olimpija" un "Jūrnieks" komandās, bet 1996.gadā viņš sāka karjeru ārzemēs, dodoties meklēt laimi Polijas komandās.

Vispirms viņš pārstāvēja Varšavas "Hutnik", bet tad arī "Czuwaj Przemysl", "Ceramika Paradyz", "Odra Opole" un "Gornik Zabrze" vienības, poļu klubos dažādās līgās spēlējot līdz 2001.gadam.

Tam sekoja posms Izraēlā. Vispirms viņš bija "Maccabi Kiryat Gat" rindās, taču nākamajā sezonā jau bija Telavivas "Maccabi" komandā, kur aizvadīja savas karjeras veiksmīgāko posmu. Sadarbība ar "Maccabi" ilga līdz 2004.gadam, kad pārcēlās uz Maskavas "Dinamo". Krievijas klubā viņam neveicās pārāk labi, tāpēc tika izīrēts atpakaļ uz Telavivu.

2006. gada sezonas otrajā pusē Prohorenkovs atgriezās Latvijā un spēlēja "Jūrmala" sastāvā, bet sezonas beigās pārcēlās uz Spāniju, lai spēlētu "Racing de Ferrol". Pēc pussezonas Spānijā Prohorenkovs pievienojās Grieķijas otrās līgas klubam "Ionikos". 2008.gadā Prohorenkovs atkal bija redzams Latvijā, spēlējot "Liepājas Metalurgs" komandā, ko pārstāvēja līdz 2013.gadam. Viņš pēc tam uzspēlēja "Jūrmalā" un "Ogrē".

Prohorenkovs Latvijas izlasē aizvadījis 32 spēles, un viņš bija valstsvienībā "Euro 2004" turnīrā, izdarot rezultatīvu piespēli Mārim Verpakovskim mačā pret Čehiju. Kopumā viņš izlasē izcēlies ar četriem "goliem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!