Foto: LETA

Kaut zināms, ka pirmajās Eiropas spēlēs vairāki no Latvijas izlases sastāvā iekļautajiem sportistiem tomēr nepiedalīsies, Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) atturas nosaukt precīzu dalībnieku skaitu sacensībās, kas jau šonedēļ sāksies Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku.

Kā zināms, pirmajās Eiropas spēlēs piedalīsies vairāk nekā seši tūkstoši kontinenta atlētu, kuri sacentīsies 20 sporta veidos.

LOK ziņo, ka sacensībās piedalīsies 67 Latvijas sportisti, kaut zināms, ka traumas dēļ to nebūs spējīga paveikt cīkstone Laura Skujiņa, bet vismaz vēl viens cīkstonis - Alberts Jurčenko - gatavojas šomēnes gaidāmajam Eiropas junioru čempionātam un arī Eiropas spēlēs nepiedalīsies.

"Šobrīd tomēr paliekam pie tā, ka būs 67 sportisti, jo cerības zūd pēdējās. Dzīve ir dzīve, un vienmēr var gadīties kas nepatīkams, tāpēc galīgo skaitu varēs nosaukt tikai pēc spēlēm," sarunā izteicās LOK ģenerālsekretārs Žoržs Tikmers.

Latvija lielas cerības varētu saistīt arī ar pludmales volejbolu, kur gan nepiedalīsies valsts spēcīgākais pāris Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš, toties turnīrā startēs Ruslans Sorokins un Aleksandrs Solovejs, kā arī Mārtiņš Pļaviņš un Haralds Regža, lai gan šosezon Pļaviņš ierasti cīnās pārī ar Hermanu Egleskalnu.

"Regžas iekļaušana saistīta ar reitinga punktiem. Egleskalnam šī ir pirmā nopietnā sezona pludmales volejbolā, un viņam nav pietiekams reitinga punktu skaits. Līdz ar to tika pieņemts lēmums, ka ar Pļaviņu spēlēs kopā Regža," teica LOK ģenerālsekretārs.

Džudo šajās sacensībās vienlaicīgi būs arī Eiropas čempionāts, bet Eiropas spēlēs nav iekļauts teniss.

Latvija šajās Eiropas spēlēs nepiedalīsies vieglatlētikas sacensībās, jo to laikā tiks aizvadītas Eiropas komandu čempionāta zemākās līgas cīņas ar 14 valstu līdzdalību, tāpēc piedalīties varēs tikai to valstu sportisti, kuru vidū Latvijas nav. Savukārt peldēšanā ir ierobežots vecuma limits, un sacensības var saukt par Eiropas jauniešu čempionātu.

Tāpat Tikmers norāda, ka spēļu programmā nav arī tādi olimpiskie sporta veidi kā burāšana, airēšana un modernā pieccīņa.

"Basketbola vietā ir strītbola sacensības. Tāpat nav klasiskā futbola, bet ir pludmales futbols. Piemēram, peldēšanā ir vecuma ierobežojums. Savukārt vieglatlētikā varēs piedalīties tikai tās komandas, kuras ir trešajā līgā, bet Latvija ir iekļuvusi pirmajā, līdz ar to piedalīties spēlēs nevarēs. Tomēr spēcīgākie sportisti solās būt brīvajā cīņā, džudo, BMX un šosejas riteņbraukšanā," stāstīja Tikmers, kurš rudenī kopā ar kolēģiem izvērtēs, kādas bijušas aizvadītās spēles. "Par spēļu nākotni varēs spriest pēc kāda laika. Zināms, ka nākamās spēles notiks Nīderlandē. Pagaidām arī neplāno Eiropas ziemas spēles. Mums ir jāpagaida šo spēļu noslēgums, un tad tās tiks izvērtētas."

Kā zināms, šosejas riteņbraukšanas sacensībās startēt plāno Latvijas labākie šī sporta veida pārstāvji - Gatis Smukulis, Aleksejs Saramotins un labā sportiskajā formā esošais Toms Skujiņš. Savukārt BMX riteņbraukšanā Latviju pārstāvēs pašreizējais valsts čempions Edžus Treimanis, sacensībās piedaloties kopā ar Kristenu Krīgeru un Rihardu Veidi, bet dāmu konkurencē brauks arī Sandra Aleksejeva.

Pašmāju sportisti var pretendēt uz gana augstām vietām arī vingrošanā, kur Latvijas atlēti regulāri iekļūst Pasaules izaicinājuma kausa posmu finālsacensībās, pa reizei izcīnot arī kādu godalgu. Latviju vingrošanā pārstāvēs Valērija Grišāne, Diāna Jerofejeva, Alīna Circene, Sergejs Pozņakovs, Vitālijs Kardašovs un Dmitrijs Trefilovs. Eiropas spēlēs piedalīsies arī smaiļotājs Aleksejs Rumjancevs, kurš vēl maija sākumā izcīnīja piekto vietu Eiropas čempionātā.

Visplašāk pārstāvēta Latvija šajās spēlēs būs cīņas sporta veidos, kur bez Skujiņas un Jurčenko plāno piedalīsies deviņi sportisti, ieskaitot titulēto Anastasiju Grigorjevu.
Eiropas spēles sāksies piektdien, un Latvijas karogu atklāšanas ceremonijā nesīs viens no Eiropas spēcīgākajiem jaunajiem šāvējiem Lauris Strautmanis.

Latvijas komandas pieteikums pirmajām Eiropas spēlēm:
badmintons - Kristīne Šefere, Ieva Pope, Reinis Krauklis;
bokss - Artjoms Ramlavs, Artūrs Ahmetovs, Mihails Pavlovs, Raitis Sinkevičs, Ņikita Versockis;
cīņa - Kristaps Kalnakārklis, Češlavs Beštenis, Igors Kostins, Armands Zvirbulis, Imants Lagodskis, Dmitrijs Mihailovs, Violeta Ponomarjova, Karalina Tjapko, Anastasija Grigorjeva, Jevgēņijs Koļcovs, Laura Skujiņa, Alberts Jurčenko, Aleksandrs Višņakovs (rezervists);
daiļlēkšana - Georgs Peskiševs, Annija Zagorska;
džudo - Konstantīns Ovčiņņikovs, Aigars Mīlenbergs, Jevgēņijs Borodavko, Artūrs Ņikiforenko, Dmitrijs Fedosejenkovs, Mihails Šteinbuks;
galda teniss - Matīss Burģis;
kanoe un smaiļošana - Aleksejs Rumjancevs, Miķelis Ežmalis, Aldis Artūrs Vilde, Madara Aldiņa;
karatē - Ruslans Sadikovs;
loka šaušana - Anete Kreicberga, Eduards Lapsiņš;
paukošana - Mihails Jefremenko;
peldēšana - Airina Baikova, Dana Kolidzeja, Daniils Bobrovs, Artūrs Pesockis, Deniss Komars;
pludmales volejbols - Ruslans Sorokins, Aleksandrs Solovejs, Mārtiņš Pļaviņš, Haralds Regža, Tīna Laura Graudiņa, Marta Ozoliņa;
BMX - Edžus Treimanis, Kristens Krīgers, Rihards Veide, Sandra Aleksejeva;
šosejas riteņbraukšana - Gatis Smukulis, Aleksejs Saramotins, Toms Skujiņš, Andžs Flaksis (rezerve), Andris Smirnovs (rezerve), Dana Rožlapa;
MTB - Arnis Pētersons, Matīss Preimanis (rezerve), Pēteris Janevics (rezerve), Mārtiņš Blūms (rezerve);
sambo - Artūrs Čerņavskis;
šaušana - Agate Rašmane, Lauris Strautmanis;
triatlons - Andrejs Dmitrijevs;
vingrošana - Valērija Grišāne, Diāna Jerofejeva, Alīna Circene, Sergejs Pozņakovs, Vitālijs Kardašovs, Dmitrijs Trefilovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!