Foto: LETA
Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidenta amata kandidātam Robertam Raimo ir 671 316 eiro lielas parādsaistības, liecina viņa amatpersonas deklarācija par 2015.gadu, kas publicēta Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā.

VID mājaslapā pieejama Raimo deklarācija par 2006.gadu, kā arī deklarācijas laika periodā no 2011.gada, sākot strādāt Carnikavas novada domē.

Jau 2006.gadā Raimo deklarējis parādsaistības 179 000 eiro un 2249,3 latu apmērā. 2011.gadā Raimo deklarācijā ieraksta par parādsaistībām vairs nebija, tomēr bija atzīme, ka 2011.gada martā sākts fiziskas personas Raimo maksātnespējas process, kas, kā liecina VID mājaslapā pieejamā informācija, izbeigts 2013.gadā.

Arī 2012.gadā Raimo deklarācijā nebija norādītas parādsaistības, taču jau nākamajā gadā parādsaistību apjoms Raimo bija 520 334,03 lati. Identiska naudas summa, tikai citā valūtā - eiro, minēta viņa deklarācijā par 2014.gadu.

Gada laikā Raimo parādsaistības pieauga teju par 151 000 eiro, sasniedzot 671 316,94 eiro.

Amatpersonas deklarācijās Raimo norādījis vairākus ieņemamos amatus, tostarp vairākus gadus viņš bija uzņēmuma "Raimori corporation" valdes loceklis. Kā liecina portālā "Firmas.lv" pieejamā informācija", Raimo bijis šī uzņēmuma valdes loceklis kopš 2005.gada, tomēr šāds ieraksts Raimo amatpersonas deklarācijās neparādās katru gadu - vairāku gadu deklarācijās norādīts, ka Raimo pieder kapitāldaļas SIA "Raimori corporation".

"Firmas.lv" dati liecina, ka uzņēmums "Raimori corporation" likvidēts 2016.gada 12.februārī.

Kā liecina Uzņēmumu reģistra Maksātnespējas reģistra informācija, Raimo bija sākts maksātnespējas process - bankrota procedūra.

Raimo 2015.gadā kopumā deklarējis ieņēmumus 23 033,99 eiro apmērā, no kuriem 22 243,39 eiro bija ieņēmumi no darba Carnikavas novada pašvaldībā.

Kā sacīja Raimo, startējot LOK prezidenta vēlēšanās, viņš apzinājies, ka šī informācija tiks izmantota pret viņu pirms LOK Ģenerālās asamblejas, turklāt Raimo arī uzsvēra, ka informācija par viņa parādsaistībām visu laiku bija publiski pieejama un cilvēki, kas par viņu vēlējuši pašvaldību vēlēšanās, arī zinājuši par to.

Raimo uzsvēra, ka minētās parādsaistības ir viņa privātā lieta, kas turklāt nav saistīta ar iepriekš minēto uzņēmumu "Raimoni corportation". Viņš atklāja, ka viņam jau ir apstiprināts saistību dzēšanas plāns, saskaņā ar kuru viņš dzēš savus parādus.

"Šī informācija tagad publiskajā telpā neparādījās tāpat vien. Šī informācija publiski pieejama jau gadu, bet tagad, nedēļu pirms vēlēšanām, pēkšņi tā kļuva aktuāla," sacīja Raimo, piebilstot, ka viņam jau sākumā bija skaidrs, ka minētie dati kļūs publiski un aktuāli.

LOK prezidenta amata kandidāts atgādināja, ka LOK amatpersonām, neskatoties uz to, ka organizācija operē ar valsts budžeta līdzekļiem, nav jāiesniedz deklarācijas, līdz ar to Raimo ieskatā šī ir "nevienlīdzīga cīņa starp abiem LOK prezidenta amata kandidātiem".

Raimo ieskatā informācija par viņa vērā ņemamajām parādsaistībām nekādā mērā nevarētu ietekmēt viņa kompetenci un iespējas darboties LOK prezidenta amatā ievēlēšanas gadījumā. "Neredzu tur neko kriminālu vai kaut ko tādu, ka es būtu radījis kādus zaudējumus valstij," atzina Raimo.

"LOK, kurai ir miljonos mērāmi valsts galvojumi, kredīti, kas tiek izmaksāti par valsts naudu, vairāku miljonu eiro valsts dotācija, lielo valsts uzņēmumu ziedojumi, valdei nav pienākums sniegt savas deklarācijas," sacīja Raimo, uzsverot, ka viņš varētu rosināt, lai LOK valdei būtu jāiesniedz deklarācijas. Raimo atklāja, ka viņam pat nav izdevies noskaidrot, kādas ir LOK vadības algas un no kādiem avotiem tās tiek maksātas.

Raimo pauda, ka viņš, sagatavojot LOK prezidenta vēlēšanām nepieciešamo darbības programmu, bija pieprasījis LOK informāciju, bet LOK šādu informāciju joprojām nav izsniegusi, līdz ar to viņam esot teju neiespējami programmā iekļaut punktus, kas saistīti ar budžeta plāniem.

Raimo liekas nepieņemami, ja pašreizējā LOK valde par savu misiju turpmākajiem gadiem izvēlējusies finansējuma meklēšanu LOK darbības nodrošināšanai. Raimo ieskatā LOK primārajai misijai vajadzētu būt rūpēm par olimpisko vērtību un ideālu kopšanu un saglabāšanu, jo "pretējā gadījumā olimpiskajām spēlēm zūd jēga".

Kā ziņots, kādreizējais distanču slēpotājs un olimpisko spēļu dalībnieks Raimo būs vienīgais konkurents pašreizējam LOK prezidentam Aldonam Vrubļevskim uz LOK prezidenta amatu, vēsta LOK.

LOK prezidenta vēlēšanas tiks rīkotas 30.septembrī, bet olimpisko sporta veidu federācijām līdz 31.augustam bija LOK jāiesniedz rakstiski pieteikumi ievēlēšanai par LOK individuālajiem locekļiem, LOK prezidentu, ģenerālsekretāru, izpildkomitejas locekli vai revīzijas komisijas locekli. Izvirzītajiem kandidātiem rakstiski bija jāapliecina gatavība kandidēt un ievēlēšanas gadījumā pildīt uzliktos pienākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!