Foto: F64
Samazinot finansējumu sportam, Latvijas valdība vismaz trīs gadus ir pārkāpusi Sporta likumu un tuvojas robeža, kad LOK šādu rīcību vairs nespēs "klusi ciešot" pieņemt, intervijā aģentūrai LETA teica LOK prezidents Aldons Vrubļevskis.

Viņš pauda bažas, ka arī nākamgad kārtējo reizi varētu tikt mazināts finansējums sportam.

"Šogad budžets sporta nozarei bija tāds pats kā pagājušajā gadā, bet nesen dzirdēju, ka IZM plāno samazināt finansējumu par 500 000 latu. Nav pateikts un neviens mums nepajautā, uz kā rēķina tas tiks samazināts, kas cietīs un kādas būs sekas - neviens mums to pat nepajautā. Lineāri nogriezīs 500 000, un dariet, ko gribat," atzina Vrubļevskis.

"Sporta likumā ir ierakstīts: augstu sasniegumu sporta apakšprogrammas finansējums nedrīkst būt mazāks kā iepriekšējā finanšu gadā. Ja valdība, plānojot budžetu, pati pārkāpj likumu, tad ir ļoti maz virzienu un veidu, kā var kaut ko ietekmēt. Tad mums arī ir jāpārkāpj likums?" retoriski vaicā LOK prezidents. "Mēs to, klusi ciešot, pieņemam, bet katrai lietai pienāk robeža," viņš piebilda.

Pirms pāris gadiem Pasaules banka esot ieteikusi Latvijai pilnībā likvidēt finansējumu sportam. "Viņi ieteica sporta budžetā ierakstīt nulli. Ja cilvēki vēlas sportot, lai viņi to apmaksā paši. Tādu attīstības virzienu izdevās noklusināt, bet matemātiski tas bija visizdevīgāk IZM, jo tad varētu nepazemināt skolotāju algas. Savukārt Aizsardzības ministrs Lieģis tā arī izdarīja - likvidēja sporta klubu. Kur gan ir redzēti bruņotie spēki bez sporta?"

Līdz 2007.gadam finansējums valsts budžeta programmai "Sports" ik gadu auga, sasniedzot 24,17 miljonus. 2008.gadā tas tika samazināts līdz 23,85 miljoniem, bet neilgi pirms krīzes sākšanās 2009.gada budžetā bija ieplānots atvēlēt 24,25 miljonus. Turpinājumā valsts budžetā tika veikti divi grozījumi, kurā summa sākotnēji tika samazināta līdz 18 miljoniem, bet pēc tam līdz 14,49 miljoniem.

2010.gadā sākotnēji no valsts budžeta sportam bija atvēlēti 9,95 miljoni, bet pēc grozījumiem šī summa palielinājās līdz 10,68 miljoniem. Savukārt pagājušajā gadā sportam tika atvēlēti 9,69 miljoni. Šajā finansējumā nav iekļauta summa, kas atvēlēta valsts galvoto aizdevumu atmaksai.

LOK budžets 2011.gadā bija 9,5 miljoni latu, tomēr gandrīz puse no tā tika izlietota valsts galvoto aizdevumu atmaksai. Savukārt šogad LOK budžets plānots 8,6 miljona latu apjomā, bet arī no šīs summas apmēram puse aizies kredītu segšanai par Olimpisko sporta centru būvniecību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!