Liepājā "Daugavas" stadionā piektdien vakarā svinīgi atklāja III Latvijas olimpiādi, kas trijās sacensību dienās pulcēs teju 4000 sportistu no vairāk nekā 80 novadiem un pašvaldībām.

Olimpiādi par atklātu pasludināja Liepājas mērs Uldis Sesks, novēlot sportistiem gūt panākumus pēc grūtos treniņos ieguldītā darba. Olimpiādes dalībniekus sveica premjers Valdis Dombrovskis un Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, kā arī izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis un Latvijas olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis. Pasākuma vadītāji nolasīja Valsts prezidenta Andra Bērziņa apsveikumu olimpiādes dalībniekiem.

Stadionā ienesa LOK karogu, ko, skanot olimpiskajai himnai, pacēla Liepājas sieviešu basketbola komandas kapteine Kristīne Cirša un burātājs Jānis Preiss. Zvērestu tiesāt godīgi tiesnešu vārdā deva Jānis Jēkabsons, bet galda tenisists liepājnieks Reinis Burģis sportistu vārdā zvērēja ievērot godīgas cīņas principus.

No Ventspils pludmales atgādāto olimpiādes uguni stadionā iededza Liepājas vieglatlētikas veterāne Ingrīda Barkāne, kura sešdesmitajos un septiņdesmitajos gados bija vairākkārtēja Latvijas čempione, kā arī 1968.gadā PSRS izlasē startēja 400 metru skrējienā Mehiko olimpiskajās spēlēs. Atklāšanas pasākums beidzās ar uguņošanu, muzikāliem priekšnesumiem un sadziedāšanos.

Olimpiādē sportisti cīnīsies par 228 medaļu komplektiem 26 olimpiskajos sporta veidos. Pirmo reizi uzaicinājums piedalīties Latvijas olimpiādē tika nosūtīts visiem Latvijas novadiem un pilsētu pašvaldībām. Latvijas III olimpiādes galvenie notikumi risināsies Liepājā, kam olimpiādes rīkošanā palīdzēs sadarbības partneri – Ventspils, kur risināsies sešu sporta veidu sacensības, Grobiņa, Aizpute, Usma, Jūrmala, Rīga un Limbaži. Liepājā sportisti sacentīsies 14 sporta veidos.

Olimpiādē startēs daudzi valsts labākie sportisti, tostarp Londonas olimpisko spēļu dalībnieki. Intriģējošas cīņas gaidāmas vieglatlētikā, jo Latvijas olimpiādē būs pēdējā iespēja izpildīt Londonas olimpisko spēļu normatīvus. Komandu sporta veidos sacensībām bija pieteikušās vairāk nekā 100 komandu, tāpēc bija jārīko priekšsacīkstes. Pirmo reizi Latvijas olimpiādē notiks sacensības regbijā-7 un golfā, jo šie sporta veidi ir iekļauti 2016.gada vasaras olimpisko spēļu programmā.

Latvijas olimpiāde ir valsts mēroga uz olimpiskiem principiem balstītas kompleksas sporta sacensības, kurās piedalās novadu un republikas pilsētu komandas. Tās mērķis ir noteikt Latvijas labākos sportistus vasaras olimpiskajos sporta veidos. Latvijas olimpiāde notiek reizi četros gados. Pirmās divas Latvijas olimpiādes 2004.gadā un 2008.gadā notika Ventspilī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!